Yıllardan beri kafamı kurcalayan en önemli konuların başında Astronomi gelir. Dünya dışında ne var? Uzay ne kadar büyük? Dünya dışı yaşam var mı? Varsa neye benziyor? Bu sorular kafamı çok karıştırmış ve zamanla araştırmalarım kafamdaki soruları cevaplamada yardımcı olmuştur. Bugün astronomi nedir ve insanlara ne öğretir? Bu konuyu daha iyi biliyorum. Gök bilimi ya da Gökbilim şeklinde görev yapan insanlar bu konuda ufkumuzu genişletmiştir.
Bilim, insan hayatını çok pozitif etkilemiş ve bu alanda yapılan çalışma ve buluşlar sürekli gelişen teknolojiyi ve avantajlarını ortaya çıkarmıştır. Dünyanın yuvarlak olduğunu kabul etmek, uzay ve zamanı anlamaya çalışmak çok önemli gelişmeler olmuştur. Bu konuda hayatını dahi feda eden insanlar bizi bu konuma getirmiştir.
Astronomi ve Uzay Bilimleri
İlk olarak işe Fizikçi Albert Einstein ve ilgilendiği alanlarla işe başladım. Uzay zaman hakkında bu bilim adamı kafamdaki soruları cevaplamada çok yardımcı oldu. Yine de esnek ve gelişen bir uzay konusunda bu muhteşem bilim adamının görüşü beni şaşırttı. Lamarite ve Hubble gibi bilim insanların evrenin genişlemesi konusunda ortaya koydukları ise bu konuyu daha iyi anlamama sahip olmuştur.
Işık hızından daha hızlı bir şekilde büyüyen uzay bilgisi, bizim bu düzlemde sıkışıp kaldığımızı doğrulamaktadır. Öyle ya 13.8 milyar yıllık geçmişimizde fotonların bize sağladığı imkânlar tahmin edilebilir evrenin çok küçük bir kısmı. İçinde bulunduğumuz dönemde bilim insanları yaptıkları matematik hesaplamada evrenin çapı 94 milyar ışık yılı şeklinde hesaplanıyor. Ne kadar şaşırtıcı değil mi? Astronomi ve uzay bilimleri, benim gibi meraklı insanları her gün daha da çok şaşırtmaya devam ediyor.
Astronom Ne İş Yapar?
Aslında bu konu ile az bile ilgili olsa gök bilimci yani Astronom ne iş yapar? Herkes bu konuda fikir sahibidir. Uzay ve bu büyük mekânlarda karşımıza çıkan gezegenler, yıldız sistemleri, galaksiler, karadelikler ve şaşırtıcı gök cisimleri, başını yukarı çevirip bakan herkesi etkilemiştir.
Uzay ve zaman dokusunu anladığınızda ise bu bahsettiğimiz cisimleri ve hatta yer çekimi ile zamanı anlamak daha kolay. Bu sayede fotonun nasıl hem parçacık hem de dalgacık etkisine sahip olduğunu anlamak mümkün olmuştur. Bu konuda öğreneceğimiz, inanın çok şey var.
Mevlüt Baki TAPAN