Fitness denilince akla gelen tek şey kaslı vücut imajıdır. Genellikle ülkemizde vücut geliştirmeyle karıştırılmakla beraber Fitness’ın başka bir anlam taşıdığığı gerçektir.
Fitness, kelime anlamı olarak fiziksel uygunluktur. Zinde kalmak için yapılan tüm egzersizlerin bütünü için kullanılır. İster spor aleti olsun olmasın vücudun kaslarını farklı çeşitlerde çalıştırmak vücüdün zindeliğini ve formda kalmasını sağlamak yer ve mekan farketmeksizin yapılan bir spordur. Vücut geliştirmeden tek farkı, body bulding ile uğraşanlar kaslarını büyütüp kilo alarak, fit ve güçlü bir görünüme sahip olurlarken, fitness sporu ile uğraşanlar zinde, güçlü, sıkı ve yağsız bir vücuda sahiptirler.
Spor, insanlık tarihinde çok eskilere dayanan bir olgu olsa da Türkiye’de kitleselleşmesi ve çoğu kişiye ulaşması 25-30 yıl öncesine dayanır. 2000’li yılların sonundan itibaren daha da hız kazanmıştır. Spor kompleksleri, özel spor salonları açılmıştır ve ülkemiz Fitness sporu ile tanışmıştır. Şimdiyse Türkiyenin her tarafında gerek devletin spor ve yaşam merkezleri, gerek özel firmaların açtığı spor ve yaşam merkezleri bulunmaktadır.
Fitness sporunun bize kazandırdıkları ve faydaları nelerdir?
- Solunum yolları ve kapasitesi yükselmiş akciğerler ve verimli şekilde çalışan bir kalp,
- Atardamarlarda ki kan basıncının azalarak kalp hastalıklarına yakalanma risklerinde azalma,
- Verimli bir şekilde kilo verme, kilo alma ve zayıflama,
- Kemiklerin kuvvetlenmesi ve güçlenmesi,
- Uzun ve sağlıklı ve güzel bir yaşam,
- Zihinsel performans ve düşünme yeteneğinin farklı boyutlara çıkması,
- Pozitiflik,
- Cinsel güçte artış,
- Daha fazla özsaygı ve özsevgi,
- Düzenli ve rahat bir şekilde uyumak.
Fitness sporuyla uğraşırken dikkat edilmesi gereken hususlar
- Fitness’a başlamadan önce sağlık durumunun uygun olup olmadığının doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir.
- Uygun spor kıyafeti ve spor ayakkabı seçimine önem gösterilmelidir.
- Fitness hocasının vereceği programa bilhassa riayet edilmesi gereklidir.
- Antrenman sırasında herhangi bir sakatlık söz konusu olmaması için antrenmandan önce adalelerin ısınması gerekmektedir. Aksi takdirde ciddi sakatlıklara ve sorunlara sebebiyet verebilir.
- Ağırlık egzersizlerinde aşama aşama ağırlıklar artırılmalıdır. Aniden yüklenilen aşırı ağırlık kaslarda tahribata ve yırtılmalara sebebiyet verebilir.
Fitness sadece spor salonlarında yapılan hareketler değildir. Fitness salon antrenmanlarının yanında gündelik hayatımızda sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenmeyle birlikte hayatımızın bir parçası olmuş sporudur.
Spor yapın zinde kalın!
Emre KÖME