Engelliler toplumumuzun bir parçası. Onların hayatta karşılaştıkları engelleri gidermek ya da en aza indirmek için devletimiz ve STK’lar büyük bir çaba göstermektedir. STK’lar engelliler için bir dizi yardım programları düzenlerken devletimiz de engelli vatandaşlarımıza bir takım haklar vermektedir. Ancak bu haklar belli bir şarta dayalıdır o da ‘’ENGELLİ RAPORUNA SAHİP OLMAK’’. Bu rapora sahip olmak için engellilik oranınızın %40 ve üzeri olması gerekmektedir. Yazımızda önce engelli raporuna sahip olanların ne türlü haklara sahip olabileceğini, engelli raporunu nasıl alabileceğimizi ve mevcut engelli raporuna nasıl itiraz edebileceğimizi anlatmaya çalışacağım umarım siz değerli okuyucularıma yararlı olabilirim.
ENGELLİ RAPORU OLANLARIN SAHİP OLDUĞU HAKLAR
Engelli raporu bulunan vatandaşlarımız birçok STK (Sivil Toplum Kuruluşu), dernek ve vakıflardan yardım alabilir, eğitim programlarına katılabilir, burs vb. yardımlar alabilir. Ancak biz daha çok devletin engelli raporu olan vatandaşlarımıza tanıdığı haklar üzerinde duracağız. Bunları aşağıda kısaca açıklayacak sıralayacağız.
- Engelli Maaşı: Engelli raporunda engel oranı %40 ve üzerinde olan yardıma muhtaç vatandaşlara 2022 sayılı kanun uyarınca 3 ayda bir engelli maaşı verilir. Maaş miktarı 2017 için engel oranı %70 ve üzeri olanlar için 3 aylık 1540 TL, engel oranı %40-%69 olanlar için ise 3 aylık 1050 TL olacaktır.
- Evde Bakım Maaşı: Engelli raporunda ‘Ağır Engelli’ ibaresi bulunan engelli vatandaşlarımız bu haktan yararlanabilir. Maaş aylık olarak ödenir. Evde bakım maaşı ile ilgili işlemleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yürütür. Evde bakım maaşını alabilmeniz için Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK) başvurmanız gerekmektedir.
- ÖTV İndirimi: Engelli vatandaşlar sıfır otomobil alırken Özel Tüketim Vergisi ÖTV’den muaftır. Yani sıfır araç alırken ÖTV ödemeyeceği için aracı daha ucuza alma imkanı vardır.
- Erken Emeklilik: SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’na bağlı engelli vatandaşlarımız engellilik oranına göre emekli olma imkanına sahiptir. Erken emeklilik süresi ilk sigortalılık ve engellilik oranına ve bağlı bulundukları kuruma (SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı) göre değişmektedir.
- Medikal Ürün Desteği: Engelli vatandaşların ihtiyaç duyduğu akülü sandalye, ayağa kaldıran sandalye, tekerlekli sandalye vb. medikal ürünlerde sosyal güvencesi bulunan engelliler için SGK yardımı mevcuttur.
- Su Faturası İndirimi: Tüm belediyelerin bu indirimi uygulaması zorunludur. Ancak indirim oranı belediyeden belediyeye farklılık gösterebilir.
- Digitürk Engelli Paketi: Engellilik oranı %40 ve üzeri olan vatandaşlar için Digitürk %50 indirimli paketleri mevcuttur.
- Ücretsiz Şehir İçi Ulaşım: %40 ve üzeri engelli raporu bulunanlar belediyelerin şehir içi ulaşım hizmetlerinden ‘’ücretsiz’’ olarak yararlanabilirler. Ayrıca engellilik raporunda ‘’ağır engelli’’ ibaresi bulunanlar kendisi ile birlikte yanında bulunan refakatçisi de bu hizmetten ücretsiz yararlanabilir.
