Tekstil endüstrisinin temel ihtiyaçlarından olan ara insan gücünün yetiştirildiği üniversite bölümüdür. Türkiye’nin gelişen tekstil endüstrisinde ne yazık ki, tekstil teknikeri yetiştiren kurum oldukça azdır. Bu yüzden bu bölüm mezunlarının iş bulma imkânı kolaydır.

Tekstil Teknolojisi Bölümünün Amacı: Ülke tekstil ve hazır giyim endüstrisi için gerekli olan, dokuma ve baskı tasarımı alanında eğitimli – nitelikli araştırma yapabilecek insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda gerekli araştırmalar yapmaktır.

Tekstil Teknolojisi Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler

İlk iki yıl, uygulama alanlarıyla ilgili teknolojik ve malzeme bilgileri alanında kuramsal, uygulamalı eğitim-öğretim verilmekte ve bu doğrultuda dersler okutulmaktadır. Sonraki yıllarda ise uygulamaya yönelik tasarım çalışmaları yapılmaktadır. Bütün eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerin genel kültür, sanat bilgisi ve teknolojik becerileri kazanmasına özen gösterilmektedir.

Tekstil Teknolojisi Bölümü Mezunlarının Unvan ve İşleri

Bu bölümden mezun olanlar, “Tekstil Sanatçısı” unvanı kazanmaktadır. Tekstil Sanatçıları, tekstil fabrikalarında üretilecek olan mal ve ürünlerin biçim, desen, model vb. özelliklerine ilişkin tasarımları yaparlar.

Tekstil Teknolojisi Bölümü Çalışma Alanları

Tekstil Teknolojisi Bölümünde öğrenim görüp, başarıyla mezun olan Tekstil Sanatçıları, kamu ve özel kurum, kuruluşlarda görev yapabilmektedir. Genel itibarıyla çalışma alanları şunlardır;

  • Tekstil fabrikalarının iplik-dokuma-baskı üniteleri,
  • Tekstil fabrikalarının yaratım, negatif renklendirme bölümleri,
  • Tekstil ve hazır giyim endüstrisi,
  • Tekstil firmaları vb.
  • Kendi iş yerleri,
  • Hazır giyim satış mağazaları,
  • Halk eğitim merkezlerinde usta öğreticilik,

KPSS – Atama Durumu: Tekstil Teknolojisi Bölümü için KPSS ile atama durumu söz konusu değildir. Kontenjan verilmediğinde KPSS ile devlet birimlerine atanıp, memur statüsünde görev yapmak mümkün değildir.

Maaş Durumu: Büyük oranda asgari ücret ile görev yapılmaktadır. Deneyim ve yıla bağlı olarak biraz daha üst oranda maaşla çalışan mezunları görmek de mümkündür.

DGS Durumu: İki yıllık önlisans kapsamındaki Tekstil Teknolojisi Bölümünden DGS ile dört yıllık bazı lisans bölümlerine geçiş yapılabilmektedir. Bu bölümlerin bazıları şunlardır;

  • Moda ve Tekstil Tasarımı,
  • Tekstil Mühendisliği,
  • Tekstil Tasarımı,
  • Moda Giyim Tasarımı vb.

Tercihçi Yorumu: Türkiye’de tekstil endüstrisi oldukça gelişmiştir. Özellikle Rumeli, Avrasya bölgesinde, Çorlu ve civarı bölgelerde birden fazla tekstil fabrikası aktif çalışma sağlamaktadır. Büyük iş istihdamı sunmaktadır. İş bulmak zor olmasa da maaşları çok yüksek ve tatmin edici değildir. Mezunların neredeyse hepsine asgari ücret teklif edilir ki, artık hangi birim veya firmaya gidilirse gidilsin ilkokul mezunları dahi asgari ücretle çalışmaktadır. Kendi iş yerlerini açma imkânı olanlar için tercih edilebilecek bir bölümdür. Aksi durumda daha verimli olabileceğiniz bölümlere yönelmelisiniz. “Ben tekstil fabrikasında asgari ücretle de çalışırım, sorun değil.” Derseniz, yine tercih etmek yerine direk fabrikalara başvuru yaparak işe başlayabilirsiniz. Dışarıdan açık öğretim fakültesi kapsamında bu bölümü bitirebilir ve bu süreçte aynı zamanda fabrikada deniyim kazanarak zamandan tasarruf etmiş olursunuz.