Uzayda hayat dünyadakinden çok daha farklı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle dünyadaki teknoloji uzay teknolojisiyle aynı değil. Bu nedenle “uzay teknolojisi” adını verdiğimiz bu gelişmiş yazılım, makine ve donanım sistemleri çok daha zor şartlarda çalışabiliyor ve astronotlar için daha güvenli bir yaşam biçimi sunuyor.

Peki, uzay teknolojisinin araçları nelerdir?

Uzay teknolojisinin araçları denilince akla ilk önce uzay aracı ve roketi gelir. Ancak koskoca evreni ve uzayı bu kadar az araçla inceleyemeyiz. Daha birçok araç gerekmektedir. Bunun için de uzayda kalıcı olarak kalan “Uzay İstasyonları” ve “Uydular” bulunmaktadır. Uzay istasyonları uzaydaki yaşamı ve evreni incelememiz için gerekli istasyondur. Çünkü astronotlar bu istasyonlara gelip gerekli olan inceleme ve araştırmaları yaparak dünyaya elde edilen bulgu ve verileri (uzaktan algılama yoluyla) gönderir. Uydular ise dünyada bizlerin internet, televizyon, haber vb. gereksinimleri karşılamamız için çalışmaktadır. 

Haberleşme, yayın, dünya gözleme, askeri, keşif, uydu seyir sistemleri, izleme ve röle uydu sistemleri, hava durumu izleme gibi birçok özellikte işlev gösteren uydu bulunmaktadır. 

Uzay teknolojisinin günümüzde çok önemli olma sebebi uzay bilimleri için faydalı olması değildir. Aslında bu da önemli bir etken yalnız en önemli etkeni dünyadaki birçok lüksümüzü ve ihtiyacımızı yerine getirmesidir. Eğer uzaydaki uyduların bir tanesi bile şu an uzayda olmasaydı belki de sizler bu metni okuyamıyor olacaktınız. İnternetiniz çok iyi ve hızlı olmayacaktı, dünyanın diğer bir ucundan haberleri dinleme olanağınız olmayacak, sevdiklerimizi, ailemizi veya herhangi biriyle irtibata geçme ihtiyacınızı karşılayamayacaktınız.

Şu an uzayda binden fazla uydu bulunmaktadır. Bir uydunun olmadığı durumlar aksettirildi. Şimdi ise 200 uydunun olmadığı düşünülürse. dünyada teknoloji ve iletişim organları çökmüştü. Uzayın bir çöplüğe dönüşmesini sağlayan uydular hakkında farklı görüş ve tartışmalar bir yana dursun, ne denli iletişim ve insanlık için büyük önem arz ettikleri de aşikardır. 

İlk yapay yani insansız uzay uydusu 4 Ekim 1957 yılında SSCB (Sovyetler Birliği) yani şuanki Rusya tarafından uzaya fırlatıldı. Belki de 4 Ekim 1957 yılından itibaren yeni bir çağ başladı. Bu çağa yeni dünya, uzayın derinlikleri veya teknolojinin devrimi gibi isimler verebiliriz. Neden bu kadar önemli? Bu tarihten sonra artık uzay bilimleri, yeni bir teknoloji devrimi ve yeni bir yazılım çağı başladı. Çünkü uzaydaki uydular sayesinde iletişim, internet, haberleşme, veri aktarma vb. destelerce güzel ve faydalı teknolojiler oluştu. 

Peki, eğer uzayda hiç uydu olmasaydı ne olurdu? Uzay bilimi yani Astronomi çok ileri düzey olmayacaktı. En önemlisi ise siz bu metni göremeyecek ben ise yazamayacaktım. Son olarak öğrenmek için yeterli olan arama motorları yerine halan daha kitaplardan ve ansiklopedilerden öğrenmek zorunda kalacaktık. Teknoloji hiçbir zaman zararlı değildir. Kullanılma amacı eğer bilim, sanat, edebiyat, öğrenme ve bunlar gibi binlerce eğitim faktörü olunca tabii ki…

Mevlüt Baki TAPAN