- Gelir Vergisi İndirimi: Engellilik oranı %40 ve üzeri olan vatandaşlarımız ve çalışan çocukları Gelir Vergisi İndirimi’nden yararlanabilir. İndirim tutarları 2017 için engel oranı %40-%59 arası olanlar için 210 TL, engel oranı %60-%79 arası olanlar için 470 TL, engel oranı %80 ve üzeri olanlar için ise 900 TL’dir
- Emlak Vergisi Muafiyeti: Engelli Kimlik Kartı ‘’Bu kart engelli raporu alındıktan sonra çıkartılmaktadır’’ bulunanlar Emlak Vergisi’nden muaftır. Ancak Emlak Vergisi’nden muaf olabilmek için sadece tek bir eve/meskene sahip olmak ve bu evin/meskenin 200 metre karenin üzerinde olmaması gerekmektedir. Birden fazla evi/meskeni olanlar, birden fazla evde/meskende hisseye sahip olanlar ve sahip olduğu evi/meskeni 200 metrekareden büyük olanlar Emlak Vergisi Muafiyeti’nden yararlanamaz.
- Şehirlerarası Otobüs Biletlerinde İndirim: Engellilik oranı %40 ve üzeri olan vatandaşlarımız şehirlerarası otobüs biletlerini %30 indirimle alabilir. Otobüs firmaları indirimli bilet konusunda kontenjan uygulayamaz. Yani Ankara-İstanbul seferi yapan bir otobüs için indirimli bilet almak istediğinizde size bu sefer için bir başka engelliye bilet verdiklerini bu sefer için bu haktan yararlanamayacığınızı söyleyemez.
- Özel GSM Tarifeleri: Türkcell, Vodafone ve AVEA engelli vatandaşlar için özel tarifeler uygulamaktadır.
- Tayin Hakkı: Engelli memurlar ve engelli çocuğu bulunan memurlar için ise belli şartlar dahilinde tayin isteme hakkı bulunmaktadır.
ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?
Engelli raporuna sahip olanların ne gibi haklara sahip olacağını yukarıda anlatmaya çalıştık. Şimdi engelli raporu nasıl alınır anlatmaya çalışacağız.
Engelli raporu ‘tam teşekküllü‘ devlet hastanelerinden alınmaktadır. Tam teşekküllü devlet hastanelerine örnek verecek olursak Ankara için ‘’Ankara Hastanesi, Dışkapı Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’’ gibi hastaneler sayılabilir. İlk defa engelli raporu alacak olanlar istediği herhangi bir tam teşekküllü devlet hastanesinin ‘’Sağlık Kurulu’’na bir fotoğraf ve bir kimlik fotokopisi ile başvuru yapabilir. Başvuruyu yapanların sosyal güvencesi (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) olmasına gerek yoktur. Engelli raporu alınıncaya kadar geçen süreçte yapılan muayene ve tetkikler Sağlık Kurulu tarafından karşılanır. Yani sizden herhangi bir ücret talep edilmez.
Not: Özel hastanelerden engelli raporu alınamamaktadır.
Sağlık Kurulu’na başvurunuzu yaptıktan sonra size birkaç sayfalık bir form verilecektir. Formda işaretli olan bütün bölümlere (Genel Cerrahi, Göz, Kardiyoloji vb.) muayene olup verilen formun ilgili yerini doktorunuza kaşeletip imzalatmanız gereklidir. Formda muhtemelen birçok bölüm işaretli olacaktır. Mutlaka hepsine gidin ne kadar çok bölüme gidip muayene olursanız raporun oranının yüksek çıkması ihtimali de o kadar yüksek olur. Muayene olmanız gereken yaklaşık 10-12 bölüm olduğundan ve kan tahlili ve röntgen filmi istediklerinden işiniz biraz uzun sürebilir ama iyi haber kan tahlili dışında diğer yerlerde tek tek sıra alıp muayene olmak zorunda değilsiniz. Çünkü işlemlerinizi sıra almadan yapacaksınız. Muayene olacağınız bölümde bulunan hasta danışmanlarına Sağlık Kurulu tarafından verilen formu göstererek ‘’sıra beklemeden’’ muayene olabilirsiniz. Formdaki tüm işaretli bölümlere muayene olup doktorlarınıza ilgili yerleri kaşeletip imzalattırdıktan sonra formu Sağlık Kurulu’na götürüp teslim etmeniz gerekiyor. Sağlık Kurulu formu teslim ettiğiniz sıra formda bir eksiklik olup olamadığını inceleyip eğer bir eksiklik yoksa formu alıp size bir tarih veriyor. Sağlık Kurulu’nun verdiği tarihte başvurduğunuz hastanede Sağlık Kurulu tarafından mülakata alınıyorsunuz. ‘Raporu neden almak istediğiniz vs.‘ sorular soruluyor. Mülakattan sonra yine size bir tarih veriliyor ve o tarihte Sağlık Kurulu’na gidip raporunuzu alabilirsiniz.
