Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü, aynı zamanda Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü olarak da adlandırılmaktadır. İşletmelerde muhasebe ve muhasebecilik mesleğini yerine getirebilecek uzman elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümdür. Genellikle bu bölüm mezunları vergi dairelerinde, kamu ve özel kurumlarda görev yapmaktadır.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler

Bilgisayarlı muhasebe ve vergi uygulamaları programında işletme ile muhasebe dersleri temel olarak okutulmaktadır. Ek olarak ticaret hukuku, organizasyon ve idare, maliye muhasebesi gibi dersler ile yoğun bir eğitim-öğretim dönemi geçirilmektedir.

Türk Dili, Bilgisayar ve İnkılâp Tarihi gibi temel derslerin yanında İktisada Giriş, Finansal Muhasebe, Vergi Hukuku ve Benzer nitelikte Hukuka Giriş gibi dersler de bu bölümde okutulmaktadır.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünde Okumak ve Bu Alanda Çalışmak İçin Gereken Nitelikler

Bu alanda görev yapacak kimselerin matematik ve mantık alanında başarılı olması şarttır. Kuvvetli belleğe sahip olmak, ayrıntılar üzerinde uzun süre dikkat dağıtmadan çalışabilmek mühimdir. Sorumluluk duygusu güçlü kimseler için ideal bir bölümdür.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Mezunlarının Unvan ve İşleri

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünden mezun olan meslek erbabı, “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Meslek Elemanı” unvanıyla görev yapar. Halk arasında tek kelimeyle “Muhasebeci” sıfatıyla çalışmaktadırlar. Vergi ve muhasebe kayıtlarını bilgisayarlarda ve gerekli alanlarda kaydederek tutmak, istenilen verilerin kısa sürede temin edilmesi gibi mühim işlerle ilgilenmektedirler.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü Çalışma Alanları

Resmi ve özel kurumlara ait birçok alanda görev yapabilmektedirler. Genellikle çalışma alanları şunlardır;

  • Muhasebe Büroları,
  • Mali Müşavirlik Büroları,
  • Farklı Finans Kuruluşları,
  • Mal Müdürlükleri,
  • Defterdarlıklar,
  • Vergi Daireleri,
  • Sigorta Şirketleri,
  • Dış Ticaret Firmaları ve her çeşit Banka vb.

Eğitim Süresi: 2 yıllık önlisans programı dâhilinde eğitim süresi iki yıldır.

KPSS – Atama Durumu: KPSS ile bazı resmi dairelere atanabilme olanağı vardır. Son birkaç yıllık atama durumuna bakıldığında taban puan 76 ve üzeri seyretmektedir. Atama durumu ise her geçen yıl daha da azalmaktadır.

DGS Durumu: Eğitimini tamamlayan öğrenciler, bazı dört yıllık lisans programlarına dikey geçiş sınavıyla geçiş yapabilmekte, 3. Sınıftan devam ederek başarıyla mezun olmaları durumunda lisans diploması almaya hak kazanabilmektedirler. Lisans eğitimini alan öğrenciler, 3 yıl staj yaptıktan sonra “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik” sınavına girebilmekte, başarıyla neticelendirmeleri durumunda “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir” unvanıyla görev yapabilmektedirler.

Maaş Durumu: Devlete atanabilenler, Memur statüsüyle 2015 yılı içerisinde 2200 – 2400 lira arasında maaş almaktaydı. Özel sektörde ise farklılık gösterebilmektedir. İlk deneyimsiz olarak başlayan mezunlar genellikle özel sektörde asgari ücret ile çalışmaktadır.

Tercihçi Yorumu: Elbette ki en nitelikli bölüm hakkında bilgiyi bölüm hocaları, akademisyenler ve işin erbabı verir. Fakat  “Bu bölüm okunmalı mı?” sorusuna en doğru ve gerçek yanıtı nitekim bölüm mezunları verecektir. Birçok bölüm mezununun forum, blog, desk ve sosyal medyada yaptığı yorumlar dikkate alınarak tek cümlede özetlemek gerekirse, sırf üniversite mezunu olmak ve kolayca iş bulmak için okunabilecek bir bölüm değildir. Bir mezunun verdiği bilgiye göre;

“ Anlatılanlar ve bölüm hakkındaki tanıtımlar çok doğru. 2016 KPSS üzerinden 72 puan aldım. Taban puan 76 ve şuan günlük 100 TL yevmiye ile inşaatta çalışıyorum. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünden inşaat sektöründe ameleliye geçiş bu olsa gerek.”

Matematik, İktisat ve Ekonomi alanında başarılı olacak, özel sektörde kendi olanaklarıyla iş bulması mümkün adayların okuması tavsiye edilmektedir. Aksi durumda “Okuyayım, iş bulayım.” Mantığı ne yazık ki bu bölüm için geçerli değildir.