Kültürel Miras ve Turizm Bölümü, farklı kültürel mirasın korunması, tanıtılması maksadıyla belli görevleri yerine getirmek üzere kurulmuş kurum ve özel işletmelerde görev yapacak meslek elemanlarının yetiştirildiği bölümdür. Yalnızca belli başlı üniversitelerde bulunan bölümlerden birisidir. Bu üniversitelerden birisi de Açık Öğretim Fakültesi ile Anadolu Üniversitesidir.
Kültürel Miras ve Turizm Bölümü İş Olanakları ve Çalışma Alanları
Resmi kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere birçok özel kurum ve sektörde, otellerde çalışma imkânı bulunmaktadır. Lakin devlet teşkilat ve kurumlarında olanaksız denilebilecek türdedir iş imkânı, zira KPSS ile atama ve kontenjan bu bölüm için açılmamaktadır. Genel itibarıyla Kültürel Miras ve Turizm Bölümü mezunları için çalışma alanları şunlardır;
Devlet (Kamu) Kurum ve Kuruluşlarında Resmi İş Olanakları
- Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Arkeoloji, Etnografya ve Tarih Müzeleri,
- İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri,
- Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlükleri,
- Koruma ve Uygulamalı Denetim Büroları,
- Belediye Sektöründe İlgili Birimler vb.
Özel Sektörün Kurum ve Kuruluşlarında İş Olanakları
- Müzeler,
- Otel ve Moteller,
- Turizm Acenteleri,
Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen kurslarda eğitmen, turist rehberi vb. olma olanağı da bu bölüm mezunları için mümkündür.
Maaş Durumu: Devlet birimlerinde görev yapanlar 2018 verilerine göre 3 Bin TL dolayında maaş alırken, özel sektörde görev yapanlar çalıştıkları birim ve firmaya göre değişiklik gösteren oranlarda maaş alabilmektedir. Asgari ücrete veya biraz daha yükseğe çalışan görmek mümkündür.
KPSS Durumu: Kültürel Miras ve Turizm Bölümü için KPSS ile atama ve kontenjan artık son zamanlarda yapılmamakta ve verilmemektedir. İlerleyen sürelerde de verilecek gibi görünmemektedir. Arkeoloji veya benzer lisans bölümlerine dahi çok kısıtlı kontenjan verilmektedir.
DGS Durumu: Kültürel Miras ve Turizm Bölümü mezunları, Dikey Geçiş Sınavı ile bazı bölümlere geçiş yaparak 4 yıllık lisans bölümü okuyabilmektedir. Ancak ilginç olan durum şudur ki, bölümle alakalı olan Arkeoloji gibi bölümlere geçiş hakkı bulunmamakta, daha çok genel veya alakasız lisans programlarına geçiş hakkı sunulmaktadır. DGS ile geçiş yapılabilen bazı bölümler şunlardır;
- İşletme,
- İşletme Enformatiği,
- Konaklama İşletmeciliği,
- Lojistik Yönetimi,
- Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik,
- Turizm ve Otelcilik,
- İşletme Yönetimi,
- İşletme – Ekonomi vb.
Tercihçi Yorumu: Sırf üniversite mezunu olmak için okunacak bir bölüm değildir. Ancak güzel bir üniversite hayatı yaşamayı arzu edenler için kesinlikle okunası bölümlerdendir. Elbette ki hayat sadece anı yaşamak için mevcut değil, aksine iş hayatı gibi acı bir gerçek de var ve mezuniyet sonrası mutlaka iş hayatında başarılı olunması gerekiyor. Kültürel Miras ve Turizm Bölümü, yalnızca sektöre olan ilgi sebebiyle okunacak bir bölümdür. Sırf meslek sahibi olmak veya kolay iş bulurum ümidiyle okunabilecek bir bölüm DEĞİLDİR. KPSS Ataması olmadığı gibi, DGS ile de doğru bölümlere geçişi olanaksızdır. Mezuniyet sonrası iş imkânları kısıtlı ve olan işler de bölümden bağımsızdır. Mezuniyet sonrası ciddi anlamda özel sektörde iş bulmakta zorluk çekilecek bir bölümdür.