ENGELLİ RAPORUNA İTİRAZ
Elinde Engelli Raporu bulunanlar bu raporlara itiraz edebilir. Engelli Raporu’nda engellilik/özür oranının %40 ve üzeri olması çok önemlidir. Yukarıda saydığımız hakların birçoğu %40 ve üzeri engelli raporu olanlara tanınmıştır. Bundan dolayı mesela raporunuzda engellilik oranı %38 ise ve oranınızın %40 ve üzeri olması gerektiğini düşünüyorsanız ilk raporu aldığınız tarihten itibaren herhangi bir zamanda bu rapora bulunduğunuz ildeki İl Sağlık Müdürlüğü’ne itiraz edebilirsiniz. İl Sağlık Müdürlüğü rapora itiraz ettikten sonra size raporu aldığınız hastane dışında olmak kaydıyla herhangi bir tam teşekküllü devlet hastanesi seçmenizi isteyecek. İtiraz ettiğiniz tarihten itibaren 15 gün sonra seçtiğiniz hastaneye gidip yukarıda anlattığım işlemleri tekrar yapacaksınız. Muayenelerinizi olup, Sağlık Kurulu mülakatına girip raporunuzu bu sefer İl Sağlık Müdürlüğü’nden almaya gideceksiniz. Ancak burası önemli!.. Eğer ilk raporunuz ile itiraz ettiğiniz raporunuzdaki engellilik oranı farklı ise mesela ilk raporunuzda %38, itiraz ettiğiniz raporunuzda bu oran %40 ise İl Sağlık Müdürlüğü tarafından size bir mektup gelecek. Ben mektubu okudum kısaca size özetleyim. Mektupta ilk raporunuz ile ikinci raporunuz arasındaki oranlar farklı olduğundan dolayı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen hakem hastaneye (mektupta hangi hastane olduğu yazıyor) gitmeniz isteniyor. Yapmanız gereken mektupla birlikte belirlenen hakem hastanenin Sağlık Kurulu’na gitmek. Hakem hastanede de yine muayene olup Sağlık Kurulu mülakatına girdikten sonra raporunuzu hakem hastanenin Sağlık Kurulu’ndan alabilirsiniz.
ENGELLERİN OLAMADIĞI BİR DÜNYA DİLEĞİYLE…
Hamza Erbir
Ben bedensel işitme özürlüyüm ötv den nasıl faydalanırım yüzde 66% oranı raporum var il defa araç için bas vuruş yapacam
Merhaba,
Otomobil alımlarında ÖTV indiriminden yararlanabilmeniz için özürlülük oranınız en az %90 olması gerekiyor.
Hikmet bey ötv den yararlanmak için ayrıca sağlık raporunuzla birlikte sağlık kuruluna gitmeniz gerekiyor diye biliyorum
Açıklama çok güzel olmuş 1996 yılında aldığım rapor şuanda kabul görmüyor (vergi indirimi hakkını kullanarak emekli olmamda,sosyal yardimlasmada engelli kimliği alımında ……vs) lakin devlet kurumunda engelli işçi olarak çalışıyorum nasıl bir yol izlemem lazım hastaneye gittiğimde değerlendirme puanları değiştiğinden engel raporun %32~35 arası oluyor mail olarak bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba Hamza bey herseyi gayet güzel aciklamissiniz bunun için teşekkürler Ancak benim sormak istediğim bir soru var.Benim hastalığım iskelet sistemiyle alakali kemik kırılganlığı kisa boyluluk küçük el ve ayak parmaklari ve büyük kafatası agir kaldıramıyorum uzun yürüyüşler yok nerdeyse 3-4 yilda bir biryerlerim kırılıyor sanmayin ki darbe felan aliyorum en ufak bi düşmede burkulmada kiriliyor SİZCE ALABİLİRMİYİM %40 ÜSTÜ İHTİMALİMİZ NEDİR?
