Şarkı dinlemek, kaçırdığımız bir dizi bölümünü yahut vizyona girecek bir film fragmanını izlemek için girdiğimiz Youtube, zamanla farklı bir boyut kazanmaya başladı. Diğer ülkelerde çoktan bir meslek haline gelmiş Youtuberlığı, bazılarımız çocuğunun eline verdiği telefondaki oyun videolarından, bazılarımız almak istediği bir elektronik cihazın tanıtım içeriklerinden, bazılarımız pratik yemek tariflerinden, bazılarımız ise sınava hazırlanırken başvurduğu konu anlatımlarından tanıdı. Sonra bir şey fark ettik. Gün geçtikçe daha çok dahil olduğumuz bu platformda izlerken eğlendiğimiz yahut bilgilendiğimiz videoları paylaşan insanlar da bizim gibiydiler. İçerik üretmeleri için herhangi bir uzmanlığa, izleyicilerine bilgi birikimlerini kanıtlamalarını gerektirecek bir geçmişe sahip olmaları gerekmiyordu. Bir kameraları ve paylaşmak istedikleri deneyimleri vardı o kadar. Hal böyle olunca Youtube, hepimizi en az bir kategoriden içine çekebilen ilgi uyandırıcı bir mecraya dönüştü. Özellikle teknolojinin hızla geliştiği bir devirde gençler, seyir listesi çoktan belirlenmiş olan televizyonlardan sıyrılıp ne izleyeceklerine ve ne zaman izleyeceklerine kendilerinin karar verdikleri bu mecrayı keyifle takip etmeye başladılar. Medya sektörünün belki de en samimi kolu olan Youtube’un, iyi bir izlenme sayısına ulaşmış kanallara maddi gelir sağladığı da öğrenilince akıllarda birtakım soru işaretleri oluşmaya başladı: Youtuberlık bir meslek miydi? Youtuberlar nasıl para kazanıyordu? Hatta nasıl Youtuber olunurdu?
>> Youtube İzleyicisi ve Youtuber Arasındaki Fark Nedir?
>> Çocuklarınızın Youtube Takibini Yapın
>> Nasıl Youtuber Olunur?
>> Youtuberlar Nasıl Para Kazanıyor?
>> Youtuberlık Bir Meslek Midir?
Youtube İzleyicisi ve Youtuber Arasındaki Fark Nedir?
Bir gmail hesabı olan herkes Youtube’a tek tıkla giriş yapabilir. Giriş yaptığınız anda bir youtube izleyicisi olursunuz. İzlediğiniz videoları beğenebilir, onlara yorum yapabilir ve takip etmek istediğiniz kanallara abone olabilirsiniz. Kanal açmanız ve kendi videolarınızı paylaşmaya başlamanız ise tamamen size kalmış bir durumdur. Bir kanal oluşturup içerik yayınlamaya başladığınızda ise bilinen ismiyle Youtuberlığa, İçerik Üreticisi yahut Youtube Yayıncısı olmaya adım atmışsınız demektir.
Sonrasında Youtube, İçerik Oluşturucu Akademisi ile sizi yönlendirecek ve izlemeniz gereken yolu en ince ayrıntısına kadar gösterecektir. Bense o adımı atmadan öncesinden bahsedeceğim çünkü karar verene kadarki süreç, karar verdikten sonrasına göre her zaman daha zor ve karmaşıktır.
Çocuklarınızın Youtube Takibini Yapın
Konuya girmeden önce ufak bir uyarıda bulunmakta fayda görüyorum. Youtube’un en çok izlenen kategorilerinden biri oyun kategorisidir ve bu kategori kitlesinin azımsanamayacak kadar büyük bir kısmını çocuklar oluşturmaktadır. Ne yazık ki oyun kanallarının sahipleri, kendilerini oynadıkları oyunlara fazlasıyla kaptırıp izleyicilerini dikkate almadan nahoş konuşmalarda bulunuyorlar. Üstelik çocuklar, oyun videolarını büyük bir keyifle izledikleri için kanal sahiplerini örnek alıyor ve kanal oluşturarak video çekmeye başlıyorlar. Haliyle henüz ne anlama geldiğini bilmedikleri kelimeler de ağızlarına pelesenk oluyor. Çünkü oluşturulan algı tam olarak bu: İşin raconu böyle!
Paylaştıkları videolara gelen yorumlar, kendilerinde özgüven eksikliğine sebebiyet verebilir yahut ağızlarını bozabilir. Karar verme mekanizmaları sağlıklı bir şekilde gelişene dek onları Youtube’un şaşalı fakat bir o kadar da karanlık tarafından uzak tutmak ebeveynlere düşmektedir. Kimsenin bir gün çocuğundan şöyle bir soru duymak isteyeceğini düşünmüyorum: Bunu yapmama neden izin verdin?
