Yazılım; günümüzde birçok teknoloji alanında sıralı ve düzenli kod komutlarıyla yazılan teknolojinin bütün sanal işlemleri ve bazı donanımsal işlemlerde kullanılan tekno biliminin olmazsa olmazıdır.
Yazılım Mühendisliği ise bu alan hakkında profesyonel çalışmalar yapan ve kayda değer projeler sürdüren mühendislik bölümüdür.
İngilizcesi Software Engineer, Almancası Software-Ingenieur olan Yazılım Mühendisliği kendi içerisinde birden çok özel yazılım dilleri bulundurmaktadır. Bu özel yazılım dilleri kendi içerisinde farklı farklı işlemler de kullanılmalıdır.
Yazılım da kendi içinde birkaç farklı alana ayrılır. Bunun sebebi birden çok yazılım dilinin birden çok yazılım görevi görmesidir.
Örneğin Web tasarım, Uygulama programlama ve Oyun programlama gibi alanlara bölünmektedir. Tabi ki farklı alanları da bulunmaktadır. Bunlar en popüler ve en bilinenleridir.
Web tasarım; Web tabanlı olan bütün faktörleri içerisinde bulunduran, çok gelişmiş ara yüz dilleri ve yazılım dilleriyle kodlanan bir platformdur. En büyük örneği web sitedir. İnternette gördüğümüz bütün web site ve tarayıcılarda bulunan bilgi, site ve uygulamaların birçoğu web tabanlıdır. Web tabanlı olan birçok yazılım etkeni genellikle ara yüz olarak Html ve Css’ i kullanırken yazılım dili olarak başta JavaScript olmak üzere Php, Ruby, Bootstrap ve .Net’i (dat net) kullanmaktadır. Bu yazılım dilleri arasında en çok kullanılanı ve en gelişmiş olanı JavaScript’dir (JS).
Uygulama programlama; Telefonlarımız da, bilgisayarlarımız da ve birçok sanal cihazda gördüğümüz uygulamaların yapımı için kullanılan yazılım faktörlerinden sadece biridir. Android, İOS, Windows ve Linux gibi birçok işletim sisteminde kullanılan bu alan, işletim sistemleri içersindeki bütün uygulamaların yapımı ve derlenmesini yapmak amaçlı kullanılan bir alan olma özelliği taşımaktadır. Ara yüz olarak genellikle Html ve Css’i kullanırken yazılım dilli olarak, C++, C, C#, Java, Swift ve JavaScript kullanılmaktadır. Bu diller de kendi içerisinde özel olarak mobil uygulama yapması için farklı ve kendine has özelliklere sahiptirler. Ayrıca bu dillerin hepsi farklı işletim sisteminde kullanılmaktadır. Örneğin Java genellikle Android, Swift İOS ve C# da Windows gibi işletim sistemlerinde mobil ve bilgisayar uygulaması yapmak için kullanılmaktadır.
Oyun programlama; Oyunlar günümüzde çok rağbet gören bir yazılım ve teknoloji harikası diyebiliriz. Oyun yapmak için aslında bildiklerimiz çok önemli. Ne kadar iyi biliyorsak oyunun boyutu o kadar artar. Örnek vermek gerekirse, eğer başlangıç seviyesi biliyorsak 2 boyutlu, orta derece biliyorsak 3 boyutlu veya çok iyi ve profesyonel biliyorsak 5 boyutlu gibi iyi grafikli ve iyi derlenmiş bir oyun yapmış oluruz.
Oyun programlamada farklı olarak birde oyun motorları bulunmaktadır. Bu oyun motorları sayesinde kendi oyunumuzu yapmış ve profesyonel oyunları yapmakta kolaylaşmış olur. Günümüzdeki en çok kullanılan oyun motorları Unreal Engin ve Unity’dir. Bu motorlar genellikle JavaScript, C++ ve C#’ı desteklemektedir. Ayrıca Unreal Engin’in kendinin oluşturduğu bir oyun yapma dili de vardır. Blue Print adlı bu dil kendi içerinde kolay ve çözmesi basit bir dildir. Diğer yazılım dillerine pek benzememektedir.
İşte gördüğünüz gibi yazılım ve yazılım mühendisliği günümüzde en çok gördüğümüz sanal işlemleri yapıyor ve geliştiriyor. Tabi yazılım sadece bu kadar küçük değil. Sanal ortamda gördüğümüz hemen hemen her şeyi yapmasıyla yetmiyor. Bütün bilişim alanlarında kendinden söz ettiriyor. Birçok yazılım uzmanı ve yazılımcı geleceğin teknolojisinin yazılımda olduğunu söylüyor. Çünkü yazılım hayatımızda gördüğümüz tüm teknolojilerde olmasa da hayatımız da gördüğümüz tüm teknolojileri kodlayabilecek ve geliştirebilecek çapta büyük bir teknoloji ve mühendislik harikasıdır.
Mevlüt Baki TAPAN