%68.Ortopedi. engeli.raporu. var.ödemeden. yararlanabilirmiyim
Bunu tam olarak bilmiyorum harun bey. İl sağlık müdürlüğünü aramanızı tavsiye ederim
merhaba 2006 yılında iş kazası geçirdim sağ el işaret parmağı ilk boğumdan kesik orta parmak ve yüzük parmağım ezilerek koptu yerine dikildi foksiyon ve şekil bozukluğu var buna göre %kaç sonuç çıkar
Oranlar hakkında net bişey diyemem oran cetveline bakmak lazım
annem bel fitigi ve skolyoz hastasi yürümekte zorlaniyor kendi kendine bakamaz durumda kiz kardesim evinde baksa bakim parasi alabilirmi annem ssk li ve emekli ayligi almiyor
Tabi alabilir ama önce bir sağlık kurulundan rapor alınması gerekiyor. Yukarıdaki anlattığım şekilde alabilirsiniz
Merhaba ben onkoloji hastasıyım malulen emeklilik ve ötv indirimi için rapor almak istiyorum. Önce sgk’ya gidip sevkmi almam gerekiyor? Zira şuan 1800 günümü doldurmaya çalışıyorum. Ne için almak istiyorsun diye sorduklarında sadece malulen emeklilik demem yeterlimi çünkü ben faydası dokunabilcek herşeyinden yararlanmak isterim, verdikleri form kağıdında yanlış birşey işaretlemek istemiyorum. Çok soru sordum cevaplarsanız sevinirim. Sağlıkla.
Özlem hanım. Malulen emeklilik için sevk kağıdı lazım mı bilmiyorum. Ancak sağlık kuruluna gittiğinizde doldurmanız için verilen formda hangi haklardan yararlanmak istiyorsanız hepsini işaretleyin.
Hayırli günler ben hepatit b hastasıyım sadece enfeksiyon hastaliklarinda bir rahatsızlığım var beni Oraya yönlendirirler mi şimdiden tesekürler
Yılmaz bey öncelikle geçmiş olsun . Sorunuza gelecek olursak sağlık kuruluna başvuru yaptığınızda size hangi rahatsızlıklarınız olduğunu soracaklar ona göre ilgili polikliniğe yönlendirecekler ancak sizde istediğiniz polikliniğe gidebilirsiniz sağlık kurulundaki memurlara söylemeniz ve sağlık raporu formuna ekletmeniz lazım 1 dakikalık bir işlem
Tesekürler ederim niçin aldığını diyorlar mi rapor başvurusu için
Evet sorarlar çünkü ötv indirimi için ayrı evde bakım maaşı almak için vs. Farklı raporlar var siz hangisini istiyorsanız onu söyleyin
Ben engelli sınavı için başvuracm eyer yüzde kırk alabilirsem
Heyete baş vurdum işitme teslerinde sağ %72 sol %52 sizce heyet yüzde kaç verir?
Heyetin kendi oran cetveli var cetvel elimde olmadığı için net birşey demem mümkün değil ancak mesela sadece gözden bile %61 alan var. Oran olarak ben %40 üstü alırsınız diye düşünüyorum tabi yukarıda yazdığınız oranları işitme kaybı olarak kastettiyseniz
Kolay gelsin. Ben nakilli hastayım. Malulen emeklilik için …Sgk beni sevk etti hastaneye gittim kurul ilgili bolume yolladı direk %70 verdi yolladı kurula kağıdı verdim heyetinin gün verdi . Şimdi sorularim şunlar ; benim başka haklarim var mı varsa ne yapmam gerekiyor ? Emekli olursam sigortali calisabilir miyim ?
Heyete 7 eylülde gireceğim.. teşekkürler.
