Web Tasarımı ve Kodlama Bölümü, 2 yıllık önlisans programıdır. Temel amacı Web Tasarımı ve kodlaması yapabilecek, bu alandaki ihtiyaçları karşılayabilecek profesyonel elemanlar yetiştirmektir. Bilişim sektörünün en çekirdek alanlarından birisi web tasarım ve kodlamadır. Bu alanda kodlama uzmanı, web tasarımcı, görsel web tasarımcısı, ara yüz geliştiricisi olarak çalışmak mümkündür.

DGS Durumu: Web Tasarımı ve Kodlama bölümünden mezun olan öğrenciler, örgün veya açık öğretim lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. DGS ile yeterli puan alındıktan sonra benzer nitelikler gösteren lisans bölümlerine geçiş yapılabilmektedir. Bu bölümden mezun olup, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Bilimleri ve Matematik-Bilgisayar bölümlerine geçiş yapılabilmektedir.

Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler

Zorunlu olarak Adalet Meslek Etiği, Temel Bilgi Teknolojileri, hukukun Temel Kavramları, Halkla İlişkiler ve İletişim gibi derslere ilaveten İngilizce, Hukuk Dili ve Adli Yazışmalar, Kelam Mevzuatı, Büro Teknolojileri, Memur Hukuku, Atatürk İlke ve İnkılâpları ile Türk Dili gibi dersler okutulmaktadır. Mesleki olarak Web Yayıncılığı, Pazarlama İletişimi, Marka ve Yönetimi, İçerik Yönetim Sistemleri (CMS), Web Tabanlı Kodlama, Web Yayıncılığı, Girişimcilik ve İş Kurma, Sosyal Ağ analizi vb. dersler verilmektedir.

## “Web Tasarımı ölecek, yerini mobil uygulamalar alacak.”

Bu şekilde birçok platform ve kaynakla yorum görmek mümkündür. Fakat kesinlikle bilinmesi gereken bir konu var ki, web tasarım ve kodlama ölmeyecektir. En azından kısa vaade de ölmeyeceği kesindir. Zira web siteye sahip olmakla mobil uygulamaya sahip olmak arasında çok ciddi farklar söz konusudur. Ayrıca web tasarım ve kodlama alanında uzmanlaşan bireyler mobil alanında da gelişim gösterebilmektedir.

Tercihçi Yorumu: bu bölüm dersleri daha çok firmaların ilgisini çekecek türdendir. Bilgisayar ve Programlama Bölümü kadar zorlu ve karma dersler müfredatta bulunmaz. Şunu da belirtmekte fayda var ki, bu bölümü okumadan da artık kaynaklar vesilesiyle web tasarım ve kodlama uzmanı olunabilmekte, bu alanda iş bulunabilmektedir. Bazı dersler ilgi çekici ve alakalı olsa da açık konuşmak gerekirse bölümün bazı dersleri ilgisiz, can sıkıcı ve adeta gereksizdir. Ders olsun diye var olan dersler var sanki. Web site hazırlama, web tasarım ve kodlama alanında uzmanlaşma ve iş bulmak için sırf bu bölümü okumamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü birkaç sağlam kaynak ve görsel eğitimle birkaç ay içerisinde gereksiz bilgi ve yığınlarla uğraşmadan bu alanda uzman olabilir, özel firmalarda iş bulabilirsiniz.

Sırf diploma olsun diye okunası bir bölüm değildir. Buna ve bu bölümdeki derslere harcanacak vakitle daha verimli alanlara yönelim yapılabilir.

Web Tasarım ve Kodlama Para Kazandırır mı?

Elbette ki! Bu meslek gerçekten ciddi miktarlarda paraların döndüğü bir sektörün içerisinde yer almaktadır. Bu camiada fark yaratabilen her uzman ciddi paralar kazanabilmektedir. En kötü ihtimalle basit bir firma sitesi 1000 – 1500 TL arası tutara yapılmaktadır. (2017 – 2018 verilerince)

Ayrıca Web Tasarım ve Kodlama Uzmanı, yaptığı yahut yapacağı sitenin fiyat ve bedelini kendisi belirler.

Web Tasarımı ve Kodlama Uzmanının Ayrıcalıkları

Çalışma alanını, vakit ve süresini kendisi belirler. Bağımsız – Serbest (Freelancer) olarak çalışabilir. İlaveten İnternette metin yazarlığı, editörlük ve blog yazarak ek gelirler kazanabilir. Tasarım ve temalarını satarak para kazanabilir. E-ticaret platformu kurup, ticarete geçiş yapabilir. Ayrıca Online Reklamcılık ile Dijital Pazarlama alanında muazzam paralara imza atabilir. Alanda kendini geliştirip, SEO ve SMO gibi farklı alanlarda ücretli destekler sunabilir.

*SEO: (Search Engine Optimization) Arama Motoru Optimizasyonu – Uyarlaması

*SMO: (Social Media Optimizastion) Sosyal Medya Optimizasyonu – Uyarlaması

Bunlara ek olarak Web Tasarım ve Kodlama Uzmanı, bu alanda ve web tasarım – kodlama alanlarında özel dersler verebilmekte, dijital ders çekimi yaparak bunları pazarlayabilmektedir.

Web Tasarım ve Kodlama Uzmanı İçin Önemli Bazı Dersler

+Web Grafik Tasarımı

+İnternet Tabanlı Programlama

+Web Tasarımı Satış ve Pazarlama

+Web’de Telif Hakları ve Etik

+Web Yayıncılığı Araçları

+Görsel Web Tasarımı

+Web Okuryazarlığı

+Web Yayıncılığı

+İçerik Yönetim Sistemleri

+Girişimcilik ve İş Kurma

+Ağ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği

+Pazarlama İletişimi

+Marka ve Yönetimi

+Bilişim Hukuku

+Sosyal Ağ Analizi [1]

Web Tasarım ve Kodlama Bölümü İş Alanları

Bu bölüm mezunları Web Tasarım Uzmanı, Web Tasarımcı, Kodlama Uzmanı, Görsel Tasarımcı, Ara yüz Geliştirici gibi unvanlarla birçok özel kurum ve firmada çalışabilir, kendi Web Tasarım şirketini kurabilir. Hatta bağımsız firma kurmaksızın firma, kurum ve bireylere web tasarım ve kodlama hizmetleri sunabilir.

Web Tasarım ve Kodlama Alanında Önemli Kodlama Dilleri

Web Site Tasarımı için günümüzde olmazsa olmaz dillerin başında HTML5, CSS3, JAVASCRİPT ve PHP gelmektedir. Ayrıca WORDPRESS, UKİT, UCOZ, DROPPAL, WIX gibi CMS’lerden çoğunlukla kullanacağını iyi düzeyde bilmek gerekir. Tüm dünyada en yaygın kullanılan WordPress, uKit ve OpenCard hakkında muhakkak bilgi sahibi olunmalıdır.


[1] Site: Volbiex.com Web Tasarımcı ve Kodlama Uzmanı İçin Önemli Dersler