Eğitim, bizlerin geleceğini belirleyen en büyük etkendir. Eğitim çok özel ve dikkatli kullanılması gereken bir değerdir. Eğitim küçümsenmemesi gereken bir faaliyettir. Hayatımızın her noktasında bizlere destek olan ve daha refah bir hayat yaşamamızı sağlayan disiplindir. Eğitim belli bilim, sanat, kültür ve belli bir bilgi çerçevesinde beceri kazandırma ve gelişim sağlamadır.
Aslında bu tanımların hepsi eğitimi tanımlamaya yetmese de yeteri kadar anlam kazandırır. Peki, Eğitim nasıl verilmeli? Eğitim de nelere dikkat edilmeli? Eğitimin önemi nedir?
Hayatımızın her anında bir şeyler keşfedebiliriz, yeni bilgiler öğrenebilir, yeni tecrübeler ve yeni farklılıklar edinebiliriz. Eğitim sadece okulda olan bir şey değildir. Eğitim hayatımızın her yerindedir. Doğumumuzdan ölümümüze kadar fark etmesek de eğitim alırız. İnsanların doğuştan bir yetisi olan öğrenmenin sonucudur. Biz insanoğlu hep bir şeyler öğreniriz. Çünkü öğrenmek zorundayız.
Peki, ya Eğitim nasıl verilmeli? Eğitim çok titiz bir olaydır. Bu nedenle çok dikkatli yaklaşılmalıdır.
Eğitim verirken en önemli faktörler;
- Disiplin
- Düzen
- Sistemli Çalışma
- Öğrencilere Baskıda Bulunmama
- Düzenli çalışma
- Basitten Zora doğru hareket etme.
İşte bu altı faktör ne eğitim verilirse verilsin çok önemlidir. Bu altı faktörün hepsi düzenli olarak kullanılırsa öğrenme daha kolaylaşıyor ve öğrenciler daha rahat bir eğitime tabi tutuluyor. Bu faktörlerden en önemlisi disiplindir. Çünkü disiplin öğrenirken daha ciddi ve daha konsantre olmayı sağladığı için bilgiler kalıcı kalabiliyor.
İkinci önemli olan ise dördüncü faktör yani öğrenciye baskıda bulunmamaktır. Çünkü öğrenciler baskı anlarında strese girebilir ve kendini kasarak öğrenmede güçlükler çekebilir.
Üçüncü önemli olan faktör ise Basitten zora doğru öğrenmedir. Neden diye sorarsanız. İnsan beyni her şeyi kolaydan zora doğru öğrenen bir yapıya sahiptir. Eğer bu faktörü hayatımızın her yerinde kullanılırsa zor diye bir şey kalmayacaktır.
Diğer üç faktör ise tamamen düzenli ve sistemli çalışılmadan bahsetmektedir. Hayatımızın tamamında düzen ve sistem olmak zorundadır. Eğer bu iki faktör yani düzen ve sistem olmazsa bütün öğrendiklerimiz karmakarışık bir hale bürünür.
Peki, Eğitimin önemi nedir? Anlattıklarımdan da görüldüğü gibi hayatımız tamamen bir öğrenmedir. Beynimiz zaten tamamen öğrenmeye göre kodlanmıştır. Bu nedenle hayatımız boyunca bir şeyler öğrenmeden ve kendimize yeni bilgiler katmadan yaşayamayız. Hiç kimse cahil bir kişilik taşımak istemez.
Unutmayalım ki cahil bir insanın ölü bir insandan farkı yoktur.
Mevlüt TAPAN