Su ve Su Bilimleri, yaşamımız için büyük önem teşkil eder.
Tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğumuz en önemli bileşik sudur. Tatsız ve kokusuz olmasına rağmen doya doya, kana kana içme ihtyiyacı duyulan kaynaktır. Dünyamız su bakımından oldukça zengindir.
Su Bilimleri dünyamızın bol suyla kaplı olması ve tüm canlıların yaşam kaynağı olması dolayısıyla büyük önem taşıyor. Bu kapsamda üniversitelerde kurulan Su Bilimleri Mühendisliği bölümleri de bu alan üzerine araştırma ve çalışmalar yürütmektedir. Yalnızca su değil, aynı zamanda su içerisinde yaşayan diğer canlı ve çeşitli kaynaklar da bu bilimin ilgi alanı içerisindedir.
Ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde bulunan Su Bilimleri Mühendisliği Bölümü, alanında uzman mühendisler yetiştirmeyi öncelikli amaçlar. Diğer çalışma kapsamı ise şu şekildedir;
- Su canlılarını iyileştirmek ve iyileştirici çalışmalar yürütmek.
- Su canlılarının çoğalması, yaşamlarını sürdürmesi ve ek olarak üretim sektöründe depolanması, yetiştirilmesi için gerekli teknolojileri geliştirmek.
- Meslek hayatına yeni ve faydalı teknolojiler üretmek, işleyişi kolaylaştırmak.
- Sektörde çalışacak bireyleri yetiştirmek ve akademik anlamda çeşitli bilimsel araştırma ve çalışmaları yürütmek.
Tavsiye: Su Bilimleri Mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünüyorsanız benim size tavsiyem su canlılarına ilgilinizin olup olmadığını anlamanızdır. Çünkü bu bölümü keyifli okumak ve başarıyla tamamlamak için su canlılarına, su alanlarına ilgi duymalısınız. Modern teknolojileri çok hızlı uyum sağlayabilmeli, araştırmacı ve geliştirici bir kişiliğe sahip olmalısınız. Ayrıca bilgisayar ve yazılım dünyasına da hem ilgili olmalı, hem de yabancı olmamalısınız.
Eğitim Süresi ve AKTS Durumu
Bu bölüm 4 yıllık lisans kapsamında eğitim vermektedir. 8 yarıdönemlim eğitim süresi bulunuyor ve mezun olabilmek için 240 AKTS kotanızı doldurmanız gerekli.
Bölüm Dersleri
Bu bölümü tercih etmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki bölüm derslerinden sorumlu olacağınızı bilmelisiniz.
- Genel Biyoloji,
- Su Bilimleri Mühendisliğine Giriş,
- Ekoloji,
- Su Bitkileri,
- Genel Fizik,
- Analiz,
- Gemicilik,
- Deniz Balıkları Yetiştiriciliği,
- Su Ürünlerinde Kalite Kontrol,
- Akarsu Ekolojisi vb.
Ayrıca ortak bazı dersleri de alacaksınız. Bazı üniversitelerde ders isimleri değişiklik gösterebilir ve ayrıca ilave dersler olabilir.
Mezuniyet ve Unvan
4 yıllık süre içerisinde toplam 240 AKTS tamamlamanız ve başarıyla mezun olmanız durumunda “Su Bilimleri Mühendisi” unvanı almaya hak kazanırsınız.
Su Bilimleri Mühendisi Ne İş Yapar?
Mühendis olarak su bilimleri üzerine faaliyet gösteren alanlarda çalışmalar yürüteceksiniz. Su canlıları üzerine kapsamlı çalışmalarınız olacak. Onların üretilmesi, yetiştirilmesi, avlanması ve üretim alanlarının belirlenmesi üzerine çeşitli faaliyetler yürüteceksiniz.
İş Olanakları
Öncelikle geniş bir çalışma alanına sahip olacağınızı belirtelim. Gerek devlet, gerek özel birçok kurum, kuruluş, firma ve şirkette çalışabilirsiniz. Hatta bağımsız ve serbest olarak da çalışmanız, kendi şirketinizi kurmanız da mümkün.
Çalışabileceğiniz, iş olanakları bulunan başlıca alan ve birimler şunlardır;
- Orman Su İşleri Bakanlığı,
- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
- Su Ürünleri Çiftlikleri,
- Su Ürünleri Üretim Merkez ve Tesisleri,
Daha birçok alanda görev yapabilirsiniz.
Bu alana ilgi duyuyorsanız “Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği” bölümü hakkındaki tercih yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederim.