Balık, ıstakoz, kerevit, balina, hamsi vb. su hayvanlarının avlanması, bu su canlılarının havuzlarda üretilmesi, besiciliği ve pazarlanması alanında çalışacak işgücünün yetiştirildiği üniversite bölümüdür. Devlet sektöründe ve özel sektörde çalışma imkânı bulunmaktadır. Ayrıca Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar kendi su ürünleri üretim tesislerini de açabilmektedir.
Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Matematik, Kimya, Biyoloji ve Fizik gibi temel derslere ilaveten Ekoloji, Su Kimyası ve Kirlenmesi, Balık Besleme ve Yem Teknolojisi, Balık Üretim Teknolojisi, Av Malzemeleri Yapım Teknikleri, Kooperatifçilik ve Modern İşletme Tekniği vb. birçok mesleği ders okutulmaktadır. Dersler, uygulamalı ve kuramsal olarak verilmektedir.
Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünde Okumak ve Bu Mesleği İcra Etmek İçin Gereken Nitelikler
Evvlea Biyoloji ve temel bilimlere ilgi duyan kimseler için ideal bir bölüm ve meslektir. Açık havalarda çalışmayı, balık yetiştirmeyi seven kişilerin tercih edebileceği bölümdür.
Su Ürünleri Mühendisliği Unvan ve İşleri
Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar, “Su Ürünleri Mühendisi” veya “Su Ürünleri Teknikeri” unvanı kazanır. Su Ürünleri Teknikerleri, hamsi, ıstakoz, sünger, çupra vb. bütün balık ve su hayvanlarının avlanmasına ilişkin mevsimsel ve koşulsal olarak avcı ve balıkçıları aydınlatırlar. Avlanma teknikleri, hukuki bildirim ve balıkçılık üzerine rehberlik ve öncülük ederler. Su ürünlerinin havuzlara üretim için konulması, canlıların yumurtlarının havuzlara yerleştirilmesi, havuzların mikroplardan arındırılması, balık ve su canlılarının doğal – yapay yemlerle beslenmesi, ambalajlanması, pazarlanması, tanıtılması gibi işlem ve süreçlerle ziraat mühendislerinin denetimi altında görevlerini yerine getirirler.
Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Çalışma Alanları
Su Ürünleri Teknikeri olarak devletin resmi kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde çeşitli kurum, kuruluş ve firmalarda görev yapabilmektedirler. Ayrıca kendi özel üretim tesislerini yahut firmalarını kurabilmektedirler. Genel itibarıyla mezunların görev yaptıkları iş alanları şunlardır;
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İlgili Kuruluşlar,
- Denizcilik Müsteşarlığı ve İlgili Kuruluşları,
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlar,
- Devlet Su İşleri,
- Belediyeler ve Kurumları,
- Çeşitli Kamu Kurum, Birim ve Kuruluşları,
- Balıkçı Kooperatifleri,
- Kontrol Laboratuvarları,
- Su Ürünleri Ağ, Kafes, Yapı Sanayi Firmaları,
- Yem Sanayi,
- Su Ürünleri Pazarlama ve Satış Firmaları,
- Su Ürünleri Üretim Tesisleri ve İşletmeleri vb.
Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü, dört yıllık lisans programı kapsamında eğitim-öğretim vermektedir. ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Değerlendirme Merkezi) tarafından yapılan sınavdan yeterli puanın alınması ve ÖSYM tercih kılavuzunda belirtilen koşulların yerine getirilmesi durumunda bölüme kayıt olunabilmektedir. Tam zamanlı örgün eğitim-öğretim veren bölümlerdendir.