Günümüz de çok ama çok artan orman yangınları ormanın dengesini bozuyor mu? Hayvanlara ve bitkilere zarar veriyor mu? Diye soruları duyar gibiyiz.

Evet, aslında söylenecek çok fazla söz var. Tezler ve bilimsel makalelerde bulunmaktadır. Evrim ve bilimde bu konu hakkında birçok teori sunuyor. Yalnız tabi ki bilimin bilgileriyle hareket etmeliyiz. Malum evrime birçok bilim insanı inanmıyor. Hatta teoremlerini doğru bulmuyor. Evrimin tamamen bir doğruluğu var diyemeyiz. Ancak bilim tamamen doğru bilgiler ve kaynaklarla hareket eder bu nedenle bilime güvenmeli ve her zaman bilimle hareket etmeliyiz.

Şimdi gelelim bu büyük sorunlar oluşturan bu orman yangınları konusuna…

Orman yangınları insanların ateşi henüz keşfetmediği, kullanmadığı zamanlarda da var mıydı? Aslında olabilir. Neden mi? Çünkü hepimizin bildiği gibi hayvanlar ezelden beri içgüdüsel ve hepsinin sanki bu dünyada bir görevi var ve bunu yerine getiriyor gibi hareket etmesinden dolayı bunu kabul edebiliriz. Ne alakası var diye bir soru sorarsanız eğer size şöyle bir bilimsel açıdan kanıtlanmış ve birçok bilim insanı tarafından da doğrulanan şu bilgiyi aktaralım; Ormanda yaşayan tüm canlılar düzenli bir şekilde kendi evlerini yani hayat buldukları ormanları kendi elleriyle yaktıkları gözlemlenmiş, kanıtlanmıştır. Bu nedenle orman yangınları hayvanların olduğu her ormanda düzenli bir şekilde olmaktadır.

Evet, şimdi gelelim neden hayvanlar kendi hayat buldukları dünyasını yaksınlar. Çünkü hayvanlar yenilikçi varlıklardır, diyemeyiz. Ama hayvanlar hayat bulduğu o güzel yemyeşil hali kulada ormanları genişletmek ve büyütmek amacıyla ormanları yakıyor. Neden mi?

Bakın şimdi bazı kuş türleri yangın çıkması için ormanın farklı bölgelerine yanıcı maddeler bırakır, orman içinde yaşayan hayvanlar yavrularını korunaklı bölgelere götürür ve bütün canlılar görevini yerine getirir ve yangın başlar. Yangında ağaçların tohumları ve kozalakları öyle bir şekle gelmiştir ki o dönemde ateş baskısı ve sıcaklıkla kilometrelerce uzağa fırlayıp orada yeni bir fidan olmak için ilk adımını atar. İşte bu bir döngüdür. Düşünün ki 1000 ağaçlık bir orman doğal olarak kendiliğinden yanınca ağaçları 10.000 oluyor. Bu şekilde büyüyor. Ancak bize neden haberlerde ya da sağda solda ormanlar yok oluyor deniliyor? Bu doğru mu? Kesinlikle doğru. Çünkü günümüzdeki yangınların hemen hemen hepsi insanlar tarafından düzensiz çıkarılmaktadır. Ortalama bir orman 50 ile 70 yıl arasında bir kez yanmakta. Ama biz bu olayı 3 ila 5 yılda yaptığımız için yok oluyor ormanlarımız.

Biz bu olaydan görüyoruz ki yaratıcının orman canlılarına verdiği bu mükemmeliyet ormanları daha da güzelleştiriyor. Düşünsenize hayvanlar o ağaçların tohumlarını veya kozalaklarının kilometrelerce uzağa fırlayacağı zamanı nerden biliyorlar? Gerçekten mükemmel bir ekosistem diyebiliriz. Ama biz insanlar hep bu sistemi bozmakla görevliyiz herhalde. 

İşte orman yangınları doğal olarak olması gerekir ama lütfen biz insanlar değil mükemmel yaratılmış orman canlılarına bu iş bırakılmalıdır.

Mevlüt Baki TAPAN