Elbette ki iş bununla bitmiyor. Aynı zamanda çocuklarınızın izledikleri içeriklerin de takip ve kontrolünü yapmanız onlar için sandığınızdan çok daha fazla önem arz etmektedir.
Nasıl Youtuber Olunur?
Aslında kendinize sormanız gereken ilk soru nasıl Youtuber olacağınızdan ziyade neden Youtuber olmak istediğinizdir. Çünkü birçok iş gibi Youtuberlık da süreklilik gerektirir ve düzenli bir şekilde içerik paylaşmanız için sizi motive eden sağlam bir nedeniniz olmalıdır. İnsanlarla iletişim kurmayı seviyorsanız, yeniliğe ve öğrenmeye açıksanız, üstelik bilgi ve deneyimlerinizi başkalarıyla paylaşmaktan keyif alıyorsanız içerik üretmek konusunda da oldukça avantajlısınızdır.
Peki, ne tür içerikler üretmeliyim? Bu sorunun cevabı tamamen ilgi alanınıza bağlı! Seyahat etmeyi seviyorsanız gezdiğiniz yerlerden videolar paylaşabilirsiniz. Resim yapmak, enstrüman çalmak, kıyafet dikmek, atık maddeleri değerlendirmek gibi hobileriniz varsa materyallerinizi nereden edindiğinizden hobinize nasıl başladığınıza, işin püf noktalarından zorluklarına kadar anlatabilirsiniz. Mesleğinizden iş hayatınıza, öğrencilikten yaşadığınız anılara dek sohbet edeceğiniz birçok konu bulabilirsiniz. İçerik üretmek, tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış bir durumdur.
Ne tür bir içerik üreteceğiniz konusunda karar kıldıysanız, artık içeriklerinize uygun bir kanal ismi düşünmeye başlayabilirsiniz. Fakat birden fazla ilgi alanınız varsa ve içerik yelpazenizi sınırlandırmak istemiyorsanız kendi isminizle yahut takma bir isimle de kanalınızı açabilirsiniz.
Kanal isminizi de belirlediyseniz, Youtuber olmak konusunda bir kez daha düşünmenizi gerektirecek kısma gelebiliriz: Video çekmek!
Öncelikle izlediğiniz beş on dakikalık videoların beş on dakikada çekilmediğini bilmelisiniz. Bazı sorunlardan ötürü bir videoyu tekrar tekrar çekmenizi gerekebilir yahut video çekimini ertelemek durumunda kalabilirsiniz. Bunun dışında çektiğiniz videoların montajı da düşündüğünüzden daha uzun sürebilir. Youtuber olmak için sadece ilginizi çeken bir konu ve insanlarla paylaşma arzunuz yeterli değildir. Üstelik bir de bu işe ciddi manada vakit ayırmanız ve sabırlı olmanız gerekir.
Sabır demişken… İçeriğinizi paylaştınız ve insanların o kadar da ilgilenmediğini gördünüz. Sizin üzerinde saatlerce uğraştığınız video sadece birkaç kişi tarafından izlendi. Üstelik kimse de yorum yapmıyor! İşte tam burada sabır kurtarıcınız olacaktır. Youtube, bir iki ay süreyle paylaşılmış videolara pek ılımlı bakmaz. Fakat üç günde bir, her hafta yahut her iki haftada bir düzenli olarak içerik eklerseniz sizi ön plana çıkarıp Youtube izleyicilerine öneri olarak sunar. İzlenme ve abone sayınızın artmasına yardımcı olur. Yani siz onunla ne kadar ilgilenirseniz o da sizinle o kadar ilgilenir. İzlenme sayınız artmaya başladığında istatistiklerden videonuzun ne kadar süre ile izlendiğine, hangi saniyede videonuzdan çıkıldığına bakarak strateji geliştirebilirsiniz. Mesela insanlar videonuzun o kısmında sıkılmış olabilirler. İlgili kısmı daha farklı düzenlemek gibi yöntemler izleyicileriniz artmasına sebep olabilir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda aldığınız negatif yahut pozitif yorumlar da içeriklerinizde oynamalar yapmanız gerektiği anlamını taşır. Fakat gelen her eleştiriye göre kanalınızı şekillendirmek, o kanalı sizin kanalınız olmaktan çıkarır ve bu da artık eskisi kadar keyifle içerik üretememenize neden olur. O yüzden eleştirileri iyi analiz etmeniz ve eleştiri adı altında alabileceğiniz nahoş yorumları dikkate almamanız sizin için en iyisidir. Aynı şekilde içeriklerinizde herhangi bir kitleyi hedef gösteren yahut aşağılayan sözcüklerden kaçınmalısınız. Bir diğer husus ise içerikleriniz ile içerik başlıklarınızın uyumlu olmasıdır. İnsanların dikkatini çekmek için içeriğinizle alakası olmayan başlıklar kullanmanız saygınlığınızı kaybetmenize sebep olabileceği gibi, Youtube tarafından mimlenmenize de yol açar.
