Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, Almanya ve Almanca konuşulan ülkelerin edebiyatlarını, kültür ve tarihlerini inceleyen, içinde barındıran ve bu alanda uzmanlar yetiştiren bölümdür. Akademisyenlik ve öğretmenlikle birlikte Almanca gerektiren birçok alanda iş bulma imkânı bu bölüm mezunlarına sunulmuştur.

Dil bilme avantajı ile diğer birçok bölüme göre bir adım ileri götüren bölümlerdendir. Alman Dili, Edebiyatı, Kültür ve Tarihi ile beraber öğretmenlik ve akademik çalışmalara yönelik ciddi çalışmaların yürütüldüğü, eğitimlerin verildiği bölümlerdendir. Alman Dili ve Edebiyatı üzerine geçmişten günümüze tüm evrelerin, değişimlerin yazılı eserlerden sözlü eserlere, dil bilimden genel edebi sanatlara ve felsefelere dair birçok alanda kapsamlı eğitim verilmektedir. Edebiyat dönemlerinden, sanat türlerine, dil bilgisi ve tarihi gelişime, yazarlık ve öğretmenliğe dair önemli eğitim – öğretim programı içermektedir.

Bu bölümde edebiyat ve dil, her çağ içerisinde farklı kullanımları ve dünya görüşleri, düşünce sistemleri içerisinde işlevleriyle beraber incelenip, irdelenir. Öğretim ve eğitimle birlikte araştırma ve inceleme yapabilen, yeni eser ve yazınlar üretmeyi sağlayan bölümlerdendir.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarla, özel okullarda görev yapacak Almanca Öğretmenlerini yetiştirmektedir. Akademisyenler yetiştirerek, Alman dil ve edebiyatıyla kültürü üzerine araştırma, inceleme ve çalışmalar yürütecek uzmanlar yetiştirmektedir. Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü, aynı zamanda Türkçe ve Almanca konuşulan ülke toplumlarının birbirleriyle daha etkili, sağlıklı iletişim kurmalarına, birbirlerini anlayabilmelerine yardım olacak çözümler de üretecek şekilde çalışmalarını yürütür.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünün ve Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler

Bu bölümü okuyacak ve bu mesleği icra edecek kişilerin sözlü ve yazılı iletişim becerilerinin kuvvetli olması, gündemi ve teknolojik gelişmeleri yakından iyi biçimde takip etmesi gerekmektedir. Sabır ve yaratıcılık önemli özelliklerdendir. Alman diline, edebiyatı ve kültürüne ilgi duyması, ekip çalışmasına yatkın olması gerekmektedir. Dil yeteneği olmazsa olmazlardandır. Yabancı dile yatkın olmak önemlidir. Ayrıca Türk Dili ve Edebiyatına ilgili olmak ve bu alanlarda bilgi sahibi olunması da gerekmektedir. Çünkü yeni bir yabancı dili öğrenmek, kişinin anadiline olan hâkimiyetine bağlıdır. Ne denli kendi diline hâkim olursa, o denli farklı bir yabancı dili sağlıklı ve sağlam öğrenebilir.

Eğitim Süresi: 4 +1 yıldır. 1 Yıl Almanca Hazırlık eğitimi verilmektedir. (Muafiyet sınavını geçenler Almanca Hazırlık sınıfı okumamakta, direk 1. Sınıftan devam ederek 4 yıl eğitim alabilmektedir. )

Puan Türü: DİL-1 puan türüyle alım yapılmaktadır. İlaveten YGS ve LYS-5 sınavlarına da girmiş olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler

Dil incelemesi ve Dilbilgisi derslerinin yanında metin incelemeleri, çeviri, edebi metinler, kültür tarihi, Türkçe-Almanca çeviri, Almanca-Türkçe çeviri, kompozisyon, dil tarihi, eski alman dili ve edebiyatı, iletişim bilimi, dil bilim, konverzasyon, yazınsal metinler vb. dersler okutulmaktadır. Ayrıca İngilizce dersleri de mevcuttur.

