LSI – Semantik SEO Google gibi gelişmiş arama motorlarında ön plana çıkmak istiyorsak, önemsememiz gereken bir SEO tekniğidir. SEO, artık İnternet hayatımızın her alanında, diyebiliriz.

İnternette var olmanın önemli bir parçası elbette ki arama motorları ve onların başında da Google arama motoru geliyor. Bu yüzden arama motoru algoritma ve geleceğe yönelik alabilecekleri aksiyonları önceden kestirmemiz gerekli.

Yapay zekanın gelişmesiyle artık arama motorları da farklı bir boyut kazandı. Başarılı tahminler bu sayede mümkün oluyor. Makine öğrenimi olarak adlandırdığımız RankBrain, NLP ve BERT gibi uyumlaştırma çalışmaları, başta Google olmak üzere birçok arama motorunun sorguları anlamasını ve kavramasını sağlıyor. Bu sayede bize daha iyi sonuçlar sunabiliyorlar.

Anlamsal Arama (Semantic Search)

Google, Bing, Yandex ve Rastgelelik yahut Baidu gibi arama motorları artık anahtar sözcük eşleştirmesini kullanmıyor. Bunun yerine sorgunun içeriğini ve amacını anlayabiliyor. Bu sayede içeriğe uygun, alaka düzeyi yüksek sonuçlar sunabiliyor. Bu işleme “Semantik Arama” ve “Semantik SEO” taktiği diyebiliriz.

Semantik arama algoritması, biz kullanıcıların ne anlatmak istediğini tahmin edebiliyor. Konuyu daha iyi anlayabilmek için bir örnek verelim.

Letent Semantic Indexing

Yukarıda “Microsoft Bing” arama motorunda “LSI – Semantik SEO nedir” sorgusu yaptığımızda gösterilen sonuçlar tam anlamıyla Semantik SEO uyumlu içeriklere öncelik verilerek hazırlanmış web sitelerden oluşuyor. Burada bir kez daha şu konu göze çarpıyor. İçerikler, web site ve her türlü çalışmadan çok daha önem taşıyor.

Semantik SEO, sorgu amacına odaklanıp, hedefteki anahtar kelimenin ötesinde bir boyuta içeriğimizi taşımamızı gerekli kılmaktadır.

Semantik SEO’nun Önemi

Hazırladığımız içerik, sadece kullanıcıların sorguladığı soruyu içermez. Aynı zamanda konuya dair sorulabilecek, sorgulanabilecek her türlü olasılığı içerip cevaplandırır. Bu yapıda içeriğin hazırlanması Semantic SEO için önemlidir.

Web sitemizi ziyaret eden kişilerin uzun süre sitemizde kalmasını, içerikten verim elde etmesini sağlayabilecek çalışmalar semantik SEO’nun temelidir.

Bilgi Grafikleri (Knownledge Graph)

Google başta olmak üzere Yahoo, Bing, Yandex gibi birçok arama motoru artık benzer stratejiyi takip ediyor, diyebiliriz. Bilgi paneli diyebileceğimiz bir panel, 2012 yılından bu yana arama motorları tarafından bize sunuluyor.

Bu Knowledge Graph dediğimiz bilgi kutucuklarının gayesi bize konuyu en hızlı ve derinlemesine sunmaktır. Kullanıcı olarak bu paneller sayesinde konuyu kısa sürede kavrayabiliriz.

2013 yılında ise arama sorguları Google arama motorunun öncülüğünde bir adım daha öteye geçti. “Hummingbird” olarak adlandırdığımız bir algoritma gelişti. Artık sonuçlar kalitede gözümüze çarpmaya başladı. “A ve B arasındaki fark nedir” şeklinde bir sorguya cevaplarıyla beraber ulaşabiliyoruz.

RankBrain

Yine Google’ın aktif biçimde hayatımıza soktuğu RankBrain kavramı 2016 sonrası sahnede yer aldı. Adeta devrim diyebiliriz.

Arama yaptığımız sözcüğü anlıyor, kavrıyor ve ona uygun tasarımsal bir sonuç gösteriyor. İşte bu işlem RankBrain sayesinde mümkün oldu. Bu algoritma ile sonuçlarda daha ilgili, doğru verilere ulaşabiliriz.

Bert

Bert, son zamanların en popüler algoritması, diyebilirim. Gerçekten adını birçok SEO’cu ve SEO odağında faaliyet gösteren platformda duydum. Bert, kendi başına bir algoritma, diyebilirim. Ayrıca ele alıp, makale hazırlamam gerek. Bir başka makalede Bert algoritmasına değiniriz. Bu makalemizde kısaca bahsedelim.

Google, Bert algoritmasını 2019 yılında bize tanıttı. Önemli bir gelişme olduğunu vurgulayalım. Verilerdeki kalıpları tanıyor, anlıyor ve karmaşık bir beyin gibi sinir ağlarını kullanıyor. “Vay be…” dediğinizi duyar gibiyim.

Bert, aramadaki sorgularımızın asıl amacını anlayıp kelimenin manasını önceki ve sonraki sözcüklere bakarak değerlendiriyor.

Yani her şeyin özünde sonuç olarak şunları söyleyebiliriz.

Bir konuda makale kaleme alacaksak evvela o konuda detaylı bir araştırma yapmalıyız. Özenle, özveriyle o makaleyi işlemeliyiz. Burada gereksiz edebiyat yapmaktan bahsetmiyorum. Her sözcük ve cümlenin ayrı bir fayda sağlaması gerektiğini vurguluyorum. Makalemizde bütünlüğü ve temel amacı koruyabilmemiz önemli. Bu eksende her alandan, her bilgiyi işleyebiliriz.

LSI – Semantik SEO Kavram ve Olgusunu Anlamak İçin Kaynaklar

LSI – Semantik SEO konusunda daha fazla bilgi edinebileceğiniz birçok kaynak var. Özellikle Linkedin sosyal medya ağında ve Medium’da paylaşılan değerli makaleleri incelemenizi tavsiye ediyorum. Makale yazarlığına başlayacak olan arkadaşların mutlaka Semantik SEO konusunu da inceleyip, öğrenmesi faydalı olacaktır. Çünkü bugün yalnızca web sitelerdeki makalelerimiz için değil, aynı zamanda Youtube, Facebook, Linkedin gibi sosyal platformlarda ürettiğimiz içerikler de bile semantik SEO büyük önem taşıyor.

Mevlüt Baki TAPAN