Yukarıda yazdığım hakların su indirimi, digitürk, indirimli telefon hattı gibi haklarından yaralanabilirsiniz. Ancak ötv indirimli araç alamazsınız ya da şimdilik evde bakım maaşı alamazsınız. Bunlar için ayrıca sağlık kuruluna gitmeniz gerekiyor. Sigortalı olarak çalışabilirsiniz ancak oranı tam bilmiyorum ama %10 maaşınızdan kesinti yapacaklar.
Merhaba ben ınsatan düştüm belede 8 tane vida var ve rahat hareket erdemiyim ayakta duramıyor yuruyemıyorumm askerlı muaf bı yerde ıse gıremıyorum ve 3 aydır pıskıyatrı tedavı görüyorum 24 yaşındayım yüzde kaç rapor alırım heyete gırsem
Öncelikle çok geçmiş olsun. Allah şifa versin. Sorunuza gelince heyete girmeden yüzde kaç alacağınızı bilmem mümkün değil. Alacağınız oran sizi heyette muayene eden doktorların görüşüne göre belirlenir.
Merhaba benim nöroloji, ortopedi ve böbrek ten toplam %48 ömürboyu raporum var ve bu raporu 3 yıl önce il sağlık kurulunun yönlendirdiği hakem hastaneden aldım. Geçtiğimiz 3 yıl içinde epilepsi (sara) nöbetlerim daha da sıklaştı ve birde kalp krizi geçirdim yapılan EF testinde %45 rapor verildi ve bu değerlerinde eklenerek raporumu ağır engelliye çevirebilirmiyim bunun için ne yapmam lazım teşekkürler
Öncelikle çok geçmiş olsun. Mevcut raporunuz olsa da daha ortaya çıkan rahatsızlıklardan dolayı rapor için başvurabilrisinz. Ancak usul yine itiraz gibi işliyor. Önce il sağlık müdürlüğüne gidip mevcut raporunuza itiraz etmeniz lazım. Yalnız oradaki memura durumu anlatın itiraz etmeden önce.
S.aleyküm Bende nakilli hastayım benimki nörolojik olduğu için konuşmada ve yurumede zaman zaman sıkıntı oluyor 100%80 engelliyim 3 aylık maaşı alıyorum yaklaşık 8 9 senedir 3 sene önce nakil oldum ve şimdi sigortali bir iste çalışmak istiyorum işe girersem 3 aylık kesilir mi ve daha sonra iş den çıkarsam yada cikarilirsam tekrar 3 aylık baglanirmi hemen çünkü bu maaşı bağlanırken çok zor olmuştu
Sigortalı çalışırsanız maaş büyük ihtimalle kesilir.
Daha sonra işten çıktığınızda maaş direk bağlanır mı bilmiyorum. Ancak bildiğim kadarıyla tekrar maaş bağlanması için il sağlık müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekecek. Geçmiş olsun Allah şifa versin.
S.a ben yeni katıldım ismim hilal oglum abdullah yusuf 100.88 özürlü ve hiç bir haktan yararlanamıyoruz çünkü raporda hayır yazıyor bu çocuk yürüyemiyor 3 yaşnda fizik tedavi görüyor 1 senedir halen yürüyemiyor engelli yürüteçle yurur diyorlar ama alacak durumum yok hayir seven vatandaşlarımıza sesleniyorum bize yardım eli uzata bilirlermi teşekürler.
