SEO” kısaca Arama Motoru Uyarlaması anlamına gelir. Detaylar ve uzun uzadıya betimlemelerden öte, bir sitenin ziyaretçisini artırmak ve “onu değil, beni seç” ilkesini uygulamak amacıyla yapılır.

Birçok panel ve ağda SEO yapımı anlatılmaktadır. Her birinde benzer yönler ve adımlar iletilmiştir. Fakat bazıları, ne yazık ki sitenin ve içeriğin geçici popülerliğini artırır. Bir süre sonra site düşüş yaşamaktadır. Bunu önlemek ve kalıcı bir SEO uygulaması için en önemli iki ilke vardır; “Doğallık” ve “Bilinirlik”.

Doğallık: Sitenin her açıdan doğal olması ilkesidir. Gerek verilerin, gerek kullanıcı etkileşiminin gerekse de arama robotları tarafından indexlenmesinin doğal biçimde olması önemlidir. Bunu sağlamanın ise tek yolu özgün ve ilk olmaktır.

Bilinirlik: Sitenin her açıdan bilinir olması ilkesidir. “Pupülarite” olarak da nitelendirilen bu ilkeye göre, site her açıdan doğallık ilkesini barındırarak tanınmayı sağlamalıdır. Reklam ve paylaşımlar bunun için önemli etkenlerdir.

Örnekleme; Her haliyle özgün ve doğallığı benimseyen bir site, farklı ağlarda içerik, video ve görsel paylaşımıyla bilinir olmaya başlar. Özgün içerik girdisinin doğal yollarla doğal kullanıcılar tarafından siteye eklenmesi, farklı platformlarda paylaşılması “Doğallık” ve “Bilinirlik” ilkelerini tamamlamaktadır.

Adım Adım Doğallık ve Bilinirlik İlkelerine göre SEO Yapma

  • Tasarım ve Kodlama: Öncelikle renk, görsel ve göze hitap açısından özgün tasarlanmış bir tema hazırlanmalı, çoğunluğu HTML kullanılmış kodlama yapılmalıdır. Javascript ve çok fazla CSS kodlamasında, özellikle de Flash’tan kaçınılmalıdır. Iframe gibi kod etiketi de kullanılmamalıdır.
  • Kategori ve Bağlantı (Link) Tasarımı: Sitenin türü ve adı ile alakalı kategoriler hazırlanmalıdır. Burada özgün ve farklı yapıdan hazırlanmalı, resim olarak değil, metin olarak bağlantılar verilmelidir. Sitenin sağ kısmında veya üst kısmında bulunmalıdır.
  • İçerik Hazırlanması: En önemli unsur içeriktir. %100 Doğal ve Özgün olma ilkesiyle içerikler hazırlanmalıdır. Başlık olmalı ve 70 karakteri geçmemelidir. Mutlaka açıklama mahiyetinde giriş yapılmalı ve anahtar kelimelerle içerik güçlendirilmelidir. Başlık, aynı şekilde metin boyutuna göre uygun sayıda içerikte kullanılmalıdır. 2 -3’ten fazla bir içerikte site içi veya dışı bağlantı kullanılmamalıdır. H (Heading Tags) Etiketi iyi kullanılmalıdır.
  • Görsellerin Hazırlanması ve Kullanılması: Çoğu site görselleri alıntı olarak seçer. Ancak SEO açısından büyük hatadır. Konuyla ve içerikle alakalı bir görsel evvela özgünleştirilmelidir. Çerçeve, renklendirme veya farklı görselle birleştirme taktiği uygulanarak özgün hale getirilmelidir. Her görselin Alt etiketi ve Title etiketi olmalıdır. Alt etiket, görsel açıklamayı, title ise konunun başlığını içermelidir. Ayrıca genişlik ve yükseklik verilmelidir.
  • Sunuş ve Etkileşim: Sitenin sunuşu kaliteli ve sağlıklı olmalıdır. Metin boyutu, arkaplan rengi, tasarımı göz yormamalı, reklamlarla doldurulmamalıdır. Paylaşma ve RSS imkanları her içerik sayfası için bulundurulmalıdır. Yorum almaya ve paylaşımda bulunulmasını sağlamaya çalışılmalıdır. Her yoruma yanıt verilmeli, bir sosyal ağda paylaşıldığında, beğeni ve takip oranları yükseltilmelidir. Site, tasarım ve içerikleriyle kendine has bir yapı kazanmalıdır.

Mevlüt TAPAN