Origami nedir?
M.Ö. 250 yıllarında kağıdın bulunması insanlık için yeni bir milat oldu. Kağıdın bulunmasıyla birlikte birçok şey ortaya çıktı. Bunlardan birisi de, origami. Origami, herhangi bir alet kullanılmadan sadece el ile icra edilen bir sanattır. Kağıt Çinliler tarafından keşfedilmiş olsa bile elle icra edilen bu sanat Japon kültürüne ait kabul edilmiş ve tüm dünyada yayılmaya başlamıştır. Oru; Japonca’da katlama demektir, kami ise kağıt demek. İkisinin birleşmesiyle Origami kelimesi meydana gelmiştir.
Origami, birazcık beyin fırtınasıyla ilgili bir sanat türüdür. Zeka, sabır ve irade ister. Akıldan yoksun hariç kişiler dışında çocuk, genç yaşlı ayrımı yapılmaksızın tüm yaş grupları için uygun düzeylerde yapılır. Hatta Japonya’da okullarda eğitmenler tarafından ders olarak işlenmektedir. Çocukların zeka ve kişilik gelişiminde büyük önem taşıdığı için Japon kültüründe önemli bir yere sahiptir ve son yıllarda ülkemizde de değer verilmeye başlanmıştır.
Origami nasıl yapılır?
Origaminin yapılış şekli tek bir kağıt kullanılarak yapılmasıdır. Kağıtın katlamaya başlamasıyla istenilen şekile getirmek için bazı belli isimleri olan (dağ, ova, kuş) gibi şekiller kombine edilerek bir sıralama izlenerek işlenir.
Tesadüf veya sürpriz yoktur origamide. Önceden hazırlanmış figürler üzerinden talimatlar doğrultusunda sırasıyla şekil verilir. Aynı figürü bir kaç kez yaptıktan sonra alışacağınız için talimatları takip etmenize gerek kalmayabilir. Zaman geçtikçe profesyonelleşeceğiniz ve daha farklı ve karmaşık figürlere geçebileceğiniz bu sanatta, bilginiz olsun kalın kağıtlar da bulunmaktadır. Bazılarının katlanması çok zor olduğundan şekil vermek için kağıtlar ıslatılarak şekil verilir.
Origami çeşitleri nelerdir?
Origami sanatının çeşitleri vardır. Bunlar;
Klasik, Modüler, Islak, Modern, Parçalı, Pop-up origami çeşitleridir. Bunları kısaca açıklamak gerekirse;
Klasik origami: Tek bir kağıtla insanın yaratıcı düşüncesine bağlı ortaya çıkardığı figür çeşididir. Genellikle çeşitli hayvan figürleri ortaya çıkarılan çeşittir.
Modüler origami: Birbirini tamamlamak üzerine yapılmış, biribirinden farklı parçalar birleştirilerek oluşturulur.
Islak origami: Kâğıdın cinsine ve kalınlığına göre, katlamayı ve verilen şeklin sabit kalması amacıyla, su kullanılarak oluşturulma çeşididir.
Parçalı origami: Sınırsız sayıda yapacağınız, geometrik şekillerin birbirlerine birleştirerek 3 boyutlu şekil haline getirilme çeşididir.
Pop-up origami:Kesme, yapıştırma ve boyama işlemi yapılarak figür oluşturulur. Makasla keserek şekil verilme çeşididir.
Origaminin çocuklar üzerinde önemli etkileri ve yararları mevcuttur. Davranışşal becerileri güçlenir dikkat odaklı konsantre olma gibi özellikleri gelişir. Maalesef her çocuk matematik ve geometride başarılı olamıyor. Eğer sayısal anlamda çocugum başarılı olsun diyorsanız çocuğunuz bu eğitimi mutlaka almalıdır. Çünkü çocukların soyut zekasını geliştirmektedir.
Çocuğunuzun gelişiminde büyük katkı sağlayan, sabrı, dikkati, beceriyi, başarma duygusunu tattıran ve kendine güvenmeyi sağlayan bu sanatı tüm aile bireylerine öneriyorum. Kalın sağlıcakla…
Emre Köme