Youtuberlar Nasıl Para Kazanıyor?
Kanalınız büyümeye başladı ve emeklerinizin karşılığını sizi motive eden izleyicilerin yanı sıra maddi anlamda da almanızın vakti geldi. Youtube artık videolarınıza reklamlar yerleştiriyor ve hatta bazı markalar sizinle iş birliği yapmak için mail atıyor. İşte tam da burada Youtuberların nasıl para kazandığının cevabı da kendiliğinden verilmiş oluyor.
Youtube’dan maddi gelir elde etmenin iki yolu vardır; reklamlar ve marka iş birlikleri. Her iki yol için de içeriklerinizin iyi bir izleyici sayısına ulaşması gerekir. Abone, yorum ve beğeni sayınız ise size direkt olarak maddi gelir sağlamaz fakat onlar arttıkça Youtube’da sizi keşfetmemiş izleyicilere ulaşmanız kolaylaşır. Böylelikle dolaylı yoldan katkı sağlamış olurlar. Size maddi gelir kazandıracak tek şey içeriklerinizin izlenme sayısıdır ve bu da uzun soluklu bir maraton gerektirir. Youtuberlık için önceliğiniz para kazanmak değil içerik üretmekten keyif almak olmalıdır.
Youtube’un videolarınıza eklediği reklamlar izlendikçe Google AdSense hesabınızda para birikmeye başlar ve belirli bir miktara ulaştığında nakit olarak alırsınız. Bu konuda bilmeniz gereken bir diğer şey ise her ay aynı miktarda para kazanmayacağınız, o ay ürettiğiniz içerik sayısı ve izlenme oranına göre miktarın değişkenlik göstereceğidir.
Marka iş birliğinde ise anlaştığınız markanın ilgili ürününü içeriğinizde tanıtmanız halinde kararlaştırılan miktarda para kazanırsınız. Fakat memnun kalmadığınız yahut hakkında herhangi bir bilginizin olmadığını düşündüğünüz bir ürünü övgüyle tanıtmanız izleyicileriniz tarafından hoş karşılanmaz ve itibar kaybı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden marka işbirliklerinde kendi kurallarınızla hareket etmeyi, gerektiğinde hayır demeyi bilmeniz gerekir. Ayrıca hazırladığınız içerikte bir markayla iş birliği yaptığınızı belirtmeniz ve sık bir şekilde marka iş birliği yapmamanız da size fayda sağlar.
Youtuberlık Bir Meslek Midir?
Youtuberlık kimine göre hobi, kimine göre ise meslektir. İçerik üretmeyi hobi olarak yapanlar genelde ya öğrenim hayatlarına devam ediyorlardır ya da gelir sağlayacakları bir meslekleri vardır. Youtuberlığa meslek olarak bakanlar ise sık ve kaliteli içerik üretmekle profesyonel manada ilgilenirler. Vakitlerinin büyük bir çoğunluğu video kaydı ve montaj yapmakla geçer. Bu nedenle video ekipmanlarıyla iç içedirler ve video çekimi için bir ofis yahut evlerinde stüdyoya çevirdikleri bir oda kullanırlar.
Günümüz Türkiye’sinde Youtuberlığı hobi olarak yapanların sayısı daha fazla olsa da Türkiye İş Kurumu’nun Türkiye İçin Dijital Dönüşüm Hareketi adı altında başlattığı girişimle ilerleyen yıllarda Youtuberlığın bir meslek haline gelmesi ve özellikle gençlere yeni bir gelir kapısı açılması öngörülüyor. Şuan altı şehirde verilen “Nasıl Youtuber olunur?” eğitiminin, yakın zamanda ülke genelinde faaliyete geçirilmesi bekleniyor.
Umarım kaliteli fikirler ve kaliteli içeriklerle Youtube’da hem görsel hem de zihinsel bir şölen yaşamaya başlarız!
Fâtıma ASLAN