Herkese merhaba arkadaslar sol kulagımda işitme kaybı vardı ameliyat oldum ve kulak için yapacak bişey yok gecmiş olsun dendi simdi sol kulakta %60-65 gittikce cogalıyo sag kulakta ise %25-30 işitme kaybı var ayrıyetten pıskıyatrıden raporlu ilac kullanıyorum engelli raporu için basvursam %40alabilirmiyim
merhabalar ben 26 yasında bir beyim 15 yaşından beri oşiskşyatri olarak sadece deprasyon olarak tedavi görüyorum ilaç tedavisi ama fayda etmedi ve 20 yaşında askere gitim hafif zeka geriliği ve uyum bozuklugu tanısıyla askerden çürük aldım ve askerden geldim ve eren koyde hastanede yatırdılar acil bölümünden 3 gün yatım kendim çıktım ve tokat devlet hastanesindede 1 2 hafta tekrardan yatım bana davranış bozuklugu diyorlar ve ben bir kaç ayrı hastanedede tevdavime devam ediyorum ve bende hastalık yukseldi 3 senden beri şüphecilik korku panik sinir saldırganlık aşırı artı calışamıyorum girdiğim işde sıkıntı yaratıyorum bu benim elimde değil ve birde acaba ben dunyada gercekmiyim ve dunya daymıyım düşüncelereninede sahip oldum ve numaune hastanesinde heyetim var 2 hafta sonraya acabaa engeli raporu alabilirmiyim kaçta kaç alabilirim yardımcı olurmusunuz cok t.ederim?
Öncelikle çok geçmiş olsun. Raporda yüzde kaç oranında alırsınız sizi muayene eden doktorla alakalı. Kararı o verecek ancak anlattığınız kadarıyla yüksek ihtimal alırsınız.
Merhaba ben özel kurumdan sgk emeklisiyim kulaklarımda işitme kaybı var cihaz kullanıyorum iki kulaktada hepatit b var akciğer ve bağırsak ameliyatı oldum başvuru yapsam oranı kaç çıkar ve hangi haklardan yararlanabilirim tüm haklardan yararlanan bir rapor çıkarılabilirmi
Bipolardan bozuklukdan %45 rapor verdi hastane bundan sonra nasil bir yol izleyip nelerden faydalanabilirim
Yazıda anlattığım imkanlardan bulunduğunuz ilde bulunan ilgili kurum veya kuruluşlara raporunuzla gidip yararlanabilirsiniz. Örnek verecek olursam Ankara da yaşayan birisi kızılayda ankarakart bürosuna raporu ile gidip engelli ego kartı alıp otobüslere ücretsiz binebilir
Ama öncelikle bulunduğunuz ildeki il sağlık müdürlüğüne gidip engelli kartı çıkartın.
Merhaba toplamda 6-7 defa ameliyat oldum kol ve bacaklardan aileden gelen kemik fazlalığından dolayı suanda bir elimi tam olarak kullanamıyorum ve elim bilekten dirseğe kadar ters dönmüş durumda ayaklarımda topallama var bide migren hastalığım var %40 rapor alma sansım var mı teşekkür ederim
Adım osman iki kalçada sıvı kaybındandan dolayı protez ameliyatı gerekiyor ama ameliyat olmadım bu rahatsızlıgımdan dolayı % kaç rapor alabilirim
merhaba ben 15 seneyi askindir epilepsi hastasiyim. Onceleri convulexs kullaniyordum suan lamictal kullaniyorum. Memuriyet icin ve ötv icin yuzdeleri ogrenmek istiyorum. Cunki nobet araligim 2 ayda birde olsa araç kullanamiyorum.otv icin basvursam 90 mi isterler. Sonucta 10 kere nobet gecirende 1 kere gecirende arac kullanirkn birilerinin yardimina muhtac.
annem %63 engelli raporu var nelerden faydalanabilir bilgilendirirmisiniz.hiç bir geliri yok
tşkler şimdiden
Evde bakım ücreti alabilir. Engelli aylığı alabilir. Ulaşımı ücretsiz kullanabilir. Elektrik su vs indirimli kullanabilir. Telefon internet tarifelerini indirimli kullanabilir. Ama en önemlisi eğer daha almadıysanız bulunduğunuz ildeki aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne gidip engelli kartını alın.
merhaba oğlum 2 yaşında beyin gelişmediğinden dolayı iki gözüde görmüyor %90 rapor alabilirmiyiz…yaşı küçük oldugu için rapor çıkmasında sorun olurmu şimdiden teşekkürler
Yavuz bey öncelikle geçmiş olsun . Tabi ki rapor alabilirsiniz. Yukarıda anlattığım işlemleri yapıp raporunuzu alabilirsiniz.
hamza bey cevabınız için teşekkürler bir sorum daha olacak sormayı unutmuşum oglumun bu durumuna %90 agır engelli olarakmı verilir rapor yoksa normal rapormu verilir
Yavuz bey ona muayene yapan doktor karar verir. Eğer ağır engelli olarak verilirse evde bakım parası alabilirsiniz.
