Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü, bu sektörde faaliyet göstermekte olan birçok özel işletmede, aktarlarda, güzellik merkezleri ve sektörle alakalı diğer firmalarda göre alabilecek yeterlilikte personel yetiştirme programıdır. 2 yıllık eğitim-öğretim sürecinde sektöre dair her türlü bilgi sunulmaktadır. 2. Sınıfta sayısal derslerin yoğunluğu, derslerden geçilmesini zorlaştırmaktadır.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü Çalışma Alanları
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm mezunları sadece özel sektörde görev yapabilmektedir. Devlet kurumlarına atama yapılmamaktadır. Yalnızca 3001 kodlu kadroları tercih edenler devlet kurumlarına atanabilmektedir. Bu atama durumu da KPSS puanına göre yapılmaktadır ve genellikle 90 ve üzeri puan gerekmektedir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Alanında bazı iş olanakları şunlardır;
- Aromaterapi Merkezleri,
- Aktarlar,
- Bitkisel ilaç üreten laboratuvarlar ve yapan – satan eczaneler,
- Bahsi geçen bitkilerin yetiştiriciliğini, toplayıcılığını yapan firmalar,
- Güzellik merkezleri,
- Organik pazarlar,
- Organik tarım işletmeleri,
- Parfümeri ve kozmetik işletmeler,
- Tıbbi Bitki Drogları üreten ve satışını yapan firmalar,
- Tohum, gübre ve ilaç bayileri,
- Ziraat odaları,
- Toprak analiz laboratuvarları vb.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü İşi, Maaşı, DGS ve Atamaları
Bu bölüm mezunları ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında görev yapmaktadır ve başlıca görevleri şunlardır;
- Elde edilen bitkilerden yağ elde edilmesi,
- Parfüm, krem, merhem, losyon vb. kozmetik ürün yapılması,
- Tıbbi bitkilerin öğütülüp farklı ilaç hammaddelerinin hazırlanması,
- Farklı tıbbi bitkilerin satış ve pazarlamasının yapılması,
- Tıbbi bitki hasatının yapılması,
- Tıbbi bitki üretim seralarının, tarla ve depolarının mikroplardan ve engellerden arındırılması, bu amaçla kimyasal maddelerin kuralına uygun olarak kullanılması vb.
Maaş Durumu: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölüm mezunları, KPSS ile atanabildiklerinde 2600 TL dolayında (2018 için) maaş alabilmektedir. Özel sektörde ise büyük oranda bu maaşlar asgari ücret olarak belirlenmektedir.
KPSS – Atama Durumu: En son 2016 yılında 86 ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tekniker olarak atama yapılmıştır. Bu atamada ise mezun sayısı 2 elin parmaklarını geçmemiştir. Atama durumu, YOK denebilecek bir bölümdür.
DGS Durumu: Dikey Geçiş sınavı ile 4 yıllık lisans programlarına geçme hakkı vardır. Ancak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölüm mezunlarının DGS ile geçiş yapılabilecek bölümlerin iş olanağı ve atamasının da 2 yıllık önlisans programından pek farklı olduğu söylenemez. Atama şansı 4 yıllık lisans programları içinde YOK denecek türdendir. DGS ile geçiş yapılabilecek bazı bölümler şunlardır;
- Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,
- Bitkisel Üretim ve Teknolojileri,
- Kimya,
- Tarla Bitkileri,
Tercihçi Yorumu: Birçok mezun yorumu derlenerek edinilen bilgi ışığında; ne yazık ki iç açıcı olumlu yorumlar görülememektedir. Mezunların %90’ından fazlası bölümün boş – gereksiz olduğundan yakınarak ne kamuda ne de özel sektörde iş olanağı bulunmuyor, bu durumdan muzdarip olduklarını iletiyorlar. Diğer birçok 2 yıllık önlisans bölümü gibi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü de neredeyse bütün üniversitelerde okutulmasına, zorlu derslerle öğrenciler zorlanmasına ve 2 – 3 yıllık zaman öğrencilerden alınmasına rağmen hiç atama yapılmamakta, özel sektör firmalarında ise iş olanakları çok kısıtlı durumda seyretmektedir. Özel sektörde iş bulanlar ise asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. Bazı bireyler aktar dükkânı açma hayaliyle tercih etse de sonrasında evdeki hesap çarşıya maalesef uymuyor. Tercih etmeyin demek veya edilemeyecek bölümdür diye ifade etmek yanlış olur. Ama tercih etmeden önce bir kez daha düşünmek gerektiğini belirtmek gerekir.
Sözel biri olarak bu bölümü başarı ile geçebilir miyim? İlla sayısal olanlar mı gitmeli? Şimdiden teşekkürler
Ben tıbbi ve aromatik bitkiler bölümü mezunuyum. Aynı zamanda sözelciyim. Kimyada matematik işlemleri olduğu için ilk zamanlar zorlandım ama sonrasında sınıfta matematiği iyi olan bi arkadaşımla bu eksiğimi kapattım. Ve o sene 3 kişi mezun olduk. Eğer üzerine düşersen yaparsın. Matematiğin m sini bilmeyen ben şuan dgs ye hazırlanıyorum. İmkansız zor yapamam yapamıyorum diye birşey yok bunu çok iyi anladım. Birde bu bölüme gelenlerin çoğu zaten sözelciydi ☺
Eşitağırlık ve sayısal olanların şansı elbette biraz daha fazla. Ancak sözelcilerin de şansı olmadığı anlamına gelmiyor bu. Sözel dahi olunsa disiplin ve kararlı çalışma ile sayısalcılardan daha da başarılı bir mezuniyet elde etmek mümkün.
Merhaba. Tıbbi ve Aromatik bitkiler bölümü mezunuyum. KPSS sınavına girmek istiyorum ama bölüm ile ilgili kontenjan olmadığı bilgisini edindim. Fikri olan var mı yardımcı olabilir mi? Sınava girsem atanabilir miyim?
Ben 87 puanla tesadüfen kadro açtıkları için hakkari cukurcaya atandim. Kadro açmıyorlar. Ama belki açarlar diye niyet edip hazirlanmistim. Çok şükür nasip oldu.
Bende tıbbi aromatik bitkiler mezunuyum. Bu sene kadro açarlar mı ya, kaldık ortada