Evcil hayvan beslemek, kimileri için ürkütücü bir fikir olsa da, kimileri için de sevimli, samimi ve şirin bir birliktelik… Evde beslenen hayvanların başında şüphesiz kedi gelmektedir.

Son derece akıllı olan kedi dostlarımızın bakımında hangi detayları göz önünde bulundurmamız gerekiyor bu yazımda sizlerle paylaşacağım.

İçerisinde yoğun bir hayvan sevgisi olan kişiler genellikle evlerinde hayvan beslerler. Evcil hayvanlardan kedi de yaygın şekilde yapılan evcil hayvan tercihidir. Daha zahmetsiz bir hayvan olduğu için kolaylıkla beslenebilmektedir. Mesela köpek beslemek kedi beslemekten daha zor bir iştir. Köpeklerin yaşadığı alanın geniş olması enerjilerini atması ve tuvaletlerini yapması için sabah akşam dışarıya çıkarmak gerekmektedir. Kedi için bu zorluklar geçerli değildir.

Evet gelelim evde kedi beslemenin detaylarına…

1. Öncelikle aldığınız kedi hangi yaşta olursa olsun ilk kez girdiği ortamı garipseyecektir. Bundan ötürü evde başka hayvan veya aile üyeleri varsa kedinizle tanıştırmak için acele etmemelisiniz. Kendi haline bırakın, kendi sınırlarını kendi çizsin. Yiyeceği kabını, yatacağı yerini, tuvaletini yapacağı kum kabını göstermeniz yeterli olacaktır. ‘Kediniz yavru ise yatacağı yerin sıcak olması için battaniye koyabilirsiniz.

Evdeki ilk günlerinde dikkat edilmesi gereken bazı önlemler kediniz için hayati önlem taşımaktadır. Kapı ve pencreler kapalı tutulmalıdır. Topraklı saksılardan elektirikle temastan ve tadına bakabileceği bitkilerden uzak tutulmaları gerekmektedir. Özellikle zambak çiçeği kediler için sıkıntı yaratmaktadır. Hem kedinin hem de zambak çiçeğinin aynı evde olması tavsiye edilen bir durum değildir.

2. Vitamin ve mineral açısından en çok ihtiyaç duyduğu mama tercihi yapılmalıdır. 8-12 haftalık kediler için günde 4 veya duruma göre 5 kere, 3-6 aylık kedilerde günde 3 veyahut 4 defa, 6 aylık ve sonrası için günde 2 kez mama verilmelidir. Mama kabının yanında mutlaka temiz bulundurulmalıdır.

Not: Yavru kedilere süt asla verilmemelidir. Anne sütü dışındaki sütler kedilerde ölümcül sonuçlara kadar varmaktadır. Varsayalım ki annesinden ayrı kalmış bir yavru kedi edindiniz… O halde yapılması geren veterinerden anne sütü karışımlı süt alıp şırınga yardımıyla verilmesidir.

3. Son derece temiz hayvanlar olan kedilerden tuvalet eğitimyle ilgili korkunuz ya da şüpheniz olmasın. Yetişkin kediler kum kabını gördüklerinde yapması gerekeni içgüdüsel bilir. Fakat yavru kediyse ve annesi ile yeterli kalmamışsa onu kum kabının başına götürrek iki oparmağınızla kumu karıştırın… Akıllı hayvanlar oldukları için ne yapması gerektiğini anlayacaktır.

4. Kedi tüylerinin bakımı da bir hayli önemlidir. Normal kediler yılda 2 kez tüy değiştirir. Doğru mama, düzenli aşı ve rahat yaşam koşulu tüyleri üzerinde büyük etkisi vardır. Daha sağlıklı, parlak tüylere sahip olmaları için edindiğiniz günden itibaren baş tarafından başlayarak aşağıya doğru taramalısınız.

Bütün bu hususlara dikkat etmeniz durumunda sağlıklı bir dostunuz olacaktır.

Sağlıcakla kalın…

Emre KÖME