Bilgisayar Programcılığı Bölümü, genellikle Bilgisayar Mühendisliği bölümü için yeterli puan alamayan öğrenciler tarafından tercih edilen bölümlerin en başında gelmektedir. Geniş bir kitleye hitap eden, 2 yıllık önlisans eğitim programıyla da kısıtlı olmayan bölümdür. Günümüz yazılım çağıyla uzaktan yakından ilgisi olan herkes için muhakkak ilgili terimlerden birisi, bilgisayar programcılığıdır.

Bilgisayar Programcılığı Bölümünde iş hayatı ve toplumsal yaşama dair bilgi toplama, bilgi işleme amacıyla sorunların bilgisayarla çözümleyebilecek bireyler yetiştirilmektedir. Günümüz teknolojilerinde programlama dilleri arasında eskiyen dillerden olsa da Pascal, Delphi gibi diller öğretilmektedir. Elbette ki PHP gibi güncel programlama dilleri de okutulmaktadır. Üniversitelere göre değişiklik gösterse de mobil uygulama programlama, web tasarım gibi konular da bu bölümün eğitim-öğretim içerikleri arasında yer almaktadır. Fakat bilinmelidir ki, 2 yıl gibi kısa bir sürede bir öğrenciye 4-5 tane yazılım/programlama dili, bilgisayarın temeli ve diğer bilgi teknolojileri öğretilebilir mi, diye sorulacak olursa elbette ki pek mantıklı olduğu söylenemez.

Alanında uzman Bilgisayar Programcılığı mezun birkaç kişinin görüşlerinden harmanlanmış bir görüşe göre; iki yıllık eğitim-öğretim sürecinde en fazla 2 adet programlama dilinin öğretilmesi, akabinde algoritma yapısının çözümlenmesi ve öğretilmesi, en sonunda ise diğer dillere yönelik eğitim-öğretim verilmesidir ki, 2 sağlam programlama dili öğretilip, algoritma ve gerekli terimsel bilgi öğrenciye verildiğinde ve bu süreçte öğrenci kendi kendine öğrenmeyi öğrendiğinde daha verimli eğitim-öğretim sunulmuş olacaktır. Öyle ki, ilerleyen dönemde kendine diğer programlama dillerini ve projeleri öğrenmesi çok daha sağlıklı ve kolay olabilmektedir.

Bilgisayar Programcılığı Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler

İki yıllık standart eğitim-öğretim dâhilinde Matematik, Fizik dersleriyle birlikte Temel İngilizce, Türk Dili ve Atatürk İlkeler ve İnkılâp Tarihi dersleri okutulmaktadır. İlaveten Programlamaya Giriş, Programlama Temelleri, Bilgisayar Donanımları dersleri okutulmaktadır. Diğer okutulan dersler ise; Açık Kaynak İşletim Sistemi, Görsel Programlama, Web Projesi Yönetimi ve Mobil Cihaz Programlama vb.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü Mezun Unvanı ve İş Olanaklarıyla Çalışma Alanları

İş olanağı, doğrudan öğrencinin kendini geliştirme durumuyla ilişkilidir. Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunları bağımsız (Freelancer)/serbest veya farklı özel iştirak firmalarında yazılımcı olarak görev yapmaktadır. Devlet kamu kurumlarındaki bilgi işlem merkezlerinde de görev alma hakkına sahiplerdir.

Birkaç sağlam programlama dili, yazılım ve platform bilgisi ile etkili projeler çıkarabilen her Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunu, güzel yerlerde iyi maaşa iş bulabilmektedir. Ayrıca Youtube gibi video platformlarından da diğer ve yeni programlama dillerini öğrenebilmektedirler. Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunları genelde Bilgisayar Programcısı” olarak unvan alır.

Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun olan öğrenciler, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Fizik, İstatistik, Bilgisayar Bilimleri, Uzay Mühendisliği gibi birçok ilgili 4 yıllık lisans bölümüne geçiş yapabilmektedir.

Alanında kendini iyi geliştirmiş bir bilgisayar programcısı için hastane, okul, üniversite, belediye, bakanlık ve ilgili birimler, satış mağazaları, web tasarım veya yazılım firmaları, reklamcılar, teknik servisler vb. alanlar iş imkânlarıyla doludur.

KPSS için atama puanı 90 civarıdır. En son 2018 ataması 87 – 90 oranıyla yapılmıştır.

Bilgisayar Programcılığı Bölümü İçin Gerekli Özellikler

Bu bölümü okuyacak ve bu alanda iş yapacak kişilerin evvela matematik alanında yeteneğinin olması gerekmektedir. Problem çözme yetisi, fikir üretebilme yeteneği gerektiren bölümlerdendir. Bilgisayar programcılığı, problem çözümü ve üretimi demektir. İyi analiz (çözümleme) yapabilmek, yapılan analizi ince ayarlarla en ince ayrıntısına kadar bilgisayar diline dökebilmek gereken yetenekler arasındadır. Sabırlı, yaratıcı ve kodlarla yeni bir şeyler üretmeyi sevmek gerekir.

İlaveler: Bu bölümde staj bulunmaktadır. Ayrıca bu bölüm öğrencileri, Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarından faydalanabilmektedir.