Kramplar, hayatımız boyunca birçok defa başımıza gelen, o anki durumumuzu kâbusa çeviren bir kasılma çeşididir. Kimi zaman uykuda, kimi zaman yüzerken ve hatta yürürken bile kaslarımızın kasılmasına yol açan kramp; şiddetli bir ağrıyla birlikte gelen istem dışı kasılmalardır.

Kramp kelimesi Fransızca crampe kelimesinden dilimize geçmiştir. Türkçe’de yerine önerilen kelime, kasınçtır.

Genellikle sırt, kol ve bacaklarda meydana gelmektedir. Krampın oluşmasında adele zorlanması, egzersiz yaparken fazla yüklenme, kasların zedelenmesi, sürekli aynı pozisyonda bulunmak gibi nedenler sıralanabilir. Ayrıca şeker, böbrek, kalp hastalıkları gibi hastalıklarda sürekli ve sıklıkla kramplar görülmektedir. Bazı minerallerin (kalsiyum (ca), magnezyum (mg), potasyum (k) vb.) eksiklikleri de krampa yol açmaktadır.

Krampların sık görüldüğü bazı durumlar vardır ki bunlara oldukça dikkat etmemiz lazım. Gün içerisinde gerçekleşen kramplardan kurtulmak için en başta beslenmemize dikkat etmeliyiz. Yukarıda yazdığım minarellerin mutlaka vücuda yeteri kadar alınması; özellikle potasyumu yüksek olan ürünlerden bolca tüketilmesi gerekmektedir. Tabii bu minarelleri alırken kafein, nikotin, alkol gibi uyarıcı maddelerden de uzak durmak lazım. Bu maddeler krampların çoğalmasına sebeb olmaktadır. Gerekli tavsiyeleri uyguladığınız halde kramplarınızda bir düzelme yoksa ve hala sık sık tekrarlıyorsa başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden aile hekimine veya hastaneye gitmelisiniz.

Kramp nasıl önlenir?

  • Spor aktivitelerinize başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapmalısınız.
  • Potasyum bakımından yüksek gıdalar tüketmelisinz. Domates, yeşil sebzeler, muz, avakado, kavun, patates gibi.
  • Alkol, tütün, kahve, asitli içeçeklerden uzak durmalısınız.
  • B vitamini içeren gıdalar tüketmelisiniz.
  • Her insanın her gün sabahtan başlayarak yemeklerden en az 2 saat önce ya da sonra olması kaydıyla günde 2, 5 veya 3 litre su tüketmesi gerekmektedir. Neden 2 saat önce ya da sonra diye aklımıza bir soru gelebilir. Bunun nedeni, su tüketiminin yemeklerin vücut tarafından sindirilmesinden sonra daha yararlı olmasından dolayıdır.
  • Süt ürünlerinin kas kasılmalarını engellediği bilinmektedir. Bunun için bolca yoğurt tüketebilirsiniz.
  • Ekmek olarak tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.
  • Enerji depolamak içinse pirinç, hamur işleri, kuru baklagillerden tüketmenizde fayda var.

Kramp girdiğinde ne yapılmalı?

Halk arasında bilinen kramp girdiğinde çimdikleme, iğne batırma gibi yöntemlere başvurmayınız. Hiçbir faydası yoktur. Kramp oluşan bölgeyi hafifçe ovmak, kasılan bölgeyi germek, sıcak kompres ve masaj yapmak faydalı olacaktır.

Son olarak insanları uykuda yakalayan kramplar için bir çay kaşığı elma sirkesiyle, iki kaşık organik balı sıcak suda karıştırıp içerseniz gayet faydasını görürsünüz.

Yaşam boyu sağlıklı kalmanız dileğiyle…

Emre KÖME