Ön asya arkeolojisi ve protohistorya olarak bililen bu üniversite bölümü, insanlığın kültürel evrimini, bıraktığı arkeoloik kalıntıları Ön Asya bölgesinde inceleyen bölümdür. Tarım, hayvancılık ve hayvanların evcilleştirilmesine başlandığı ilk yerel ve yerleşik düzenleri araştırır. Neotik Çağ’dan (M.Ö: 10.000), Demir Çağ’a (M.Ö: 1.200 – 330) ve sonuna kadarki zaman dilimini içerek areolojik araştırmalar bu bölümde yapılır.

Anadolu başta olmak üzere Mezopotamya (günümüz Irak, Suriye bölgesinde Fıray ve Dicle nehirleri arası), Mısır, Filistin, İran, Kafkasya Bölgesi, Ege Adaları, Doğu Yunanistan, Kıbrıs ve Balkan-Rumeli Bölgeleri bu coğrafya içerisindedir. Bilimsel ve etik değerler ilkelerine uygun olarak uluslararası işbirliğine dayalı temel incelemeler ve araştırmalar yapılmaktadır.

Protohi̇storya Bölümü, aynı zamanda alanında uzman personel yetiştirmeyi de amaçlar.

Protohistorya Nedir, Hangi Dönemi Kapsar?

İnsanlığımızın yazılı belgelerden çok önceki erken tarih çağlarını kapsayan, o döneme ait maddi kalıntılar ile ilgilenen arkeoloji türü ve bölümüdür. Yazının buluşundan önceki uygarlıklarla ilgilenir.

Eğitim Süresi ve Diploma

4 yıllı eğitim süresince önemli dersler ve arkeolojik araştırmalar yapılır. Lisans düzeyinde eğitim verilir. Bölümden mezun olan öğrenciler “Protohistorya Arkeolog” unvanına sahip olur.

İş Olanakları

Önemli ve bir o kadar da cazip bir meslek olsa da ne yazık ki, ülkemizde Arkeoloji alanında pek iş olanağı bulunmaz. Oldukça düşük seviyede bu bölümden personel alımı söz konusudur. Zaten araştırmacı ve arkeologların birçoğu da yabancı kökenlidir.

Her şeye rağmen bu bölümden mezun olmanız durumunda tarih öğretmeni, araştırmacı vb. olabilirsiniz. Üniversitede kalıp alan içerisinde kariyer yapabilirsiniz.