Arkadaşlar her sene üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimiz iyi bir üniversiteye girmenin hayaliyle bir seneyi geçirirler. Tabii ki bu zorlu süreç sınavlar, puanların açıklanması ve yapılan tercihlerin sonuçlarıyla beraber nihayete ermektedir. Fakat örneğin kendi bulunduğunuz il dışında başka bir yer kazanmanız durumunda nerede kalacağınız, o ilde nasıl yaşayacağınız gibi sorular da üniversite sürecinde önemlidir. Yani bu süreç sadece sınavın kazanılmasından ibaret değildir. Öğrencinin nerede kalacağı da bu sürecin önemli duraklarından biridir.

İşte burada devreye KYK (Kredi Yurtlar Kurumu), özel yurtlar ya da öğrenciye verilen kiralık evler devreye giriyor. En başta ilk kez üniversite kazanan bir öğrenci mutlaka KYK yurduna başvurur veya bunu araştırır. Zaten ailesi de ilk başta yurtta kalmasını ister, öğrenci sonradan eve çıkar. Bunlar ikamet ettiği ili dışında üniversite kazanan her öğrencinin yaşayabileceği durumlar. Bugünkü yazımızın esas can alıcı noktası da KYK yurtlarının neden tercih edildiğini anlatmak ve buralarla ilgili bilgiler vermektir. Bu yazı bir nevi KYK’ya bağlı devlet yurdunda kalma rehberidir.

KYK Yurt Ücreti

Öncelikle yurt ücreti en önemli konuların başında geliyor. Zaten ailelerin özel yurt dışında en başta KYK’yı tercih etmesinin ilk sebebi özel yurtlardan daha ucuz olmasıdır. Evet KYK yurtları diğer özel yurtlara göre daha ucuzdur. Bu yurtlar yarı özel ve tam olmak üzere ikiye ayrılır. Tam KYK’ların fiyatları 150 TL civarında olup yarı özeller ise 180-240 TL arasında değişmektedir. Fakat yurda ilk defa kayıt yaptırıyorsanız ücreti depozitolu şekilde yatırmanız gerekir. Tabii ki ücret biraz daha artmış oluyor. Depozito, tek sefere mahsustur ve yurt kaydımızı sildirdiğimizde eşyalara zarar vermemişseniz geri alabilirsiniz.

Yurtlarda iki kişilik odalar olduğu gibi altı ve sekiz kişilik odalar da olabiliyor.

KYK Yurdunda Odalar Kaç Kişilik?

Yurtların ücret durumunu anlattıktan sonra gelelim yurttaki odaların kaç kişilik olduğunu söylemeye. Öncelikle odaların kaç kişilik olduğu yurttan yurda değişiyor. Kimi yurtlarda iki kişilik odalar olduğu gibi altı ve sekiz kişilik odalar da olabiliyor.

KYK Yurdu Giriş – Çıkış Saatleri

Diğer bir husus yurda giriş çıkış saatleridir. Öncelikle yurda sabah altıdan önce ve akşam on birden sonra giriş yasaktır. Fakat yurda giriş saatiniz geç olacaksa idareye bunu söyleyip dilekçe ile izin alınabiliyor. Ayrıca yıl içinde resmi tatiller hariç yurttan iki ay izin kullanma hakkınızd a mevcuttur.

KYK Yurdu Yemekleri

Diğer bir husus tabii ki yemek kısmıdır. Yurt yemekleri öğrenciler için çok önemlidir. Genelde KYK yurtlarının yemekleri iyidir. Ama bu kişiye göre değişmektedir. Bazı öğrenciler yemekleri beğenmeyebilirken bazıları beğenebiliyor. Yemek konusunda da her öğrenciye ait toplam 9.5 TL olan yemek hakkı vardır. Bu paranın 3 TL civarı sabah için kalanı da akşam yemeği içindir. Yurtta öğle yemeği yoktur fakat; üniversiteler genelde öğrencilerine öğle yemeği imkanı sunmaktadır. Tabii ki 2 TL gibi bir ücret karşılığında bu sağlanıyor.

Yine yurttaki odaların, katların ve tuvaletlerin temizliği yurttaki görevliler tarafından yapılıyor. Bu temizlik öyle haftada bir gün değil, her gün olmak üzere yapılmaya çalışılıyor.

Peki odadaki arkadaşlarınızla anlaşamıyorsunuz diyelim ne yapmalısınız?

Bu konuda da yine idareye dilekçe vererek odanızı hatta yurdunuzu değiştirme imkanınız vardır. Yine KYK yurtlarında internet hizmeti de mevcuttur yalnız; hızının çok da iyi olduğunu söyleyemem.

Dostlar bir KYK yurdunda kalacak olan öğrenci için yukarıda saydığımız bu bilgileri bilmesi elzemdir. Yine tabii ki yurttaki tutum ve davranışları öğrencinin kendisine kalmıştır. Yurt ortamında kesinlikle çok fazla gürültü yapmamaya özen göstermek gerekir. Görevlilerle iyi anlaşmak gereklidir. Yine her öğrenci yurt ortamında bir topluluk içinde olduğu için diğer arkadaşlarına saygılı olmalı ve onları rahatsız edecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Ayrıca sınavı kazanan bir öğrenci kazandığı günden itibaren KYK yurt başvurularını internetten takip etmeli ve kazandığı üniversite ile irtibat halinde olmalıdır. Ben elimden geldiğince KYK yurtları konusunda bilgi vermeye çalıştım. İnşallah üniversite kazanan öğrencilerimiz okullarını güzel derecelerle bitirir ve kazanamayan arkadaşlar da seneye daha çok çalışarak sınavı kazanıp hayallerindeki üniversiteye adım atarlar.

Mesut BULDU