Biyoteknoloji; başta hücre ve doku biyolojisi kültürü, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi bilimlerin yanı sıra mühendislik dallarından yararlanarak DNA teknolojisi, hayvan ve canlı mikroorganizmaları geliştirmek ve doğal olarak elde edilemeyen maddeleri üretmek için kullanılan teknolojinin tamamıdır.
Biyoteknoloji Bölümü ise; biyolojiye dayalı teknolojiyi geliştirme çalışmalarının gerçekleştirildiği ve bu işi yapacak kalifiye personelin yetiştirildiği üniversite bölümüdür. Özünde ise tarım, gıda, tıp ve biyoloji ile ilgilenir.
Biyoteknoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bu bölüm mezunu bireyler, mühendislik dalları olan elektrik-elektronik, makine ve bilgisayar mühendisliği gibi alanlardan yaralanarak başta;
- Moleküler Biyoloji,
- Mikrobiyoloji,
- Fizyoloji,
- Biyokimya,
- Genetik,
- Doku ve Hücre Biyolojisi vb. alanlar olmak üzere canlıların hayatına dair çalışmalar gerçekleştiren ve ihtiyaç duyulan ancak doğal yollarla elde edilemeyen maddeleri, ürünleri üreten her türlü teknolojik projeden sorumludur.
İş Olanakları
Biyoteknoloji bölümünden mezun olmuş bir kişi için çalışma saha ve alanları şunlardır;
- Meyvecilik ve Sebzecilik,
- Genetik Araştırma,
- İnsan Sağlığı için Üretim,
- Hasarlı Organ Tedavileri,
- Organik Atıklardan Fayda Sağlama,
- Kanser Araştırma,
- Tıbbi Bitki Üretimi,
- Fizik Tedavi vb. alanlarda çalışmalar gerçekleştiren kurum ve kuruşlarda istihdam sağlayabilirler.
Eğitim Süresi
Birkaç bölüm çalışmaları bu bölüm kapsamında gerçekleştirilmektedir. Tüm bu bölümler 4 yıllık lisans statüsünde bölümlerdir. Söz ettiğimiz bölümler şunlardır;
- Biyo-teknoloji,
- Moleküler Biyoteknoloji,
- Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji,
- Tarımsal Biyoteknoloji
Sayısal puan türüne göre bu bölümlere kayıt olabilirsiniz.
Bölüm Dersleri Nelerdir?
Bu bölümü tercih listesine ekleyen ve akademik kariyerine bu bölümde başlamayı planlayan öğrencilerimiz, aşağıdaki temel dersleri almak ve 8 yarı yıllık ders süresince başarıyla vermek zorundadır.
- Biyo-matematik,
- Bilgi Teknolojileri ve Uygulamaları,
- Hücre Biyolojisi,
- Farmasötik
- Biyogüvenlik ve Biyoetik,
- Rekombinant DNA Teknikleri,
- Hayvan Hücre Kültürü,
- Biyoinformatik,
- Endüstriyel Biyoteknoloji,
- Genetik Mühendisliği,
- Medikal Biyoteknoloji,
- Mikroakışkanların Biyolojik Uygulamaları,
- Biyo-analitik,
- Moleküler Biyofizik,
- İş Sağlığı ve Güvenliği
Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler “Biyoteknoloji Uzman Mühendisi” unvanı kazanır.
Yorumlama ve Ek Bilgiler
Kuşkusuz bu ve benzer üniversite bölümleri hakkında daha net ve fazla bilgiye, özellikle diğer öğrenci yorumlarına merak duyuyorsunuz. Her dönem öğrencisi için yorumlama değişecektir. Çünkü her geçen gün şartlar ve bölümden bölüme iş olanakları değişkenlik gösteriyor. Bu bölümü de bunlardan birisi. Çok nadir söz konusu olan ama kavramsal olarak hayatımızın her alanında duyulan bölüm ve iş sektörüdür. Bu bölümü tercih edecek bireylerin sayısal ve analiz zekasının bir derece daha gelişmiş olmasının önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.
Devlet kurumlarında çalışmak istiyor olabilirsiniz. Bunun münkün olması bildiğiniz üzere ülkemizde KPSS ile mümkün. Bu sınavdan yeterli atama puanı almanız ve atanabilmeniz gerekiyor. Şunu da ne yazık ki belirtmemiz gerekir ki, puanlar oldukça yüksek ve az hatta yok denecek düzeyde atama yapılmaktadır. Dolayıısyla bu bölüm mezunları daha çok özel sektörde iş imkanına sahiptir.