2 yıllık önlisans programı olarak hemen hemen birçok üniversitede bulunan bölümdür. Belli dönemlerde staj zorunluluğu bulunmaktadır. TYT puan türünde yeterli puan alınması koşuluyla bölüme giriş sağlanabilmektedir.

Yaşlı Bakımı Bölümü (Gerontoloji) İş Olanakları

Bölüm ilk açıldığında iş olanakları geniş ve kolay bulunabilir meslekler için olduğu sanılıyor ve bu yönde olumlu tanıtımlar yapılıyordu. Fakat ne yazık ki, bölüm ilk mezunlarını verdiğinde hakikat ortaya çıktı. 2015 atamalarında adeta hiç kontenjan verilmedi. Akabinde verilmiş olsa da KPSS atama taban puanı olağan üstü bir yükseklik gösterdi. Adeta mezunlar hayal kırıklığı yaşadı.

Yaşlı Bakımı Bölümü Unvanı ve Çalışma Alanı

Bu bölüm mezunları “Yaşlı Bakımı Teknikeri” unvanı kazanmaktadır. Çalıştıkları kurumda sağlık teknikeri olarak maaş almaktadırlar. Genellikle devlet – özel veya üniversite hastaneleri, huzurevleri, yaşlı bakımevleri, yaşlı bakımı hizmeti sunan ve güçsüzler yurdu temel çalışma alanlarıdır.

Yaşlı Bakımı Bölümü İşleri

Hastanelerde yaşlı hastaların ihtiyaçlarının giderilmesi, temizlik ve bakımlarının yapılması gibi işlerden sorumludurlar. Bu hususta ise;

  • Yaşlı hastaların beslenmesine yardımcı olmak, vücut ve yatak-çarşaf temizliği, değişimi vb. görevlerden sorumludurlar.
  • Bağlı oldukları hekimin talimatları doğrultusunda hastanın düzenli olarak bakımını yaparlar. Sonda takma, akıtma ve pansuman yapma gibi benzer işleri yapmaktadırlar.
  • Hasta nabzını, ateşini, tansiyonunu ölçerler ve gerektiğinde önlemler alırlar.

DGS Durumu: Yaşlı Bakımı Bölümünden mezun olanlar her yıl düzenlenen Türkçe – Matematik testlerinden oluşan dikey geçiş sınavında başarı göstermeleri kaydıyla 4 yıllık bazı lisans programlarına geçiş yapabilmektedir. Geçiş yapılabilecek bazı bölümler şunlardır;

  • Hemşirelik,
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri,
  • Beslenme ve Diyetetik,
  • Gerontoloji,
  • Fizyoloji ve Rehabilitasyon vb.

Tercihçi Yorumu: Birçok forum, blog, yorum platformları incelendi. Birçok mezun görüşü alınıp, piyasa araştırması yapıldı. Neticede ise pek iç açıcı bir son vaat eden bölüm olmadığı tespit edildi. Pek olumlu – güzel yorum görülemedi. Çoğu mezun dahi olamamaktan yakınan öğrencilerin yorumuyla doludur. Bu hususta tercih edecek öğrencilerin bir kez daha düşünmesi önerilir. Sırf üniversite okumak, diploma almak amacıyla 2 yıl gibi önemli bir süreyi zayi etmemenizi öneriyoruz. Okuması zor ve zahmetli, mezuniyet sonrası DGS ile geçiş daha zor ve çetevetli; KPSS ile yüksek puan almak ayrı bir sorun, zorluk ve dert, atanabilmek bambaşka bir dert, denilebilen bir bölümdür. Dahası mezuniyet sonra uygun şartlarda iş bulabilmek ve çalışabilmek başlı başına büyük bir sorun teşkil etmektedir.