Evet arkadaşlar yine sıkça ağzımızdan düşürmediğimiz ama tam anlamıyla ne anlama geldiğini
bilmediğimiz kelimeler var önümüzde: SOSYETE ve GÖRMEMİŞLİK

Sosyete ve görmemişlik ne demek, ne için kullanılır, nerelerde kimlere söylenir yazımızda bunu paylaşacağım.

Sosyete, Türkiye’de yanlış anlam taşıyan kelimelerin başında geliyor. Çoğu insan için sosyete denince ilk akla gelen anlam; havalı, zengin, marka düşkünü, nereden geldiği belli olmayan paraları harcayarak başıboş gezen, arabasını günde beş defa yıkatıp caddelerde boy gösteren kesim olduğudur. Aslında kelime kesinlikle böyle bir anlamı taşımıyor. Bu davranışlar sosyeteden çok daha başka iki farklı anlama; gösteriş merakı ve görmemişliğe işaret ediyor. Görmemişlik ile sosyeteyi birbirine karıştırmasak iyi olur. Görmemişlik, gençlik yıllarında çok şey yapmak isteyip de sonradan parayı bulan insanların bu kompleks içerisinde hal ve tavırlarında değişmeye ve tepeden bakmaya işaret eder. “Ben yapamadım bari evladım yapsın.” mottosuyla cebine paraları doldurup sokağa salan aileleri de örnek gösterebiliriz.

Sosyete “topluluk” demek!

toplum

Sosyete, topluluk, halk, zümre anlamına gelen Fransızca “société” kelimesinden geliyor.

Aslında sosyete, topluluk, halk, zümre anlamına gelen Fransızca “société” kelimesinden geliyor. Bizde gösteriş meraklısı zengin kişiler için kullanılıyor olması yukarıda bahsettiğimiz gibi yanlış bir kullanım. Bu anlamda önceleri daha sık kullanılan kelime, Arapça’da yine toplum anlamına gelen “cemiyet” idi.

Kelime kökeni “topluma” işaret eden “sosyete” pozitif bir anlam olarak gerekli ailevî terbiyeyi almış, eğlenirken kimseyi rahatsız etmeden eğlenen, para harcarken böbürlenmeyen, nerede nasıl davranacağını bilen toplumdaki seçkin kişiler için de kullanılabilir. Kendilerine has yüksek yaşam tarzı olan, modayı takip eden, etkili kimselerden oluşan ve orta-düşük gelir düzeyine sahip insanlardan ayrı bir kesime işaret eden bir anlam da ihtiva etmektedir bu kelime…

Yaygın kullanımı, zengin insanların, özellikle ünlülerin, onların gece hayatlarını, sansasyonel aşk yaşantılarını anlatıyorsa da toplumumuzda dolaşımda olan bu sosyete anlayışının hedefi aslında gösterişe ve görmemişliğe karşı yapılan toplumsal bir itirazı barındırmaktadır. Ne yazık ki magazin ve basın dünyası reyting kaygısıyla bu savruk hayatı sürekli ön planda tutarak meşrulaştırmaya ve itiraz konusu olan tarzın dolaşımda kalmasına bir anlamda yardımcı oluyor. Halbuki yukarıda dediğimiz gibi sosyete pozitif anlamıyla bir yüksek kültürdür ve seçkinliktir; görmemişlik değildir.

Kültür, toplumların tarihsel süreci içerisinde kuşaklar boyu devam eden her türlü maddi, manevi davranış kalıplarına denir. Kültür toplumun yaşama ve düşünme tarzıdır. Her toplumun kendine özgü kendine has kültürü vardır. Bu nedenle her bireysel davranış toplumsal düzene etki eder. Sosyete, görmemişlik ve gösterişçiliği değil tam tersine efendiliği, insanlara saygı duymayı ve yüksek kültürü ifade ederse, temsil ettiği kitleye giden itirazlar da inkitaa uğrayacaktır.

Emre KÖME