Lua Programlama Dili, daha çok gömülü sistemler, işlemciler için özel tasarlanmış hafif paralel programlama dilidir. ANSI C’de yazılmıştır. Çapraz platform destekli dil olup, basit bir C API’sine sahiptir. Lua Programlama Dilinin tasarlayıcısı Roberto Lerusalimschy’dir.

Her geçen gün kullanıcısı artan Lua Programlama Dili, daha çok oyun programlama alanında gelişim göstermektedir. Hızlı ve az yer kapladığı için özellikle tercih edilen betik programlama dilidir. Türkiye’de pek duyulmadığı için çok tercih edilmemektedir. World of Warcraft, Adobe Photoshop Lightroom, Wireshark, GTA San Andreas vb. oyun ve programlarında, çoklu oyun modlarında sıkça kullanılan yazılım dilidir.

Lua, taşınabilir bir dildir. Bir uygulamaya Lua eklemek, uygulama boyutunu büyütmez. Lua, çok iyi düzeyde az yer kaplamaktadır. MIT Lisansı altında dağıtılmaktadır. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak gelişimi devam etmektedir. Brezilya kökenli yazılım dilidir. LuaEdit Lua 5.1 ve 5.2, Lua programlama dilini yazmak ve çalıştırmak için tasarlanmıştır.

PSpad: Ücretsiz hizmet sunan ve Lua için ideal metin editörü ve kaynak editördür. Windows platformlarında uygun işlev gösterebilecek türde 2001 yılında geliştirilmiştir.

Notepad++: Açık kaynak kodlu çoğu yazılım dilini destekleyen editörlerdendir. Windows platformlarında çalışabilen ücretsiz editördür. Lua programlama dilini yazmak için ideal editörlerden birisidir.

1993 Yılında özelleştirilmeyle beraber artış gösteren talebi karşılamak için yazılım uygulamalarını genişletmek amacıyla geliştirilmiş bir dildir. Lua, bilindik temel olanaklara sahip programlama dillerinin sunduğu birçok olanağı kapsamakta, fakat karma veya özgü özellikleri barındırmamaktadır. Bunların yerine yazılımcının bu özellikleri uygulamasına imkân tanıyabilen, dilin genişletilmesi için sistemlerin dâhil edildiği bir yazılım dili olmuştur.

Lua yazılım dili, C++, CLU, Modula, Scheme ve SNOBOL programlama dillerinden etkilenmiştir. Aynı oranda Falcon, GameMonkey, Javascript, Julia, Ruby ve ANSI C gibi dilleri de etkilemiştir.

Lua.org uzantılı resmi genel ağı üzerinden İngilizce dilinde destek sunulmaktadır. Lua programlama diline dair temel bilgiler, sürümler ve duyurular bu resmi ağ üzerinden sağlanmaktadır.

Lua Temel Özellikleri

  • Güçlü,
  • Basit,
  • Küçük,
  • Ücretsiz

Programming in Lua, fourth edition” adlı İngilizce yazılmış kitap ile Lua programlama dili öğrenmek oldukça kolaydır. Yazılım ve mühendislik başta olmak üzere birçok benzer alanda olduğu gibi bu alanda da kısıtlı Türkçe kaynak bulunmaktadır. Adeta Türkçe kaynak hiç yok denilecek düzeydedir. Olan veriler ise çoğunlukla tanıtım, bilgilendirme veya başlangıç düzeyindedir.

Mevlüt Baki TAPAN