Günümüz sağlık sektörü yaklaşık 20 bin farklı türde ve özellikte tıbbi cihaz ve sistem kullanmaktadır. Biyomedikal sistemlerin tasarım ve gelişim işlerinin ise yürütülmesi titizlik gerektirmektedir. Bu nedenle bu süreçte görev yer alacak deneyimli personel yetiştirmek için Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü kurulmuştur. Bu bölümün temel amacı bu sahada çalışacak eleman yetiştirmektir.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümünde Çalışacak ve Okuyacak Kişilerde Olması Gereken Nitelikler
Her şeyden önce fen bilimlerinde başarılı olmak gerekiyor. Alet ve makinelere ilgili, el ve parmakları ustalıkla kullanabilen kişiler için ideal bölümdür. Görme ve işitme sorunu olmayan, hasta ve kişilere yardımı seven kişiler olmalıdır.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü mezunları “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” unvanı kazanmaktadır.
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Biyomedikal Teknolojisine Giriş, Devre Analizi, Elektronik Ölçme Tekniği ve İş Güvenliği, Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Matematik, Biyomedikalde Matematik, Arıza Analizi ve Arıza Giderme, Elektronik Elemanlar ve Analiz, Biyokimya, Hastane Organizasyonu, Yaşam Destek ve Ameliyathane Cihazları, Tıbbi Tahlil ve Laboratuvar Cihazları, Fizyolojik Sinyal İzleyiciler, Tıbbi Görüntüleme Cihazları, Mikro denetleyiciler, Kalibrasyon, Biyomedikal Bilgi Sistemleri ve Tıbbi Bilişim, Kalite Güvencesi ve Standartları, Meslek Etiği, Tıbbi Cihazlarda Biyolojik Tehlikeler, Mesleki Uygulama I, Mesleki Uygulama II, Pozitif Psikolojiye Giriş ve İletişim Becerileri, Üniversite Kültürü I ve II, Yaz Stajı, Türk Dili I ve II, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I ve II, İngilizce I ve II vb. [1]
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Bölümü Çalışma Alanları
Bu bölümden mezun kişiler, devlete veya özel sektöre bağlı hastanelerle laboratuvarlar başta olmak üzere dispanserlerde, tıp cihazlarının tamir ve bakımını yapan atölyelerde yahut tıbbi cihaz üretim fabrikalarında çalışma imkânı vardır.
Biyomedikal Cihaz Teknikerinin Kullandığı Araç, Gereç, Ekipman ve Materyaller
Biyomedikal Cihaz Teknikeri, görevi boyunca birtakım araçları kullanmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Osilaskop, güç kaynağı ve benzer nitelikte elektronik onarım aletleri,
- Pense, tornavida vb.
- EKG simülatörü, X Ray ve Gaz Analiz gibi özel test cihazları,
- Röntgen tüpleriyle özel optik sistemler…
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Bölümü Eğitim Süresi: 2 yıllık önlisans programı olarak eğitim-öğretim
verilmektedir.