Bir önceki yazımızda yüksek lisansın ne anlama geldiğini, yüksek lisansla ilgili kısatlmaları, içeriğini, tezli ve tezsiz yüksek lisans arasındaki farkları ve üniversiteler dışındaki lisansüstü eğitimi yazmıştık.

O yazıya buradan ulaşabilirsiniz: Yüksek Lisans, Master Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda ise yüksek lisans tarihlerini, koşullarını ve ücretlerini yazacağız.

>> Yüksek Lisans Tarihleri
>> Yüksek Lisans Yapma Koşulları Nelerdir?
>> Yüksek Lisans Ücretleri

Yüksek Lisans Tarihleri

Yüksek lisans çoğu üniversitede iki dönem öğrenci alımı yapar. Bunlar ilkbahar ve sonbahar dönemleridir. Tabii ki öğrenci durumlarına göre bu değişebilir. Bazı üniversiteler yalnızca senede bir kere öğrenci alımı yaparlar. Bazı enstitüler ise düzenli bir şekilde öğrenci alımı yapmazlar. İhtiyaç duyulduğu zamanlar alım yaparlar.

Başvuru tarihleri genelde kısa süreleri içerir ve bu yüzden başvurulmak istenen enstitüler sıklıkla takip edilmelidir. Ayrı ayrı takip işinin bir hayli zor olmasından mütevellit bu tarihleri takip eden platformlar takip edilebilir (Bazı facebook sayfaları ve siteler güncel olarak bu tarihleri takip etmektedir).

Yüksek lisans yapmak için gereken şartlar ve ücretler konusunda ikinci yazımızda devam edeceğiz!

Yüksek Lisans Yapma Koşulları Nelerdir?

Her enstitü alım yaparken kendi koşullarını gözeterek alım yapar. Bunun için istediğiniz bölümle ilgili enstitüye başvuru yapacağınız zaman o enstitünün giriş koşullarını gözetmek zorundasınızdır. Yani yüksek lisansa giriş için belli bir standart yoktur.

Her ne kadar standart olmasa da enstitüler genelde bir takım eleme yöntemlerini farklı şekilde kullanarak öğrenci alım yoluna giderler. Bunların başında ALES gelir.

ÖSYM’nin yapmış olduğu ALES sınavı sonucunda birçok enstitü en az 55 ALES puanı şartı aramaktadır. Tezsiz yüksek lisans eğitimi veren bazı enstitülerdeki bazı bölümler ve bazı açık öğretim veren enstitüler ALES şartı da aramamaktadır.

İkincil olarak yabancı dil bilgisinin gösterilebileceği bir belge isterler. Bunlardan başlıca olanları ÖSYM’nin yaptığı YDS ile IELTS, TOEFL  gibi bazı yabancı sınavlardır. Son bir yıldır YÖKDİL sınavı da bu listeye girmiş durumdadır.

Üçüncül olarak lisans diploma not ortalaması da öğrenci alımında önemli rol oynar. Yüksek diploma notuna sahip arkadaşlar yüksek lisans için daha avantajlı durumdadırlar. Bunların yanı sıra bazı enstitüler ise bu önkoşullar dışında kendi içlerinde yaptığı mülakat, yazılı sınav, yetenek sınavı gibi eleme süreçlerini de sürece dahil ederler.

Yüksek Lisans Ücretleri

Yüksek lisans ücretlerine bakacak olursak; ücretler oldukça değişkenlik göstermektedir. Bir devlet üniversitesinde örgün eğitimde tezli yüksek lisansı yapan birisi normal öğrenim süresi boyunca ücret ödememektedir.

Devlet üniversitelerinde tezsiz yapılan yüksek lisanslarda ise birtakım ücretler alınmaktadır. Genelde bu rakam yıllık 4.000 ₺ ile 12.000 ₺

Vakıf üniversitelerinde ise tezli yüksek lisans ücretleri 8.000 ₺ ile 45.000 ₺ arasında değişirken tezsiz olarak verilen yüksek lisans ücretleri 9.000 ₺ ile 71.000 ₺ arasında değişebilmektedir.

Uzaktan verilen yüksek lisans ücretleri ise 4.500 ₺ ile 24.500 ₺ arasında değişkenlik göstermektedir.

Ahmet Cemal KURTULMUŞ