HTML5, CSS3 ve JS ile Cordova – PhoneGap üzeri Mobil uygulama geliştirmek mümkündür. Android, IOS ve Windows Phone için bütüncül ve ayrı uygulamalar hazırlanabilmektedir.
Cordova’nın Ortaya Çıkışı: Cordova mı PhoneGap mi?
PhoneGap JS tabanlı kütüphanedir. Arkasında Apache Cordova teknolojisi ve ekibinin gücü bulunmaktadır.
Hangi Platformlar İçin Uygulama Geliştirilebilmektedir?
- Amazon FireOS
- Android
- Blackberry
- FirefoxOS
- iOS
- Ubuntu OS
- Windows Phone 8 ve üzeri
- Windows 8.0 ve üzeri
- Tizen
Kısaca tüm platformlar için uygulama geliştirmek mümkündür.
Hangi IDE’ler ile Uygulama Geliştirme İmkânı Bulunur?
- WebStorm
- Dreamweaver
- Eclipse
- Xcode
- NetBeans
- SublimeText
- Visual Studio (Önerilir)
- Atom vs.
Desteklen API’ler
- Batarya Durumu
- Kamera
- Konsol
- Rehber
- Sürücü
- Compass
- Mesajlar
- Dosya Sistemi
- Dosya transferi
- GPS Konum
- InAPPBrowser – Tarayıcı
- Medya
Artıları ve Eksileriyle Cordova – PhoneGap
- Kısa sürede uygulama geliştirme olanağı sunar, maliyeti azdır ama Native UI desteği bulunmadığı için deneyim ve görünüm performansı için ilave çaba gerektirmektedir. (Bu eksi olarak görülmeyebilir.)
- Tek bir kod yapısıyla birden fazla uygulama geliştirilebilir, kaynak maliyeti düşüktür ama performans konusunda kullanıcıya çok iyi deneyim yaşatabilse de native kadar işlev ve performansı güçlü değildir.
- Çoklu platformlarda uygulama geliştirilebilir ve bakım maliyeti düşüktür ancak PhoneGap, IBM Worklight vb. araçların kullanılması gerektiğinden zaman içerisinde ek maliyetler söz konusu olabilir.
Uyarılar
- Yüksek işlemci ve RAM gerektirecek oyun vb. uygulama geliştirmek için Cordova -PhoneGap uygun değildir.
- Kullanıcılara doğru deneyim ve işlevler sunulamayacaksa Cordova – PhoneGap kullanılmamalıdır.
- Mobil’in kendi düzen ve dinamikleri olduğu unutulmamalı, bir Web geliştirici gözüyle bu alana uygulama yazılmamalıdır. Bu hususta işlevsiz uygulama yapmak için Cordova – PhoneGap kullanılmaması, onun yerine Mobil uyumlu responsive site geliştirilmesi tavsiye edilir.
Önemli Öneriler
- Cross Platform olarak uygulama geliştirip pazara açılmak ve bu konuda aciliyet durumu söz konusu ise mutlaka Cordova – PhoneGap kullanılmalıdır.
- İyi düzeyde mobil teknoloji ve programlama dillerine hâkimiyet yoksa sadece web teknoloji bilgisi varsa Cordova – PhoneGap kullanılmalıdır.
- Uygulama marketine uygulama yüklemek gerektiği durumlarda Cordova – PhoneGap kullanılmalıdır.
- JS (JavaScript) gücü tercih ediliyorsa Cordova – PhoneGap kullanılmalıdır.
- Tüm platformlar olmasa da sadece biri için pratik ve düşük maliyetli uygulama geliştirme söz konusu ise kesinlikle Cordova – PhoneGap kullanılmalıdır.
Cordova – PhoneGap Uygulama Dizin Yapısı
“WWW” Kasörü: Uygulama projesinin .html, .css, .js dosyaların bulunduğu web bileşenlerini içeren klasörüdür.
“Platforms” Klasörü: Uygulama projesine eklenen platforma ait native öğelerin kendi platform isimleriyle yer aldığı klasördür.
“Plungins” Klasörü: Eklenen bütün pluginler bu klasörde yer almaktadır. Uygulama projesine eklenen platform plunglerinin bulunduğu json dosyaları da bu klasör içerisinde bulunur.
“Merges” Klasörü: Tüm işlemlerin CLI ile yapılması ve birden fazla platforma uygun uygulamanın aynı anda geliştirilmesi söz konusu ise büyük önem arz eden klasör “merges” klasörüdür.
“hooks” Klasörü ve “Config.xml” Dosyası: Oluşturulan, kodlanan uygulamaya ait tüm tanımlayıcı bilgiler “config.xml” dosyasında yer alır. İşlemler tamamlanıp, “www” klasörüne html, css ve js dosyaları eklendikten sonra “config.xml” dosyası düzenlenmelidir. Bu dosya, mobil uygulamanın adını, yapımcısını, sürüm vb. bilgileri içermektedir.
Cordova – PhoneGap ile beraber uygun bir kod yazım editörü tercih edilmesini tavsiye diyoruz.
Örneğin; Visual Studio Code & Visual Studio.
Bu seride Cordova – PhoneGap hakkında tanıtım ve bilgilendirici içerikler paylaşılmıştır. Diğer seride PhoneGap kullanımı ve İlk Proje Hazırlamasına değinilecektir.
Mevlüt TAPAN