Seyahat acenteleri, tur ve organizasyon firmaları ile turizm sektöründe faaliyet gösteren kurum, kuruluş, firma ve sektörsel şirketler için nitelikli meslek elamanlarının yetiştirildiği üniversite bölümüdür. Çoğu üniversitede bulunan bölümlerdendir. 2 yıllık eğitim süreciyle önlisans programı olarak değerlendirilmektedir. Devlet birim ve kuruluşlarına bu bölümden atama ve kadrolu alım yapılmamaktadır. Dolayısıyla mezunların çoğu özel sektörde görev yapmaktadır.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü İşi, Maaş ve Çalışma Alanları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü mezunlarının çalışma olanaklarının bulunduğu alanlar genel itibarıyla şunlardır;
- Tur ve Organizasyon Şirketleri,
- Otel, motel ve benzeri tesisler,
- Havaalanları ve havalimanları,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı,
- Seyahat Acenteleri vb.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü mezunları, çalıştıkları birim ve alana göre farklı görevlerde bulunabilmektedirler. Genel itibariyle net bir tanım ve iş belirtilmesi mümkün değildir. Çoğunlukla bakıldığında farklı turistik gezi, tur vb. organizasyonlarda rehber olarak görev yapabilmekte, tesislerde görev alabilmektedir. Turistlerin turlardaki temel ihtiyaçlarıyla ilgilenmektedirler.
Maaşları: 2018 yılı verilerine bakıldığında asgari ücret ile 2500 TL arasında meblağlar aylık alınabilmektedir.
KPSS – Atama Durumu: Bu bölümün KPSS ile kamu kurum ve kuruluşlarına atama yapılmamaktadır. Kadrolu olarak bu bölüme kontenjan verilmemektedir.
DGS: Dikey Geçiş Sınavı ile bu bölüm mezunları bazı 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. Bu bölümlerden bazıları şunlardır;
- İşletme Enformatiği, İşletme,
- İşletme Yönetimi,
- İşletme – Ekonomi Lojistik,
- Seyahat İşletmeciliği,
- Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği,
- Turizm İşletmeciliği vb.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü mezunları turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların dışında ayrıca reklamcılık ve tanıtım, fuarcılık vb. sektör ve alanlarda da görevl yapabilmektedir. Pazarlama, sipariş alma, mağazacılık, online hizmet ve çağrı merkezleri vb. alanlarda çalışma alanları kapsamındadır.
Staj Durumu: Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümünde 2 aylık yaz staj uygulaması bulunmaktadır.
Tercihçi Yorumu: Bölümün turizm sektöründeki iş olanakları büyük bir iş avantajı sayılır. Ancak işin kötü tarafı şu ki, nitelikli olmayan, üniversite mezunu dahi olmayan kişilerinde bu bölümde kolaylıkla çalışabiliyor olmasıdır. Devlet kurumlarına alım olmaması, sektörde nitelik ve mezuniyetle üniversite şartının aranmaması büyük bir dezavantajdır. Bu durumda iş olanaklarını kısıtlamakta, mezunların adeta sektörde 2 yıl geri başlamalarını sağlamaktadır. Tercih edeceklerin daha dikkatli ve temkinli davranmasında fayda vardır.