Televizyon (seyretgeç) ve Radyo (dinletgeç) dalında (sektör) uzman, kalifiye eleman yetiştirmek üzere tasarlanmış ve açılmış üniversite bölümüdür. Ağırlıklı olarak uygulamalı eğitimler verilmektedir. En yakın teknoloji kullanılarak tüm öğrenci gereksinimlerine cevap vermesi amaçlanmakta ve bu doğrultuda eğitim-öğretim verilmektedir. Bu kapsamda çekim ve kurgu stüdyoları, televizyon stüdyosu, reji/seslendirme odaları, naklen canlı yayın aracı ve stüdyo dışında birçok kameralı televizyon programı hazırlanabilecek, yayına sunulabilecek profesyonel donanımlarla bölüm adeta donatılmıştır. Radyo ve Televizyon sektöründe görev yapan elemanların birçoğu bu bölümden mezundur.
Bu bölümün en önemli özelliklerinden birisi, görüntüleri sesle birleştirip, düzinelerce görüntüyü farklı zaman ve mekanlarda çekip, bir araya bütünleştirerek getirerek ortaya bir şaheser çıkaran elemanlar yetiştiriyor olmasıdır.
Bilindiği üzere medya sektöründeki dizi alanında binlerce uzman boy gösteriyor ve bu alanda görev yapıyor. Günümüzün en muazzam sektörlerinin başında nitekim medya sektörü geliyor. İnternet, televizyon, gazete, radyo gibi medya ve iletişim araçlarının tümü medya sektörünün birer parçası ve her bir dalda Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü mezunları görev yapmaktadır.
Eğitim Süreci: 2 yıllık önlisans programı olarak eğitim-öğretim verilmektedir.
Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümünde Eğitim-Öğretim Şekli ve Başlıca Dersler
Bu bölümde senaryo, ses, yapım organizasyonu, ışık, çekim, kayıt, kurgu vb. birçok tv – radyo programcılığının aşamalarında bilinmesi gerekenler teorik ve uygulamalı olarak öğretilmektedir. Öğrencilerin kendi filmlerini çekebilecek kıvama gelmesi sağlanır. TV Stüdyosu, MAC Lab, Platoewebtv ve Radyo Plato gibi alanarda öğrenciler iş hayatına hazırlanır.
Kimler İçin Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Uygundur?
- Gördüğünü aktarmak, göstermek isteyen,
- Yapım ve çekim süreçlerinde takım çalışmasına yatkın,
- Kurgu ve kayıt aşamalarında tek başına, sakin çalışmaya seven,
- Hareketli ve yoğun çalışma ortam – şart ve hallerine dayanıklı, bu alanı seven bireyler için ideal bölümlerdendir.
DGS Durumu: İsteyen öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile kendi üniversitelerinde veya bir başka üniversitede 4 yıllık lisans programına geçiş yapılabilmektedir. Geçiş yapılabilecek bazı 4 yıllık lisans bölümleri şunlardır;
- Basın ve Yayın,
- Fotoğraf ve Video,
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,
- Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı,
- Radyo ve Televizyon,
- Sinema ve Dijital Medya,
- Yeni Medya ve Gazetecilik vb.
Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Çalışma Alanları
Bu bölüm mezunları gelen olarak şu alanlarda görev yapabilmektedir;
- Yapım şirketleri,
- Casting şirketleri
- Haber ajansları,
- Televizyon kanalları,
- Radyo kanalları,
- Sinema – dizi setleri,
- Bağımsız – Serbest (Freelancer) çalışma,
- Girişimcilik vb.
İş olanakları çok geniş bir bölümdür. Ancak işe yerleşmek ve iş bulak tahmin edildiği gibi olmayıp, oldukça zor ve zahmetlidir. Mezunlar birçok alanda çalışabiliyor ama bu bölüm mezunları için iş bulmak oldukça zordur.
Mezuniyet sonrası neredeyse tüm başvurularda “Deneyim” istenmesi iş bulma konusunda 1 – 0 yenik başlamaya neden olmaktadır. Deneyimsiz olunması birçok işin red yanıtı vermesine veya çok düşük ücretle geçici çalışma teklif sunulmasına neden olacaktır. Kuşkusuz daha iyi iş olanakları için ilk fırsatlarda çok vazla taviz verilmesi ve düşük ücretle çalışmayı kabul etmek gerekecek.
Maaş Durumu: Bu sektörde bu alan mezunları için net maaştan bahsetmek olanaksızdır. Asgari ücretle çalışıldığı gibi, 5 – 6 bin, hatta daha fazla maaş alan mezunlarda vardır.
Tercihçi Yorumu: Bölüm eğitim-öğretim süresince tüm alanlarda bilgi ve beceri kazanılmalı, mezuniyet sonra bir alanda uzmanlaşılmalıdır. İleri dönük atılım için bu önemlidir. Kameraman mı, muhabir mi, gazeteci veya radyo sunucu mu olunacağına net biçimde karar verilmelidir. “Ne olsa yaparım.” Mantığı ne yazık ki, bu sektörde işsizliğin en büyük nedenlerindendir. Tüm ilkelerin başında kuşkusuz iyi iletişim yetisi geliyor. Diksiyon, kültür seviyesi, yabancı dil bilgisi, iyi meslekî bilgi ve deneyim, güçlü kalem (iyi yazma ve kurgulayabilme) bu bölüm mezunları için olmazsa olmazlardandır.