Günümüzde ve gelecekte gerçek manada zararlı olduğu malum cep telefonlarının birçok zararı bilinmektedir. En azamı düzeyde de olsa zararlarını azaltmak için bir takım önlemler almak gerekiyor. Küreselleşme çağı olarak nitelendirdiğimiz günümüzden sonraki çağın adı, büyük olasılıkla “Yalnızlaşma Çağı” olacaktır. İnsanlar cep telefonlarını almadıklarında kendilerini çıplak hissettiği günümüzde muhtemel risklerden ve zararlarından da çok az olsa da kaçınmaları mümkündür. Önemli olan ise daha bilinçli ve farkında olarak kullanmaktır.

  • Mümkün ölçüde hoparlör açılarak uzaktan veya kulaklıkla görüşme yapılmalıdır.
  • İlk arama yapıldığı esnada en yoğun radyasyon yayım sürecinin doruğa çıktığı an olduğu için daha temkinli olunmalı ve arama ilk yapıldığında iletişim kurulmadan kulağa telefon götürülmemelidir.
  • Bel veya cepte değil, çantada taşınmalıdır. Özellikle belden uzak tutulmalıdır. Kalp ve iç organlara yakın da tutulmamalıdır.
  • Başta cep telefonu olmak üzere diğer elektronik cihazlar asla yatak odasında tutulmamalıdır.
  • Günlük görüşmeler yarım saati asla aşmamalıdır. Mümkünse kablolu telefonlar tercih edilmelidir.
  • Sinema, tiyatro, konferans ve toplantılara uçak moduna veya sessize almak yerine tamamen kapatılmalıdır.
  • Kulaklık kullanılamadığı durumlarda sürekli aynı kulakla görüşme yapılmamalı, değişim yapılmalıdır.

En nihayetinde insanın teknolojiye hükmetmesi gerekmektedir, onun esiri olması kabul edilemez. Her şey ayarında ve gerek duyuldukça kullanılmalıdır. Öncelik insanın kendi sağlığı ve çevresi olmalıdır. Kablosuz internet yerine kablolu olmasını tercih etmek daha akıllıcadır. Telefonlar sohbet aracı, oyun veya eğlence aracı olarak görülmemelidir. İletişim vasıtası için kısa süreli araç olarak görülmelidir.

Bir yere gidildiğinde hemen navigasyona yönelmek tembelleşmeye ve zihnin kendince yorumlamasına mani olur. Öyle ki, sezgileriyle yön bulma yetisini kaybetmesine neden olur. Hesap makinesi kullanmakla beynin dinamiği nasıl kayboluyorsa, bazı uygulamalar da ne yazık ki, bu denli zararlı etkilere neden olabilmektedir.

Mevlüt TAPAN