2005’lerden sonra popüler olmaya başlayan ve 2015 – 2017 yılları arasında da adeta doruğa ulaşan bilgisunar (İnternet) biliminin gündem konusu olmayı başaran Blog, günümüzde de hala önemini korumaya devam etmektedir ve Türkçe karşılığı “Günce” olarak kabul edilebilir. Blog (Günce), İngilizce Web-Log kelimelerinin birleşimi ile doğmuştur ve adeta seyir defteri işlevi gibi hizmet sunan sayfalardır. Blog yazan kişilere ise Blogcu veya Blogger denilmektedir. “Güncek, Günlükcü, Günce Yazarı” gibi tabirler de kullanılabilir.

Blog (Günce) Ne İşe Yarar?

Blogların sahibi ve yazarlarına sağladığı faydalar çeşitlidir. Dolayısıyla aslında kullanım amacına göre ne işe yaradığı belirlenmektedir. Duygu ve düşüncelerin herhangi bir konuda özgünce tecrübelerle karmanlanıp, bilgiyle yoğrulduktan sonra kaleme alındığı yazıların paylaşıma sunulduğu platformun bizzati kendisidir Blog (Günce). Pazarlamacı için reklam alanı, yazar için bilinme, öğrenci için keyif çatma, firmalar için markalaşma alanıdır.

Blog Kurulumu – Açılması Ücretl Gerektirir Mi?

Bir sunucu üzerine hazır içerik sistemlerinden (CMS) kuruup, blog oluşturmak mümkün olup, ücret gerektirmektedir. Ancak %100 ücretsiz blog hizmeti sunan servisler mevcuttur ki, çoğunlukla da bunlar kullanılmaktadır. En yaygın bilinen blog sağlayıcıları; WordPress, Blogger, Blogcu ve Tumblr’dır.

Blog’da Yazılabilecek Konular

Konudan ziyade unsur önemlidir. En önemli unsur ise Blog yazılarında özgünlüktür. Tıpkı biçimli yani kopyalanmış içerikler Blogta asla yer bulmaz. Bu yüzden özgünlüğe önem verilmelidir. Blog olarak kaleme alınabilecek ve günümüzde en yaygın tercih edilen bazı Blog (Günce) konuları şunlardır ki, bu konularda bloglama (Günce Eyleme) yapılabilir;

Kişisel Yazılar, Yemek, Teknoloji, Sağlık, Sinema, Moda-Tasarım, Güzellik ve Bakım, Tavsiye Gezegeni, Edebiyat-Sanat ve Eğitim-Ders vb.

Doğru Blog Özellikleri

Başarılı bir günce ve doğru bloglama için Blog yazarını ilgilendiren bir takım özellikler söz konusudur.

Özgünlük: Blog yazısı adeta %100 gerek içerik, gerek fikir ve gerkse konu olarak özgün olmalıdır. Yazarın anlatım ve üslubunu, yazının benliğini ve anlatının eşsizliğini vurgulayabilmelidir.

Güncellik: Blog yazıları ve bütünü güncel olmalıdır. Güncel konular daha çok konu edilmeli ve ele alınmalıdır.

Etkileşim: Okunur ve yorumlanır bir yazı kaleme alabilmek önemlidir. Blog yazıları da yorum ve okunma oranı olarak yüksek değere sahip olmalıdır. Bu nedenle etkileşimli yazmaya ve konular seçilmeye özen gösterilmelidir.

Mevlüt TAPAN