Alman Dili ve Edebiyatı Çalışma Alanları

Bu bölüm mezunları üniversitelerde Almanca Okutman, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda Almanca Öğretmeni olabilmektedir. Kültür alanında, turistik tesislerde, dışişleri bakanlıklarında, elçiliklerde, banka ve yayın kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptir. Yurtdışı ile çalışmakta olan firmalarda, Almanca ve İngilizce gerektiren mesleklerde çalışabilmektedirler. Çevirmenlik, öğretmenlik ve eğitimcilik gibi meslekler bu bölüm mezunları için uygundur.

NOT: MEB Onaylı okullarda öğretmenlik yapabilmek için pedagojik formasyon alınması ve KPSS ile atama yapılması gerekmektedir. Bu şart dâhilinde devlet okullarında Almanca öğretmeni olarak göre yapılabilmektedir.

Temel olarak bakıldığında Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları için iş alanları şunlardır;

  • Devlet veya özel kurumlarda, okullarda Almanca Öğretmenliği,
  • Serbest turist rehberliği,
  • Turizm acente ve firmalarında memur veya tercümanlık,
  • Tercüme bürolarında çevirmenlik,
  • Konsolosluk, büyükelçilik vb. kurumlarda memuriyet,
  • Lisans mezunu olarak polislik,
  • Askeriyede subaylık,
  • Almanca Web sitesi açarak veya yöneterek serbest zamanlı Almanca üzerine çalışmalar yapmak vb. alanlar.

Ayrıca satış-pazarlama, ithalat-ihracat, halkla ilişkiler, yabancı dilde mesleki eğitim ve öğretim, havayolları taşımacılığı, basın-yayın, uluslararası ilişkiler sektörlerinde çalışma olanağı mevcuttur. İlaveten Almanca özel ders verme imkânı da vardır.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünden Almanca Öğretmeni Olmak

Bölümün son sınıfında pedagojik formasyon alınması ve bölümün başarıyla bitirilmesi gerekmektedir. Akabinde ise KPSS + Alan Bilgisi (ÖABT) sınavından yeteri puan almak ve mülakattan başarıyla dönmek ve atanmak gerekmektedir. Bunun haricinde ise özel kurum ve okullarda okul yönetimi şartlarına göre öğretmenlik yapılabilmektedir.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunlarının Maaşı

Almanca öğretmeni olarak atananlar 2018 yılına göre 3500 TL’ye yakın maaşla göreve başlamaktadır. Araştırma Görevlisi olunması durumunda ise 4000 TL alınabilmektedir. Özel kurumlarda ise firma şartlarına göre 2018 yılı için 2600 – 3000 TL alınmaktadır. Özel okul ve dershane gibi dersliklerde ise ne yazık ki oldukça düşük maaşlar söz konusudur. Asgari ücretten 200 – 250 TL fazla maaşla tam zamanlı çalışmak mümkündür. Yurtdışı gümrük, dil bilim vb. alanlarıyla çeviri süreci barındıran özel şirketlerde ise 3500 ila 4000 TL maaşla çalışma olanağı mevcuttur ki, İngilizce sertifikası da bazı üniversitelerde verildiğinde daha geniş alanda olanaklar söz konusudur.

Ek İmkanlar: Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci programlarına ilaveten DAAD gibi farklı öğrenci değişim programlarından ve Burs olanaklarından faydalanabilmektedir. Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkeleri ziyaret etme ve bu ülkelerde eğitimi devam ettirebilme, yüksek lisans yapabilme imkânına sahiptir. Alman Dili ve Edebiyatı mezunlarının birçoğu Formasyon diplomasına ve İngilizce Sertifikasına sahiptir. Ayrıca İngiliz Dili ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı ya da Rus Dili ve Edebiyatı gibi bölümlerle çift ana dal veya yan dal yapabilmektedir.

NOT: DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile alım yapılmamaktadır.