Birçok platform için uygun nitelikle mobil uygulama geliştirmeye olanak sunan Cordova – PhoneGap ile beraber Visual Studio üzerinden HTML5, CSS3 ve JavaScript dilleri kullanılarak mobil uygulama nasıl hazırlanır?
Cordova – PhoneGap ve Visual Studio ile Mobil Uygulama geliştirebilmek için evvela aşağıdaki bilgilere sahip olunmalıdır;
- Tüm Mobil teknoloji terimleri (Native, Hibrid, WebView, iOS, Android vb.).
- HTML5, CSS3 ve JavaScript ara yüz ve programlama dil bilgisi
- Web Sayfa oluşturma mantığı
- Mobil uygulama çalışma mantığı
(Belirtilen bilgilere sahip olmadan Cordova – PhoneGap ve Visual Studio ile Mobil Uygulama geliştirilmesi oldukça zordur.)
Örnek Cordova Config.xml dosyası
Visual Studio ile otomatik oluşturulmaktadır. İçeriğinde gerekli alanların düzeltilmesi yeterli olacaktır.
< ?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ? >
< widget xmlns = "http://www.w3.org/ns/widgets"
xmlns:gap = "http://phonegap.com/ns/1.0"
id = "com.ornek.ornek" version = "1.0.0" >
< name >Örnek Uygulama adı < / name >
< description >
Örnek mobil uygulama tanımı ve açıklaması.
< / description >
< author href= " http://www.bizimkose.com " email = " adiniz@alanadiniz.com " >
Geliştirici veya uygulama yetkilisi adı-bilgisi
< / author >
< icon src= " images/icon.png" / >
< icon src= " images/bbicon.jpg " gap:platform="blackberry" / >
< gap:splash src="images/splash.png" / >
< access origin="*" / >
< preference value = "true" / >
< / widget >
Cordova teknolojisinde web dilleri ile Visual Studios’da geliştirilen mobil uygulamalar açık kaynaklı olarak tüm web’de paylaşılabildiği gibi kapalı kodlu olarak da tutulabilmektedir.
Gerekli Programlar
- İşletim Sistemi yüklü bilgisayar; Windows, Pardus, Mac vb.
- Kod yazım editör programı; Visual Studio – IDE Code Editor vb.
- Örnekleri görüntüleyebilmek için Web Tarayıcı; Chrome, Opera, Fire Fox, Yandex Browser, Explorer vb.
- Build.PhoneGap.com” sitesi üzerinden Adobe ID veya github hesabı.
- QR Kodu destekleyen Mobil Cihaz; Android – iOS, Windows Phone (Samsung, Iphone, Casper, Vestel, Nokia, Asus vb. (Uygulamayı QR kodu ile telefona indirip kurmak ve test etmek için gerekmektedir.)
PhoneGap Tanıma
https://build.phonegap.com bağlantısı üzerinden çevrimiçi siteye ulaşılabilmektedir. Adobe ID hesabı gerekmektedir. Github hesabı ile de giriş yapılabilir.
Adobe ID hesabına sahip olup, sisteme giriş yaptıktan sonraki ekranı tanıyalım.
Visual Code ile HTML5, CSS3 ve JavaScript dillerinde kodlanmış uygulama bir klasör içerisinde .zip olarak arşivlenmelidir. Ardından sisteme “UPLOAD CODE” düğmesi üzerinden yüklenir. Geriye kalan tüm işlemler otomatik olarak uygulanmaktadır. Yüklenen dosya içerisindeki veriler derlenerek APK formatlı uygulamaya dönüştürülür. Android, iOS ve Windows Phone için uygulama hazırdır. Telefona QR Kodu ile indirilip, kurulum gerçekleştirilerek test edilebilir. Ayrıca dosya bilgisayara da indirilerek uygulama marketlerine yüklenir. Google Play’e yükleme hususunda birkaç küçük işlem gerekmektedir. Akabinde Android ve Windows uygulaması markete yüklenebilmektedir.
*** Bu işlem kodları yazılmış, Cordova haliyle hazırlanmış uygulamanın son aşamasıdır. Doğrudan bu kısımda mobil uygulama hazırlanamamaktadır. PhoneGap, bir nevi geliştirilen uygulamanın APK formatlı derlemesini gerçekleştirmektedir.
Visual Studio Tanıma
Microsoft şirketi tarafından geliştirilmiş oldukça faydalı ve işlevsel kod yazma, yazılım geliştirme ortamıdır. Visual Studio ve Visual Studio Code olmak üzere iki ayrı yazılım bulunmaktadır. Mobil uygulama paketlerini Visual Studio 2017 veya üzeri sürümlerle hazırlamak mümkündür. Visual Studio Code ile ise kodlama yapılarak dosyalar düzenlenebilmekte ve paket güncellemeleri yapılabilmektedir.
Mobil uygulama için sadece Visual Studio yeterlidir ancak Visual Studio Code daha esnek ve hafif yapılı olduğu için Visual Studio ile hazırlanan paketler için Visual Studio Code üzerinden kodlama yapmak daha pratik olacaktır.
Türkçe desteği bulunan bu editör, birden fazla modül ve eklentiyi de desteklemektedir. Bu sayede kodlamayı daha kolay ve işlevli, eğlenceli hale getirebilmektedir.
Visual Studio ile hazırlanmış ve kodlanmış uygulama klasör yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır;
PhoneGap ve Visual Studio hakkında bilgiler ile temel mantık anlatılmaya çalışılmıştır. Sonraki seride “Baştan Sona Adımlarla Mobil Uygulama Hazırlama” anlatılacaktır.
Mevlüt TAPAN