İki yıllık önlisans programı kapsamında tarımsal üretimin tarla bitkileri yetiştiriciliği, bahçe bitkileri yetiştiriciliği ve örtü altı üretim sistemlerini bilen nitelikli elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümlerden birisi de Tarım Bölümüdür. Tarım Bölümü, bitki hastalıkları, bitki zararları, hayvan yetiştiriciliği ve hayvan besiciliği ile su ürünleri yetiştiriciliği gibi alanlarda uzmanlar yetiştirmektedir. Bu alanlarda temel prensiplere hakim, tohum eldesi, sınıflandırma ve muhafaza gibi becerilere sahip, fide ve fidan üretim tekniklerini, tarımsal ürünlerin gıdaya işlenmesi süreçlerinden haberdar olan teknik donanımlı elemanlar yetiştirmek amacıyla kurulmuş bölümlerdendir.
Ürünlerin pazara hazırlanmasından teknik işlenme sürecine kadar çeşitli faaliyet alanlarında görev alan nitelikli birey yetiştirme programıdır.
Tarım Bölümünde Okutulan Başlıca Dersler
Genel Biyoloji, Bireysel İletişim, Genel İşletme, Yabancı Dil gibi temel derslerin yanı sıra Ekoloji ve Çevre Bilgisi, Tarımsal Meteoroloji, Bahçe Tarımı, Tarım Ekonomisi, Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme, Hayvan Yetiştirme, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Fitopatoloji, Entomoloji, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Balık Yetiştiriciliği ve Peyzaj Çevre ve Yarım gibi mesleki dersler okutulmaktadır.
DGS Durumu: Tarım Bölümü mezunları, Dikey Geçiş Sınavı ile bazı dört yıllık lisans programlarına geçiş yapıp, 3. Sınıftan devam etme ve lisans mezunu olma hakkında sahiptir. ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan bu DGS sınavında yeterli puanın alınması gerekmektedir.
Tarım Bölümü İş İmkânları
Bitkisel üretim alanlarında faaliyet gösteren birçok kurum, kuruluş ve firmada çalışma olanağı Tarım Bölümü mezunlarına sunulmaktadır. Başlıca görev yapabilecekleri iş alanları şunlardır;
- Tohum Firmaları,
- Fidancılık Firmaları,
- Sebze ve Fide Üretim Tesisleri,
- Tarımsal İlaçlama Bayileri ve İlaç Firmaları,
- Tarımsal Gübre Bayileri,
- Tarım ürünlerinin gıdaya İşlenmesi üzerine faaliyet gösteren firmalar,
- Tarım İşletmeleri,
- Tarım Bakanlığına bağlı birimler,
- Üniversitelerin Araştırma ve Uygulama Çiftlikleri,
- Belediyelerin Park Bahçeler ve Fen İşleri birimleri,
- Üniversitelerin Ziraat, Su Ürünleri ve Orman Fakülteleri,
- Gıda Firmaları ve İşletmeleri vb.
Tarım Bölümü mezunları, “Tarım Teknikeri” unvanıyla istihdam edebilmektedir. Tarım Bölümü, Eskişehir Anadolu Üniversitesinin AÖF bünyesinde eğitim-öğretim veren bölümlerindendir. 1994 yılında açılmış önlisans bölümüdür. Açıktan okunabilme avantajı vardır.
Maaş Durumu: AÖF Tarım Bölümünden mezun olanlar devlet kamu kurum ve kuruluşlarında atanabilmeleri durumunda memur statüsüyle çalışabilmektedir. Bu durumda ise memur maaşıyla görev yaparlar. Özel kurum, kuruluş ve firmalarda görev yapan AÖF Tarım Bölümü mezunları ise farklı oranlarda maaş almaktadır. 2015 yılında 2200 ila 2400 TL arası, 2018 yılında da 2600 – 2800 TL oranında maaş almaktaydı. 2019 yılı itibarıyla ise 3000’den başlayan maaşlarla görev yapmaktadırlar. Ancak bazı birim ve firmalarda asgari ücretle çalışanları da görmek mümkündür.
Tercihçi Yorumu: Lise mezunlarının tercih etmemesini öneriyoruz. Onların daha örgün ve geleceği yeni nesillere hitap eden bölümleri tercih etmeleri gerekmektedir. Tarım ve benzeri alanlarda görev yapan, ilgi alanı bu sektörde bulunan kişilerin de bilgi ve deneyimlerini daha da artırmaları, sektör içinde büyüyüp, daha iyi kademelere gelmeleri açısında AÖF Tarım Bölümünü tercih etmelerini tavsiye ediyoruz. Gönül ister ki, tüm tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bu bölümü okusun.