Semantik SEO, hedef anahtar sözcüğün, 

  • Başlıkta, 
  • URL’de,
  • Gövde metninde kullanılması ve anlamsal olarak bağlantılı ifadelerle konunun ele alınması demektir. 

>> Faydalı Semantik SEO Araçları
>> LSI Semantik SEO konusunda Önemli Hususlar

Bir konuda makale kaleme almadan önce hedef bir anahtar sözcük belirlemeliyiz. Bu sözcüğün araştırmasını yapıp, trendlerini iyi belirlemeliyiz. Araştırmamızda insanlar neden bu kelimeyi aramalı ve bu konuyla ilgili nasıl bir arama yapıyor, bunu iyi anlamalıyız. Biliyorum zaman alan bir süreç. Oldukça da önem ve özen gösterilmesi gereken bir husus. Fakat önemi o kadar büyük ki, harcanan zamana değeceğini belirteyim. Semantik SEO kapsamında “Eşsiz, nitelikli, olabildiğince açıklayıcı, kapsamlı ve kullanıcıların her ihtiyacına karşılık verebilecek yapıda” içerikler oluşturmalıyız.

Şayet içeriğimiz kalitesi ve benzersizliği ile öne çıkarsa, Google veya Bing gibi arama motorları bizi Snippet ile ödüllendirir. Bu, arama sonuçlarında 1. sıranın da üzerinde olmak demektir. SEO uzmanları bu tabiri “Rank Zero” olarak nitelendiriyor. Gerçekten arama sözcüğünde tüm sorgular arasında başarılı bir sonuç elde edildiğini gösterir.

# Semantik SEO için temel gayemiz “en doğru ve iyi yanıt” vermek olmalıdır.

Faydalı Semantik SEO Araçları

Semantik SEO uyumlu içerik üretmek istiyorsanız size fayda sağlayacak bazı araçları listelemek istiyorum. Listemi oluştururken Turhost, Linkedin, Medium gibi alanlarda kaleme alınmış SEO makalelerinden ve deneyimlerimden faydalandım.

  1. Google ve Bing arama motoru: Bu arama motorlarında hedef sözcüğü aramaya başlayın. Önerilen arama sözcükleri öncelikle dikkate alacağımız kelimelerdir.
  2. Diğer arama motorları: Başta Google olmak üzere birçok arama motoru artık bize kaliteli sonuç sunmak için çalışıyor. Bazen Google dışındaki kaynaklardan da faydalanmamız gerekir. Özellikle Yandex, Bing, Yahoo ve DuckDuckGo gibi arama motorlarında hedef kelimeyi aramalıyız. Yerli arama motoru çalışmalarından olan Rastgelelik, Azimli, Yaani, TurTc ve Vuhuv gibi arama motorları da yerel bazda önemli aramaları bize sunarlar.
  3. Google Anahtar Kelime Planlayıcı: Google ADS hesabınız varsa kolayca buraya erişebilir, yeni anahtar kelimeleri ve potansiyellerini keşfedebilirsiniz.
  4. Google Trends: Son 5 yıla kadar bir kelimenin Türkiye ve dünya çapındaki aranma ve trend oluşumunu görebiliriz. En sık kullandığım araçlardan birisi Google Trends platformudur.
  5. Soovle
  6. Ahref’s
  7. Semrush
  8. Jaaxy
  9. Spyfu’s
  10. SECockpit
  11. Mox Keyword Explorer
  12. KeywordTool.io
  13. KWFinder
  14. QuestionsDB
  15. Instagram Hashtag: Evet, Instagram hashtag’leri sayesinde kelimemizin potansiyelini keşfedebiliyoruz. Ortalama kaç gönderi ve trend olduğunu öğrenebiliriz.
  16. Yandex Metrica
  17. Rastgelelik Eğilim
  18. TurTc Son Arananlar
  19. Twitter Gündem: Twitter’da gündem konuları genelde o günün en çok arananlarını belirler. Buradaki kelimeleri tespit edip, Google Trends’te potansiyelini keşfedebiliriz.
  20. Ubersuggest
  21. TDK: Eş anlamlar artık çok önemli. Bu yüzden bazı kavramların spam ve tekrardan uzak kalması için eş anlamlı kelimeler bulmalıyız. TDK’nın eş anlamlar sözlüğünden faydalanabilirsiniz. Ayrıca İngilizce, Almanca yabancı kavramlara karşılık veren sözlükleri de kullanmanızı tavsiye ediyorum.

LSI Semantik SEO konusunda Önemli Hususlar

  • Eski zamanlarda popüler olan anahtar kelime yığma tekniklerinden vazgeçmeliyiz.
  • Odağımıza aldığımız anahtar sözcüğü ve kuyruklarını doğru, alakalı alanlarda kullanmalıyız.
  • Kopya, alıntı içeriklerden kesinlikle uzak durmalıyız. Tüm içeriklerimizin görsellerle beraber %100 özgün olmasına özen gösterin.
  • Yazım, imla kurallarına dikkat etmeliyiz.
  • Başlık etiketlerini hiyerarşiye uygun olarak ve anlam – paragraf bütünlüğünü göz önünde bulundurarak ayarlamalı, kullanmalıyız.
  • Anahtar kelime kullanımımız 300 kelimede %2’i geçmemelidir. Artık çok fazla anahtar kelime kullanmamız Spam’a düşürebilir.

Mevlüt Baki TAPAN