Endüstriyel Tasarım, tüketici ihtiyaçlarına göre ürünün tamamını veya belli bir kısmını estetik, yaratıcılık, teknik fayda, işlevsellik vb. hususlarda dikkate alıp yenilikçi ve güncel ürün tasarlama işlemini ifade eder. Bu süreçte seri üretim için ayrıca üretim yöntemleri, olanakları, pazarlanabilirliği, malzeme bilgisi ve ergonomi gibi diğer unsurlar da gözetelimektedir.
Son zamanlarda marka ve gelişmekte olan dev şirketlerin müşterilerini etkilemek, pazarlamayı daha canlı hale getirmek için endüstriyel tasarımı büyük bir silah gibi kullanır. Yaratıcılık, son teknoloji ve ekipmanları birleştirilerek olağanüstü ürün tasarımları ortaya çıkarılır. İşte tüm bu süreçlerde en önemli rol, Endüstriyel Tasarım Mühendislerindedir.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir?
Öncelikle yaratıcı, yenilikçi ve alanında uzman personel yetiştirmeyi amaçlayan üniversite bölümüdür. Bu mühendislerin sivil, mekanik, nükleer, imalat, tekstil, havacılık vb. çeşitli mühendislik alanlarında yeterli performansı sağlayabilecek düzeyde eğitilmesinden sorumludur.
Matematiksel teknikler ve diğer bilimsel uygulamalar kullanılarak ürün ve sistem üzerinde çalışma faaliyetine en kısa haliyle endüstriyel tasarım diyoruz. Bu bölüm kapsamında topluma çözüm üretmek, sorunları gidermek maksadıyla mühendislik fiziği ve bilimleri kullanılır.
Eğitim Süresi ve Öğrenci Yerleştirme
4 yıllık lisans bölümüdür. Sadece sayısal puan türüne göre öğrenci kabul edilmektedir. 8 yarıdönemlik eğitim süresinin sonunda “Endüstriyel Tasarım Mühendisi” unvanı kazanırsınız.
Bölüm Dersleri
Bu bölümü tercih etmeniz durumunda aşağıdaki derslerden sorumlu olacaksınız;
- Temel Tasarım,
- Tasarım Mühendisliğine Giriş,
- Bilgisayar Destekli Teknik Resim,
- Ürün Tasarımı,
- Mühendislik Tasarımı,
- Tasarımda Eskiz ve Çizim Teknikleri,
- Model ve Prototip Geliştirme Teknikleri,
- Ergonomi,
- İnovasyon ve Yaratıcılık,
- Akışkanlar Mekaniği,
- Sistematik Tasarımı,
- Tasarım Proje Yönetimi vb.
Ayrıca İngilizce, Türk Dili, İnkilâp Tarihi gibi bazı ortak dersler de almanız muhtemeldir.
Bölüm Mezunlarının İşi ve İş Olanakları
Tasarım Mühendisi olarak bir ürünün tasarımcısı olacaksınız diyebiliriz. Ancak bu tasarlama süreci resim çizmek veya web tasarlamak gibi değildir. Çok daha profesyonellik gerektirir. Endüstriyel, ticari, toplumsal ve sosyal açıdan değerlendirilerek yaratıcı ve yenilikçi tasarımlar ortaya koymak zorundasınız. Ekibinizle beraber müşteri ve toplum ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup ürün konseptini ve teknik özelliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüteceksiniz. Ürünün üretim ve çıktı sürecinde yenilikçi tasarımlar yapacaksınız. Unutmayın ki pazarlamacılar, tasarımcılar bir arada çalışırlar.
Bölümü başarıyla tamamladıktan sonra çeşitli alanlarda sizi önemli görevler bekliyor olacak. Endüstri 4.0 sanayi yapılanması sayesinde birçok alan ve sektörde iş bulma olanağınız artmıştır.
Temelde sıralayacak olursak aşağıdaki alanlarda iş bulabilirsiniz.
- Makine İmalat Endüstrisi,
- Mobilyacılık Sekötürü,
- Otomobil – Oto Endüstrisi,
- Uçak, Gemi İmalat Endüstrisi,
- Savunma Sanayii,
- Biyomedikal ve Tibbi Malzeme Üretim Tesisleri,
- Plastik Teknolojisi,
- Toplu Taşıma Araç ve Parça Üretim Tesisleri,
- Seramik ve Cam Sektörü,
- Yedek Parça Üretim Tesisleri,
- Motorlu Taşıtlar ve Bilimsel Aletlerin Üretim Sanayisi,
- Mücevherciler,
- Ev Eşyaları ve Oyuncak Üretim Tesisleri vb.
Not: Devlete bağlı bir kurum, kuruluş veya oluşumda görev yapmak istiyorsanız KPSS üzerinden yeterli atama puanı almanız ve ayrıca atanabilmeniz gerekiyor.