Mimarlık Bölümü, binaların ve yapıların isteğe, olanaklara göre planlanmasını, projelendirilip, hazırlanmasını ve yapımın denetlenmesini sağlayan uzman kişiler yetiştiren bölümlerdendir. Birçok alanda ihtiyaç duyulan mesleklerdendir. Sayısal bölümlerden birisidir. Sayısalcı öğrencilerin birçoğunun özellikle tercih ettiği bölümlerdendir.
Puanlama Türü: MF-4 Puanlama türüne göre alım yapılmaktadır. Ancak 2018 itibarıyla sayısal puan türüne göre alımlar yapılacaktır.
Mimarlık Bölümünde Okutulan Dersler
Mimarlık bölümünde okutulan başlıca dersler arasında mesleki dersler yer almaktadır. Matematik, bina fiziği, mimari çizime dayalı dersler ve mimarlık dersleri okutulmaktadır. İlk yıl mimari tasarıma giriş, mimari anlatım ve mimarlık tarihi, yapı ve yapım yöntemleri gibi dersler verilirken, akabinde ki yıllarda da temeli çok daha tasarıma ve plan çizimine dayalı dersler okutulmaktadır. Kapsamlı ve ileri düzeydeki mimari bilgileri içeren dersler de son yıllarda verilmektedir. Ayrıca son yılda yapı hukuku, imar hukuku, yapı yönetim ve maliyeti konu alan dersler de verilmektedir. Mimarlık bölümü okuyan öğrenciler bilgisayar destekli tasarımla birlikte coğrafi bilgi sistemleri, ahşap yapılar gibi seçmeli dersler de alabilmektedir. Uygulamalı derslerle birlikte staj olanağı mevcuttur.
Mimarlık Bölümü İçin Gereken Özellikler
İyi bir mimar, matematik, fizik, resim ve sosyal bilimler alanında bilgi sahibi olmalıdır. Sanat ve sosyal bilimlere ilgili, iş hayatını tanıyan, düzgün şekil çizebilen, üç boyutlu düşünebilen kişi olmalıdır. İnşaat, şantiye, yapı ve malzemelere ilgili ve bilgili olmalıdır.
Mimarlık Bölümü İş Alan ve Olanakları
Kamu alanında Bayındırlık ve İskân, Ulaştırma Bakanlığında ve belediyelerde görev yapılabilmektedir. Mimarlar, inşaat firmalarında, işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilmektedir. Serbest çalışmaya elverişli mesleklerdendir. Her daim ihtiyaç duyulan mesleklerdendir.
Mimarlık Mezunu Ne Kadar Maaş Almaktadır?
Mimarlık Bölümü bitiren mimarlar, kamu ve özel kurumlara göre değişen maaşlar almaktadır. Yapılan iş, proje ve çalışılan alana göre maaş oranları değişiklik göstermektedir. Genel refah ortalamasına göre birçok meslekten daha yüksek oranda maaşlar almaktadırlar.
2017 yılı verilerince yeni başlayan bir mimar 3.750 ile 4.250 TL arasında maaş alabilmektedir.
Mimar Atamaları
Birçok mimar, kamuya bağlı kurumlarda görev yapmak istemektedir. Her yıl değişiklik olabileceği gibi, genelde atama oranları iç açıcı değildir. KPSS 2017 verilerince mimarlık mezunlarının başvuru yapabileceği alan 318 kadro ile sınırlıydı. 2018 yılı verilerinde de pek değişiklik söz konusu olmamıştır. Mimarlık arama puanı en düşük 85 olması gerekmektedir.