Merhaba arkadaşlar! Bugünkü yazımda sizlere kullandığımız araçların periyodik bakımı ve ağır bakımları hakkında bilgiler vereceğim.

Nasıl ki biz insanların ihtiyaçları var ise arabalarımızın da günlük, aylık ihtiyaçları bulunmaktadır. Hiç karnını doyurmayan bir insan çalışabilir mi ya da koşabilir mi? Aynen araçlarımız da bu kabildendir. Zira atalarımız “Bakar isen bağ bakmaz isen dağ olur.” diye güzel bir şey söylemişler.

Kullandığımız motorlu araçların genelde aylık ya da yıllık mutlaka periyodik bir bakıma tabi tutulması şarttır. Belirli aralıklarla kontrol ettirilmesi, ayar ve değiştirme işlemlerinin yapılması gereklidir. Bahsetmekte olduğum periyodik bakımın hedeflediği gaye; aracımızın performansını korumak, yakıt tüketimini kontrol etmek, oluşabilecek büyük arızaların önüne geçmek, çevre ve insan sağlığına zarar vermemek ve en önemlisi de kendinizin ve taşıdığınız kişilerin araçta çıkacak olası bir problem ya da kazada canlarından olmaması için her türlü önlemi almaya çalışmaktır.

Yapmanız gereken tanıdığınız bir usta veya oto servisine gidip aşağıda sıraladığım maddeleri uygulamaktır;

Filtrelerin hepsi;
Yağ filtresi,
Hava filtresi,
Polen filtresi,
Yakıt filtresi,
Motor yağı değiştirme,
Motor bakım ve kontrolü,
Fren ve Balata kontrolü,
Far ayarı,
Ön takım komple kontrol,
Check-up,
Lastiklerin kontrol edilmesi,
Genel görünüm.

Periyodik bakım benzinli ve dizel araçlarda genellikle 10.000 km’de bir yaptırılır. Turbo motora sahip araçlarda ise bakım süreleri daha da kısalabilmektedir.

Araçların Periyodik Bakımı

Araçların Periyodik Bakımı

Periyodik bakımların düzenli olarak yaptırılmasının yanında sürücünün kullanış biçimi de önemi bir faktördür. Arabayı kullanış biçimimiz cebimizden çok para çıkartan, hem parçasal olarak hem de işçilik olarak çok pahalı olan ağır bakımların yaptırılmasını zaruri kılabilir.

Ağır bakımlar olarak şunları sıralayabiliriz:

Triger kayışlarının ayarı ve değişimi,
Baskı balata ayarı ve değişimi (Debriyaj seti),
Şanzıman kontrolü,
Direksiyon kutusu ve kontrolü,
Rot ve balans ayarı,
Süspansiyon sistemi kontrolü,
Motor yağ sızıntıları (conta. keçe vs gibi ).

Herkezin düzenli gittiği iyi bir ustası vardır. Sizin de böyle bir ustanız varsa sürekli irtibat halinde bulunmanız, aracınızda beklenmedik bir sorunla karşılaştığınızda hemen ustanıza götürmeniz tavsiye edilir. Eğer arabadan az da olsa anlıyorum diyenlerdenseniz, her gün kaputu açıp kontrol etmenizde, vaktiniz müsait değilse en azından haftada bir defa mutlaka kontrol etmenizde fayda var.

Trafik kurallarına uyunuz çünkü kurallar hayat uzatır. Kalın sağlıcakla…

Emre KÖME