Yaşam kalitesi nedir dediğiniz zaman pek çok kişinin aklına maddi imkânlar, para ve paranın sağladığı fırsatlar gelir. Kaliteli bir yaşam için paranın olumlu etkisi elbette olabilir. Buradaki temel konu ise kesinlikle sağlıktır. Üstelik bu sağlık konusunu bedensel ve akıl sağlığı şeklinde düşünebiliriz. Dünya genelinde yaşam kalitesi toplum refahı ile açıklanmıştır. Genel olarak toplum refahının bu konuda elbette çok büyük önemi var. Tolum refahı sağlanan ülkelerde;
- Sağlık altyapısı güçlüdür,
- Temel yaşam malzemeleri tedariği kolaydır,
- Spor ve benzer faydalı etkinliklere ulaşmak mümkündür,
- Sağlıklı ve temiz yaşam alanı imkânı vardır.
Refah seviyesi üst düzeyde ülkelerde bu saydığımız imkânlar vardır fakat refah seviyesinin olumsuzlukları da vardır. İmkânlar önemlidir yalnız insanların tercihini de unutmamak gerekir.
Yaşam Kalitesi Yüksek Ülkeler
Kişi başı gelir hesaplaması pek çok konuda rahat ve kaliteli bir yaşam olarak algılanır. Bu konu tamamen doğru değildir. Ekonomik gücün verdiği yan etkiler unutulmamalıdır. Alım gücünün yüksek olması sebebiyle;
- Obezite
- Madde bağımlılığı
- Kişisel ve toplumsal huzursuzluk
- İnanç ve değerlerinden uzaklaşma
Gibi sorunlar insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşam kalitesi yüksek ülkeler çoğu zaman bu sorunlarla uğraşmak durumundadır. Kuzey ülkelerinin bu konuda daha şanslı olduğunu söylemek mümkündür. Daha soğukkanlı ve daha disiplinli yapıya sahip olan insanlar maddi olarak da önemli bir refah içindedirler.
Yaşam Kalitesini İyileştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Hayat standartlarını ve yaşam kalitesini iyileştirmek için neler yapılabilir, bu konuya birlikte bakalım. İnsanların bedensel sağlığının öneminden bahsetmek gerekir. Dengeli beslenmek ve aşırıya kaçmadan yemek tüketmek önemlidir. Bu tercih, sindirim, boşaltım ve dolaşım sistemlerinin sağlığı için önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak ve insanların kendine ayıracağı zamanlar önemlidir. Fiziksel sağlık ve akıl sağlığını korumak için insanların kendi ile barışık olması gerekir.
Herkesin ideal ve hayalleri vardır. Ulaşamayacağı ve elde edemeyeceği durumları hayal etmek saplantıya dönüşebilir. Bu durum ise ister istemez bir mutsuzluğa yol açar. Yapabileceğinizin en iyisini yapıp sahip olduklarınızla yetinmeyi bilmelisiniz. İnanın maddi olarak çok fazla imanınız olmasa da yaşam kalitenizi yüksek tutabilirsiniz.
Mevlüt Baki TAPAN