Vücut insanın can bulduğu ve kusursuz, sistemli yaratılmış bedenine verilen isimdir. Kuvvetli ve dengeli bir çalışma gerektiren bu sistemin de, tıpkı makine parçaları gibi ayrı parça ve bölümleri bulunur. Başlıca vücut bölümleri; el ve ayaklar, bacaklar, kollar, sırt, alt gövde, üst gövde, baş ve de boyundur.
Eller ve Ayaklar
El ve ayaklar büyük oranda aynı yapıya sahip olup, bütün parmaklarda 3 kemik, başparmaklarda ise iki kemik bulunmaktadır. El ve ayaklardaki küçük kaslar, kol ve bacaklarda bulunan büyük kaslara doğrudan bağlı durmaktadır. En fazla hareket kabiliyeti olan parmak, başparmaktır. Kabiliyeti sayesinde kavrama eylemi kolayca yapılabilmektedir. Parmak uçlarında bol sinir yapısı vardır ve onlar sayesinde dokunma duyusu çalışmaktadır.
Bacaklar
Bütün bedenin ağırlığının taşındığı bölümdür. Oynar başlı eklemle kalça kemiğine bağlıdırlar. Güçlü ve etkileyici hareket kabiliyetine sahiptir. Bacaklar, kolların aksine çok kaslı değildir ama kol kaslarından çok daha kuvvetli özellik gösterir. Bacaklardaki geniş sinir sistem ağı, beyinden gelen talimatlara göre hareket etmektedir.
Kollar
Kollardaki sinirler, kolların hareket etmesini sağlamaktadır. Tüm kemikler organların korunmasını sağlarken, kollar aksine yalnızca hareket ve kaldırma kuvvetini uygulamak için kullanılır. Omuz kaslarından aldığı güçle kuvvetli ve esnek yapı kazanmaktadır. Kolun üst kısmında bulunan uzun kemik, dirseğe bağlı olup, dirsek ekleminden aldığı güçle bükülme, ellerle yana dönme gibi kabiliyetler kazanmaktadır.
Sırt Bölümü
Sırt kasları, vücudun eğilmesini sağlamaktadır. Ayrıca göğüs bölünme, kolların güç kazanmasına yardımcı olmaktadır.
Alt Gövde Kadın: Karın boşluğunun alt kısımlarında bulunur. Böbrek üzerindeki adrenal bezler ve yumurtalıklar, pankreas hormonunun üretildiği kısımdır. Kadın üreme organları, rahim ve dölyolu bu bölümde, kalça kemiği tarafından sarılmış vaziyette bulunmaktadır.
Alt Gövde Erkek: Uretra dışarıya çıkıntı yaparak üreme organının oluştuğu bölümdür. İdrar sistemi ve üreme organları bu kısımda yer almaktadır. Meni kanalı, sperm kesesi, prostat bezi kalça kemiği tarafından korunmuş vaziyette işlev gösterir.
Üst Gövde
Kas tabakasıyla ayrılan iki bölüm vardır. Diyafram ve gövde boşluğudur. Karın boşluğu alt kısımda yer alırken, göğüs boşluğu ise diyaframın üzerinde yer almaktadır. Kalp ve akciğer ise boşluğu dolduran organlardır. Kaburgalar ki, iskelet sisteminin en önemli parçalarıdır, göğüs kafesini ve göğüs organlarını korumaktadır.
Baş ve Boyu
Göz, kulak, ağız ve burun kumsunun üst kısmı baş, alt kısmı boyundur. Kafatasının içerisinde beyin ve iç kulak, göz bulunmaktadır. Bütün kafa kısmının bağlı olduğu ve hareket sağlamasına imkân verdiği kısım da boyundur.
Mevlüt TAPAN