çok teşekkür ederim
Rica ederim
Sonradan sol kulak işitme kaybiyım askerlikden muaf oldum ne tür haklardan yararlanabilirim yüzde kaç rapor verirler
Bilgilendirmeniz çok güzel ben bir şey sorucam annem iki kalçasında da doğuştan çıkıklık tansiyon şeker bel fıtığı eklem romatizması var yani her hastalığa hoşgeldin demiş biz dediğiniz herşeyi yaptık şuan heyeti bekliyoruz sizce tahminen %40 alır mı
Merhaba ben epilepsi hastasıyım engelli raporu için devlet hastanesine başvuru yaptım sizi polikliniğe yönlendireceğiz diyorlar devlet hastanesi rapor vermiyor mu
Hastanelerin sağlık kurulu poliklinikleri olur hastane içinde. Oraya gidip muayene olursunuz.
2005 yılında çenemin altındaki tümör nedeniyle ameliyat oldum sağ boynumdaki tükürük bezlerini ve lenf bezlerini aldılar boynumda doku kaybı var çenemi eskisi kadar kolay açamıyorum her iki ayağımda topuk dikeni var 2015 yılında bağırsak ameliyatı oldum bağırsaktan altı yedi santim aldılar sol kolum tenisci dirseği bana yüzde kırk ve üstü rapor verirlermi teşekkür ederim
Merhabalar annemde uzun zamandır hipertansiyon, şeker, işitme kaybı,göz,bel fıtığı rahatsızlığı var iki sene önce her iki dizinden ameliyat oldu ve protez takıldı yürümekte zorluk çekiyor oran tahmini ne olur ağır engelli raporu alabilir miyim sizce teşekkürler
Ahmet bey öncelikle Allah şifa versin.
Oran kaç olur bunu şu an bilemem yapılan tahlil, tetkik ve muayeneler sonucuna göre oran belli olur ancak saydığınız hastalıklarla oran %40’ı çok rahat geçer görünüyor. Ağır engelli raporuna gelince protez yürüme zorluğu ve ameliyat kişinin işlerini tek başına yapmasına engel olan sebepler bundan dolayı ağır engelli olarak rapor almanız büyük bir ihtimal. Eğer ağır engelli raporu alırsanız evde bakım maaşına da başvurabilirsiniz.
merhaba meme kanseinden memem alındı kolumda büyük şişlik var çalısamıyorum eşim emekli ben engelli raporu ve maası alabilirmiyim iyi günler
Selam annem 75 yaşında kalça kemiği kırıldı ağır bir ameliyat geçirdi şimdi evde yatalak kaldı hastaneden sağlık raporu alınması için kendisini de oralarda surundurecekmiyiz.yoksa başka bir seçeneğini varmıdır.
Selam ben kalp krizi gecirdim 2 stent takıldı yüzde kaç oran alırım
Kalp krizine yüzde kac oran verilir
Ayhan Bey bunu bilmem mümkün değil önce doktor muayene edecek durumunuza göre bir oran verecek
Teşekkür ler hamza bey kendinize iyi bakin
kızım 16 yasında yuzde 60 engelli ben tarım bagkurluyum dıye engelli maası alamıyor ne yapmam gerekir
hamza bey bende CMT(charco marie tooth) hastalığı var yani ayaklarda dizden aşağı sinir damarları çok zayıf yürümem de çok zorluk çekiyorum birde ellerime de vurdu baş parmak ve işaret parmağınızı açtığınız zaman oluşan perdede kaslar eridi ve parmaklar güçsüzleşti ve sağ ayağımda 3 tane platin var sağ ayak bileğim operasyonla donduruldu ben bu operasyonları olmadan önce ve bu hastalık ellerime vurmadan önce 2010 da almış olduğum raporda engelli oranım %51 di şimdi artık biraz daha ilerledi ben %51 lik rapora itiraz etsem ağır engelli raporu alabilirmiyim artık çalışamıyorum ayakta gezmekte bile zorlanıyorum yokuş aşağı ve yokuş yukarı çıkarken yengeç gibi yan yürüyerek iniyorum ve çıkıyorum.
fikirlerinizi benimle paylaşırsanz memnun olurum.
