Bölüm Hakkında
Balıkçılık Teknolojisi̇ Mühendisliği̇, günümüzde gelişmekte olan balıkçılık ve denizcilik sektöründe meydana gelen sorunların çözülmesini, işlevini kolaylaştırıp devam ettirmesini sağlayan ve bu açıdan her türlü çalışmanın verimini artıran ve tüm çalışmalarını mühendislik prensiplerine göre yapan bireylerin yetiştirilmesini amaçlayan üniversite bölümüdür.
Deniz ve iç sularının biyolojik, ekolojik özellikleri, su canlılarının yetiştirilmesi vb. alanlarda çalışan kişidir
Eğitim Süreci Kaç Yıl Sürer?
Üniversitelerde Deniz Bilimleri Fakültesi kapsamında eğitim vermekte olan 4 yıllık lisans sürecidir. Her mühendislikte olduğu gibi Balıkçılık Teknolojisi̇ Mühendisliği̇ de sadece sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Bölüm Dersleri?
Bu bölümü okuyacak öğrencilerin tüm eğitim süresince alıp başarıyla tamamlaması gereken başlıca dersler şunlardır;
- Balıkçılık Teknolojisi,
- Deniz Biyolojisi,
- Balık Biyolojisi,
- Gemicilik,
- Teknik Resim ve Bilgisayar Destekli Çizim,
- Oşinografi ve Su Kalitesi Laboratuvarı,
- İçsu Balık Yetiştiriciliği,
- Genetik,
- Su Kalitesi Yönetimi,
- Mikrobiyoloji,
- Biyoistatistik,
- Su Ürünleri Kimyası,
- Deniz ve İçsular Ekolojisi,
- Balık Hastalıkları,
- Su Ürünlerinde Temel Besin Analizleri,
- Yetiştiricilik Tesis ve Mühendislik Planlaması
- Su Ürünleri İşletme Teknolojisi,
Ayrıca birçok dersten eğitim süreci boyunca sorumlu olacğaınızı da unutmamalısınız. Tüm bu dersleri başarıyla bitiren öğrenciler “Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Lisans Diploması” almaya hak kazanır.
Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir?
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi olmak isteyen bireyler mezuniyetten sonra bir staj süreci geçirmelidirler. 12 aylık bu staj sürecinin 4 ayı liman seferidir. Bu 12 aylık stajını tamamlayanlar “Sınırlı Vardiya Zabiti” yeterlilik sınavına girmeye hak kazınırlar. Ek olarak denizcilik alanında faaliyet gösteren; cankurtaran, seyir vardiya amirliği, radar gözlem, liman çalışmalarında bulunabilirler. Bunların dışında balık bilimleri üzerinde her türlü konuda çalışabilirler. Her bakımdan balık işleri ile ilgili alanlarda görev yapabilirler.
Ek olarak iş imkânı olarak devlet kurum ve kuruluşlarında yani kamu görevinde yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS sınavından yeterli puanı elde etmesi gerekmektedir.
Yorumlama: Birçok sektör gibi alanında uzman ve girişken olan her birey, bu alanda da iş bulmakta zorluk çekmez. Ancak yine birçok alan ve sektörde olduğu gibi bu veya benzer bölümleri okumadan da sektörde faaliyet gösterenlerin olabileceğini söylemek gerek.
KPSS sınavında atama konusunda oldukça şanssız bölümler arasındadır.