Bu günlerde bütün öğretmen adaylarının  ve ailelerinin kafasını kurcalayan en önemli soru “Sözleşmeli öğretmenlik nedir?” sorusu gibi görünmektedir.Bu sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Sözleşmeli öğretmenlik Milli Eğitim Bakanlığının  yeni getirmeye çalıştığı sistemin bir parçası olarak karşımıza çıkmıştır. Devlet kadrolarını da özel sektör mantığıyla kontrol altına almak çalışan kadroyu dinç, dinamik ve aktif kılmayı amaçlayan sistemde öğretmen adayları sözleşmeli olduğu müddetçe performans puanını yüksek tutmak için daha çok çalışmak, emek vermek zorunda kalacaktır. Bu açıdan bakıldığında sıkıntı görünmeyen sözleşmeli öğretmenlikte sıkıntı sözleşmeli öğretmene tanınan haklardadır. Özlük hakkı denilen kadrolu öğretmenin sahip olduğu atanma yeri, tayin isteme, sağlık özrü tayini gibi birçok hakka sözleşmeli öğretmen sahip değildir.

Sözleşmeli öğretmenliğe genel olarak bakmak gerekirse; maaş konusunda sözleşmeli öğretmen kadrolu öğretmenle eş değerde maaş alacaktır. On beş saat dışında ek ders alabilme hakkına sahip olup ek ders ücretlerini alabilecektir. Tayin konusu ise kadroludan farklı olacak, sözleşme süresi boyunca görev yaptığınız okul dışında tayin isteme hakkınız olmayacaktır. Eş durumu ve sağlık özrü gibi durumlarda bile tayin hakkına sahip olamayacaksınız. Eşlerden kadrolu olan sözleşmeli öğretmenin bulunduğu yere atama isteyebilecek ama eşleri özel sektörde çalışan öğretmen adaylarının böyle bir şansı olmayacaktır.

Sözleşme süresi dört yıldır. Dört yıl sonunda olumlu performans puanına sahip olan öğretmen isterse görev yaptığı okulda çalışmaya devam ederken kadroya geçebilecektir. Kadrolu olduktan bir yıl sonra yani atandıktan beş yıl sonra eş durumundan tayin isteme hakkına sahip olacaktır. Eğer öğretmen evli değilse tayin istemek için bir yıl daha beklemek zorundadır. Yani altıncı yılın sonunda tayin isteye bilecektir.

Atama işlemlerinin nasıl olduğuna gelirsek, sözleşmeli öğretmen belirlenen iller kapsamında tercih yapabilecektir.

Bu iller ağırlıklı olarak Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde olmakla birlikte taşra da olan bazı illerimizi de kapsamaktadır. Batı olarak adlandırabileceğimiz yerleri tercih etmek gibi bir durum söz konusu olamayacak gibi durmaktadır şu an.

Atamalar bu yıla kadar KPSS puanına göre yapılmaktaydı. Ama bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda da farklı bir çalışmaya girmiş, sözlü mülakat sistemi getirmiştir. Sözleşmeli öğretmenler açıklanan kontenjan dahilinde KPSS puan sıralaması göz önünde bulundurularak kontenjanın üç katı aday sözlü mülakata çağrılacak ve sözlü mülakat puanına göre tercih yapacaktır. KPSS puanı yüksek bir öğretmen adayı  sözlü mülakatta elenebilecektir. KPSS puanı benzetmek gerekirse sözlü mülakat için bir bilet elde etmek olacaktır.

Genel olarak bu hatlara sahip olan sözleşmeli öğretmenlik ilk çalışmasını bu yıl  yaptığından dolayı bir çok soruna sahiptir. Umarım tecrübeyle ve öğretmen adaylarının çalışmalarıyla en doğru şekline en kısa sürede kavuşur.

Eğitimci
Arzu Gülcan YILDIRIM