Aşçılık Bölümü, lokanta, restoran, konaklama tesisleri, otel ve motel yahut ağırlama hizmetlerinde yemek kültürünün öncelikli olduğu alanlarda iş imkânı sunan üniversite bölümlerinden sadece birisidir. Özel ve resmi kurumlarda çalışma imkânı bulunmaktadır. Yemek yapımı ve kültürü hakkında deneyimli eleman yetiştirme programıdır.
Aşçılık Bölümünün Gayesi: Bu programın nadide gayesi toplu yemek yenilen mekân ve alanlarda yiyeceklerin hazırlanması, mutfak alanında beceri ve hünerler sergileyebilecek uzman mutfak personeli yetiştirmektir.
Aşçılık Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Besin Bilimi, Gıda Bilimi, Yiyecek Hazırlama ve Standart Geliştirme gibi başlıca derslerle birlikte Besin Hijyeni, Dünya Mutfaklarından Misaller, Mutfak Yönetimi ve Denetimi dersleri okutulmaktadır. Tüm dersler talebelere teorik – sözlü ve uygulamalı olarak verilmektedir.
Aşçılık Bölümü Okumak ve Bu Alanda Çalışmak İçin Gereken Nitelikler
Dileyen ve ÖSYM kurumunca tertiplenen sınavdan yeterli puan alan herkese açık alan Aşçılık Bölümünde başarılı olabilmek ve iş camiasında olunması istenen yerde konumlanabilmek için birtakım nitelikler gerekmektedir.
Tat ve koku duyumlarının gelişmiş olması büyük önem teşkil etmektedir. Dolayısıyla bu bölüm okumayı arzulayanların bu unsurları göz önünde bulundurması gerekir. Ayrıca düzenli ve disiplinli çalışma alışkanlığına sahip olunmalı, titiz ve dikkatli işler çıkarılmalıdır. Yaratıcılık meslekte ciddi atılım yaptıracak niteliktir.
Aşçılık Bölümü Mezunlarının Unvan ve Yaptıkları İş-Görev ve İş İmkânları
Aşçılık Bölümü Programından mezun olan her öğrenci “Aşçılık Meslek Elemanı” unvanıyla göreve başlar. Kısa tabiriyle Aşçı unvanıyla tanınırlar. Toplu yemek yenilen, hazırlanan ve işlenen birçok mutfak ve yemek fabrikasında çalışabilmektedirler. Yemeklerin hazırlanması, pişirilip servise hazırlanması, yemek sonrası mutfak düzeninin ve temizliğinin yapılması bu bölüm mezunlarının temel işleri arasındadır. Dekorcu, soğukçu, tatlıcı, sıcakçı gibi ayrılmış birçok ünite bulunur. Kişi kendisine uygun ünitelerde çalışabilir, ilgili alanda uzmanlaşabilir.
Aşçılık Bölümünden mezun olanların çalışabileceği yerler:
- Hastanelerin mutfak bölümleri,
- Milli Eğitim Bakanlığına tabi yatılı ve gündüzlü eğitim kurumları, okullar,
- Yemek Fabrikaları veya yemek çıkarak işçi fabrikaları,
- Büyük işletme ve kurumlar,
- Oteller,
- Moteller,
- Restoran ve lokantalar,
- Kafeterya ve yemek sunum firmaları.
Bununda ötesinde kişi, dilerse yeterli sermaye dâhilinde kendi iş yerini de açabilir, Kafeterya veya restoran işletebilir. Girişimcilik ruhu olan Aşçılık Bölümü mezunları kendi İnternet site ve platformlarını yahut Youtube benzeri video platformlarını kurarak kendi yemek tariflerini deneyebilir, tanıtabilir ve eğitimler verebilir. Bu sayede ek gelir de elde edebilirler.
Aşçılık Bölümü Mezunlarının Maaşları
Kim der ki, aşçılık bir gün biter! Herkes hemfikirdir ki, Aşçılık mesleği asla ölmez. Çünkü yeme-içme insan fıtratında temel ihtiyaçlardır. Bu temel ihtiyacın karşılanması, ileri boyutta daha estetik ve keyfiyet halinde sunulması her zaman gerek duyulan bir unsurdur. Kimse; “Bu ay yemek yemeyeceğim.” Demez ki, böyle bir lükse de sahip değildir. İşte bu durum ve unsurların bilinciyle iyi aşçılara her zaman gereken maaş ve beklentiler verilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında 2400 – 2800 arası başlangıç maaşıyla işbaşı yapılırken (2018 verilerince), özel işletmelerde ve otel gibi turistik tesislerde bu oran çok daha yükseğe çıkabilmekte, 5 Bin, 10 Bin dolayını ve üzerini görebilmektedir. Kendi yiyecek-içecek işletmesini kuran bir aşçı ise çok daha yüksek meblağlarda kazanç elde edebilmektedir. Ancak bilindiği üzere Türkiye iş ve yaşam şartları dâhilinde her zaman çok daha düşük maaş ve olanaklarda işçi çalıştırmayı ne yazık ki ilke edinmiş kurum ve firmalar da mevcuttur. Asgari ücretle çok iyi aşçıların çalıştığı firmalar da vardır. Öyle ki, özel birçok lokantada yevmiye usulü asgari ücretten de aza çalışan ve hiçbir haktan faydalanmayan aşçılar da bulunmaktadır.
Tercihçi Yorumları: Türkiye şartlarında ölmeyecek ve gelişimi, gereksinimi devam eden mesleklerdendir. Yeteneği ve yemek pişirmeye ilgisi olan herkesçe tercih edilebilecek bölümlerdendir. Fakat düşük ücretli çalışma koşulu ve alana çok fazladır. Bu durumdan kurtulmak, iyi şartlarda, yüksek maaşa aşçılık yapabilmek için ise iyi yetişmişlik ve meslek bilgisine ilaveten yabancı dil ve gastronomi bilgisi muhakkak gerekmektedir.