Gözlükçülük alanında uzman personel yetiştirmeyi amaçlayan bölümdür. Optisyenlik, dağıtıcı gözlükçü olarak optometristler ve oftalmologlarca hastalara yazılan reçetelerden faydalanarak gerek yetişkinlere, gerek çocuk ve gençlere gözlük ve diğer ilgili optik yardımcı maddeler dağıtma faaliyetidir. Bu işlem ve bu meslek Optisyenlik Bölümü mezunlarınca yapılmaktadır. Bu meslek erbabı kişiler, stil, ağırlık, renk gibi unsurlar da dâhil olmak üzere farklı lens, gözlük ve çerçevelerinin hastalara sunulması, önerilmesi işinden de adeta sorumludur. Ayrıca hastalara gözlüklerin nasıl kullanılacağı, takılacağı, bakım ve temizliğinin yapılacağı konusunda da tavsiye ve nasihatlerde bulunurlar.
Optisyen Kimdir: Gözlük, mercek ve ilgili aletleri yapan, ne tür gözlük takılması gerektiğine karar verip, tavsiyede bulunan ve bunun için de göz muayenesi yapan meslek erbabıdır. Halk tabiriyle göklükçü olarak nitelendirilmektedir.
Optisyenlik Nedir: Göz doktoru tarafından verilmiş reçetelere göre gözlük camlarının, her türlü lens ve optik görme gereçlerinin, ayrıca gözlük çerçevelerinin kontrolünün yapılması, hastaya sunulması ve gözlük satım, tasarım işinin yapılması işine optisyenlik denilir.
Optisyenlik Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Fizik, Kimya, Görme Optiği, Optik Aletlerin Kullanımı, Göz Anatomisi ve Fizyolojisi, Davranış Bilimleri ve Bilgisayar, Göz Hastalıkları gibi dersler özellikle okutulmakta ve staj uygulaması sunulmaktadır.
Optisyenlik Bölümü Mezunlarının Unvan ve Yaptıkları Görevler
Bu bölümden mezun olanlar “Optisyen” unvanı kazanır. İnsanların görme organlarındaki anatomik ya da fizyolojik birçok bozukluğa karşı çözümsel veya hafifletici nitelikte optik araçlar ve gereçler kullanılmaktadır ki, bu işlemi de Optisyen unvanına sahip Optisyenlik Bölüm mezunları yaparlar. Bunun için kuşkusuz göz hastalıkları hekimince rahatsızlığın tanısı konulmuş, reçetesinin de yazılmış olması gerekir. Akabinde uygun gözlük ve optik araçlar Optisyenlerce yapılır veya temin edilir. Optisyenin temel işleri;
- Göz hekimince hastaya verilen reçetenin incelenmesi ve gözlük camlarının reçeteye uygun halde hazırlanması,
- Camların hastaya uygun çerçeveye takılıp, göz ile uyumluluğunun kontrolü ve testinin yapılması,
- Gerektiğinde bilgisayarlı görme kontrolünün yapılması. (Bu husus için mutlaka kanunen izin alınmış olması gerekmektedir.)
- Optik bir firmada görev yapılıyorsa gözlük ve optik malzemelerin satışının gerçekleştirilmesi vb.
Çalışma Mekân ve Sahası: Optisyenlik Bölümünden mezun Optisyenler, gözlük ve gözlükle ilgili optik malzeme satan, yapan firmalarda görev yapmaktadır. Ayrıca kendi işletmelerini de açabilmektedirler. Optisyenlerin devlete bağlı hastane, kurum, kuruluş ve birimlerde görev alma olanağı bulunmamaktadır. Ayrıca gözlükçü dükkânı açmanın da zorlukları aşikârdır.
DGS Durumu: Optisyenlik Bölümünden mezun Optisyenlerin Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş yapabilecekleri tek 4 yıllık Lisans bölümü, Fizik bölümüdür:
Optisyenlerin Maaşı: 2018 verilerince 1800 – 2000 TL arası maaş almaktaydılar. Kendi işlerini yapan Optisyenler ise aylık 5000 TL dolayında gelir elde edebilmektedirler.
Optisyenlik Becerileri
Optisyenlik Bölümünden mezun Optisyenlerin göstermesi gereken bazı beceriler bulunur. Bunlar;
- Bilim ve matematik alanında yetenek,
- Oftalmik araçlarının kullanılması,
- Müşteri ilişkilerinin kuvvetliliği,
- Ticari bilinç,
- Satış becerisi,
- Takım çalışmasına yatkınlık,
- El becerisi ve detaylarda dikkatlilik vb.