Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturmayı amaçlayan teori, mühendislik ve deney çalışmasıdır. Kısa ve net olarak “büyük ya da küçük ölçekte algoritma işlemlerini otomatikleştirme çalışması” olarak adlandırabiliriz. Bilgisayar bilimleri mezunu personeller elektrik ve bilgisayar mühendislerinin aksine daha çok bilgisayarların yazılım ve otomasyon sistemleriyle ilgilenir.
Bilgisayar Bilimleri Mezunu Ne İş Yapar?
Bu bölümden mezun olan bir birey çok fazla meslek ve alanda çalışabilir. Ancak biz eğer bilgisayar bilimleri mezunlarının yetilerini öğrenmek istiyorsak kısaca; yapay zekâ, sayısal analiz, programlama dilleri, insan bilgisayar etkileşimi, hesaplama teorisi, yazılım mühendisliği, bilgisayar sistemleri ve ağları, veritabanı sistemleri, veritabanı güvenliği ve biyoinformatik üzerine bilgi sahibidirler. Bu sırladığımız tüm çalışmalarda bulunabilirler.
Bölüm Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir?
Günümüzde bilgisayar bilimcilerinin iş olanakları oldukça fazla ve geniş çaptadır. Eğitim süreçleri sayesinde edindikleri bilgiler oldukça fazladır. Başta bilgisayar ve bilgi yöneticiliği, veritabını uzmanı, oyun, mobil veya web programcısı, sistem analisti, ağ mühendisi, siber güvenlik yöneticisi veya uzmanı, bilgisayar programcısı ve yazılım geliştirici gibi birebirine yakın ama bir o kadar uzak iş sahalarında görev üstlenebilirler. Ek olarak bu alanlarda çalışırken pek çok farklı sektörde de bulunabilirler. Sağlık, otomotiv, üretim, güvenlik, sanayi, oyun, eğitim, eğlence gibi sektörlerde kendilerine iş imkânı bulabilirler.
Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Bilgisayar Bilimleri daha çok bilinen ismiyle Computer Science üniversitelerde eğitim verilmekte olan 4 yıllık bir bölümdür. Bu bölümün öğrencileri programları çözmek, bilgisayar donanım ve yazılımı hakkında bilgi ve deneyim elde etmek için algoritma tasarlar ve analiz ederler.
Bilgisayar Bilimi Bölümünün Dersleri Nelerdir?
Bu bölümü okumaya hak kazanan öğrenciler;
- Doğrusal Cebir ve Sayısal Geometri,
- Bilgisayar Bilimleri,
- Çok Değişkenli Veri Analizi,
- Nesneye Yönelik Programlama,
- Metin ve Web Madenciliği,
- Bulanık Karar Sistemleri,
- Aktüerya ve Risk Yönetimi,
- Uzman Sistemler,
- İstatistik ve Olasılık,
- Veri Tabanı Yönetimi,
- Matematiksel Programlama,
- İşletim Sistemleri,
- Kombinatoryal Hesaplama,
- Mobil Programlama,
- Yapay Zeka,
gibi alanlarda ve bilimlerde dersler alırlar. Eğitim süreçlerinin tamamında bu derslerden soruludurlar.
Bilgisayar Programcılığı veya Bilgisayar Mühendisliği bölümlerine benzer yapıda dersler okutulmasına rağmen farklı işlevsellikleri ve daha farklı deneyim kazanma olanağı bulunur. Elbette sonuç olarak benzer iş alanlarında bu bölüm mezunları da çalışabilmektedir.