İthalat ve İhracat konularında nitelikli elemanların yetiştirilmesi için gerekli eğitim-öğretim sunan iki yıllık önlisans bölümüdür.
Dış Ticaret Bölümünün Gayesi: Dış ve iç ticaret ölçeğinde ihracat ve ithalat konularında uzman personeller yetiştirmek ve bu mesleğe bireyleri hazırlamak, Dış Ticaret Bölümünün temel gayesidir.
Dış Ticaret Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Dış Ticaret Bölümünde Sosyoloji, Ekonomi ve Muhasebe ile Hukuk gibi dersler okutulmaktadır. Meslekî açıdan ticaret hukuku, dış ticaret mevzuatı ile uluslararası pazarlama, depoculuk, taşımacılık gibi birtakım dersler okutulur.
Dış Ticaret Bölümünü Okumak ve Bu Mesleği İcra Etmek İçin Gereken Nitelikler
İki yıllık önlisans kapsamında Dış Ticaret Bölümüne girmek ve bu alanda görev yapmak isteyen öğrencilerin sosyal bilimlere ilgili olması gerekir. Ayrıntıyla, detaylarla uğraşmaktan hoşlanan, temkinli ve sorumluluk sahibi kimseler için ideal meslekî alandır.
Dış Ticaret Bölümü Mezunlarının Unvanı ve İşleri
Bu bölümden başarıyla mezun olan kişiler, “Dış Ticaret Meslek Elemanı” unvanına kavuşmaktadır. Dış ticaret meslek elemanlarının temel işlerinin başında dışsatım (ihracat) ve dıştan alım (ithalat) firmalarında ve gümrüklerde gelen-giden mallarla alakadar gerekli yazışmaları, görüşme ve takipleri, işlemleri yapmak geliyor. Akabinde çalıştıkları firma bünyesinde ilave yetenekleriyle farklı görevleri de yerine getirirler. Misal, yabancı dili iyi düzeyde olan dış ticaret mezunları, mevcut görevlerine ilaveten yabancı dil gerektiren konu ve alanlarda da destek mahiyetinde görevlerini yerine getirirler.
Dış Ticaret Bölümü Çalışma Alanları
Dış Ticaret mezunlarının genellikle çalışma alanları Maliye ve Gümrük Bakanlıklarına bağlı kurum, kuruluş ve özel firmalardır. Ancak buna ilaveten birçok alanda da faaliyet gösteren özel şirketlerde çalışma olanağına sahiplerdir. Çalışabilecekleri bazı birim, kurum ve şirketler şunlardır;
- Gümrük işleriyle uğraşan firmalar,
- Lojistik firmalar,
- Yurtdışı pazarlama faaliyetleri sürdüren işletmeler,
- Yurtdışı-yurtiçi yol yardım ve gümrükleme işleriyle ilgilenen firmalar,
- İthalat ve ihracat üzerine faaliyet gösteren dernek, kurum, firma ve kuruluşlar vb.
Dış Ticaret Bölümü İle İlgili Bazı Soru ve Yanıtlar
Dış Ticaret Bölümünden mezun olduktan sonra kolay ve severek yapacağımız işler bulmak mümkün mü?
KPSS sınavında başarılı olamayacaksanız, kendi işinizi kurabilecek kadar girişimci veya özel sektörde iş bulabilecek kadar aktif ve şanslı mısınız?
Mezuniyet sonrası atanabilmem mümkün mü?
KPSS atama Durumu: 2012 – 2013 yılından 2015 – 2016 yıllarında yapılan bütün KPSS atamaları incelendiğinde bu atamalarda her yıl Dış Ticaret Bölümüne yalnızca 1, 2 veya 3 kişilik kontenjan verildiği görülmektedir. KPSS taban puanları ise 85 ve üzeri seyretmektedir. Bu durumda Dış Ticaret Bölümü mezunlarının atanabilme olasılığı oldukça düşüktür ve zorlu bir süreç işlemektedir. 85 ve üzeri KPSS puanı alabilmeyi başaracak adaylar için bu sorunun yanıtı olumlu, başaramayacaklar için ne yazık ki, olumsuzdur.
Göreve başladığımda alacağım maaş beni tatmin edecek mi?
KPSS ile atanabilen Dış Ticaret mezunları devlet kurumlarında memur statüsüyle görev yapmaktadır. Aldıkları maaş ise 2018 yılı için 3000 – 3500 TL aralığındadır. Atanamayan ki, büyük bir çoğunluğu atanamamaktadır, mezunlar özel sektörde görev yapmaktadır. Özel firmalarda ise iş bulmak oldukça zor ve dil bilgisi büyük oranda gerekmektedir. Maaşları ise 2018 yılı için 2500 ile 4000 TL’ye kadar değişken orantılıdır. Ancak asgari ücret ile çalıştırılan birçok mezun görmek mümkündür.
Bu meslek, beni gerçekten mutlu – mesut edebilir mi?
Dış ticareti ve bu alanı bizzat seviyor musunuz? Siz de ticaret kafası var mı? Belge işleri ile uğraşabilecek misiniz yahut insanları ikna edebiliyor musunuz? Bu kabiliyete sahip misiniz? Gibi daha birçok soru dizilir durur. Sırayla kendinize sormanız gereken sorular bunlar ve yanıtları da yine siz vereceksiniz.
Dış Ticaret bölümünü düşündüğünüze göre sektör ve alan hakkında çok az bilginiz ve ilginiz var demektir. Çünkü gerçekten bu mesleği sevip sevmediğinize karar vermeli, sırf üniversite okumak için tercih etmemelisiniz.
Dış Ticaret Bölümü Tercih Edilir mi?
Sorulara vereceğiniz yanıtlar, sizin tercih durumunuzu da ortaya koyacaktır. Bir tek soruda tedirginlik veya kuşku duymanız durumunda biz, daha geleceği parlak ve sizlere daha fazla olanaklar açacak bölümlere yönelmenizi tavsiye ederiz.
DGS Durumu: İki yıllık önlisans programı olarak Dış Ticaret Bölümü mezunları, Dikey Geçiş Sınavı ile dört yıllık bazı lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedir. Genel itibarıyla geçiş yapabilecekleri bazı lisans bölümleri şunlardır;
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
- Bankacılık ve Finans,
- İktisat
- İşletme,
- Uluslararası Ticaret
- Uluslararası İşletmecilik,
- Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik,
- Uluslararası Ticaret ve Finansman,
- Sermaye Piyasası,
- Bilgi Yönetimi,
- Lojistik Yönetimi,
- Uluslararası Lojistik,
- Uluslararası Ticaret ve Pazarlama,
- Uluslararası İşletme vb.