Bayrampaşa devlet hastanesinde ayın 28de heyet randevumuz var aceba o gun verirler mi engelli raporunu
O gün sadece mülakat olur sadece heyet sizi canlı olarak görür heyetten 2 hafta sonra raporunuzu alırsınız
Ayaktan %20 engelliyim topallıyorum belediye dolmuşlarında engelli kartı geçerliyse %20 engelli olanlara engelli kartı veriliyor mu ve %20 ayaktan engelli olanlar ne yapmaya sahip
Belediye otobüslerinde engelli kartı geçiyor ancak %20 değil %40 olması lazım
merhaba,
Pompalı silah yaralanması nedeniyle sol diz kapağında yaralanma bulunmaktadır. Femur kırığı , sinir ve his kaybı, düşük ayak, platin 13 vida ve plak ile yapılan ameliyat bulunmaktadır. Bacak içinde saçmalar bulunmaktadır. Sol ayakda his tam anlamıyla bulunmamaktadır. Sol ayak yukarı çekilemiyor ve yürürken düşüyor. Yaralanma sonucunda oyuk sol bacak altından alınan kas ile dolduruldu ve sağ bacaktan alınan doku ile yama yapıldı. Damar patlaması nedeniyle sol bacaktan damar alınarak ameliyat yapıldı. Bacakta zorlandığında Yüzde 90 derede bükülebilmektedir. Engelli raporu alabilir miyiz.
Iyi günler 12 senedir hiç iyileşme gostermeyen okb hastasiyim anksiyete bozukluğu ve duygudurum bozukluğu tanilarim var iki senedir işime gidemiyorum devlet memuruyum sürekli istirahat aldığım için bana sürekli disiplin cezası veriyorlar hayatımı idame ettiremiyorum normal günlük işlerimi dahi yapamiyorum çok zor şeyler yaşıyorum sürekli psikiyatri ilaçları kullanıyorum hiç bi düzelme olmuyor bu rahatsızlıgimdan dolayı engelli raporu alabilirmiyim ayrıca bel fıtığı ameliyatı geçirdim ve iltihaplı romatizma hastalığım var bel ve kalça bölgesinde yeterli yüzdeyi alabilirmiyim başvuru yaptim hastaneye lutfen bi cvp verirseniz memnun olurum
Hamza bey mrb
Geçtiğimiz yılda kalın bağırsak amalıyatı geçirdim ve 30 cm kalın bagırsagımı kestiler bunun için engelli raporu alabşlirmiyim.
Daha öncesinden trafik kazası geçirdim o kazadan ortapetik %17 raporum var geçerligi sürekli raporun.
Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba ben kolon ameliyat oldum ve rektum dışı tüm kalın bagirsagim alındı heyete başvurdum yüzde 40 rapor alabilir miyim
Özge hanım çok geçmiş olsun. Sorunuza cevap verebilmem mümkün değil buna gideceğiniz hastanedeki heyet karar verebilir ancak
benim akli dengem yerinde ama 2016 yılında ailemle tartıştığım için beni mahkemeye ggötürdüler ailem şöyle anlattı evden kaçıyo zor tutuyoz kendine zarar verme ihtimalide var dedi ve 1 ay önce 2016 yılındaki bu durum için mahkemeden 18 yaşından itibaren intahar ve evden kaça sorunları yüzünden koruma tedbiri kararı verilmiştir diye kağıtlar geldi ailemde hastaneye gidip bana koruma kararı alcak ama 2016 yılındaki sorunlarım şuan yok akli dengem gayet yerinde aiilemde biliyor ama sırf maaş için koruma kararı çıkartacaklar naasıl engel olabilirim lütfen bilgi verin şuan 17 yaşındayım 18 yaşından itibaren ailemin gözetimi altında olcam