Ülkemizde her türlü motorlu taşıt sahibinin kesinkes yaptırmakla yükümlü olduğu trafik sigortası, istenmeyen kazalar meydana geldiğinde sigorta sahibinin cebinden para çıkarmasını önleyen bir sistemdir.
>> Trafik Sigortası Fiyatları
>> Sigorta poliçesi arabada olmak zorunda mı?
>> Trafik sigortası kimin hasarını öder?
>> Sigorta primini etkileyen unsurlar nelerdir?
Trafik sigortasındaki amaç yıllık belli olan limitler dahilinde kaza esnasında karşı tarafın ve üçüncü kişilerin araçlarında ve bedenlerinde oluşacak hasarların yaptırılmasına yöneliktir. Çünkü trafik sigortasını yaptırmayan araç trafiğe çıkamayacağı gibi sigortasız olduğu tespit edildiğinde ise direk trafikten men edilir. Bu anlamda herkesin zorunlu trafik sigortasını yaptırma sorumluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde yaptırmadığınız zaman trafikte polisler tarafından yakalandığınızda size cezai işlem uygulanıp aracınızı trafik otoparkına (yed-i emin) çekerler ve bu süreç size biraz masraf çıkarır. Aracınızı tekrar çıkartmanız için trafik sigortanızı yaptırmanız, bu işlemi tebliğ etmeniz ve kaç gün otoparkta yattıysa arabanız, günlüğü için para ödemeniz gerekmektedir. Bu şartları yerine getirdikten sonra aracınzı çıkarabilirsiniz.
Trafik Sigortası Fiyatları
Trafik sigortası fiyatları yürürlüğe ilk girdiği zamanlar sabit konumdaydı. 1 Temmuz 2008‘den sonra ise fiyatlar serbest bırakıldı ve her sigorta firması sizin hasar geçmişinizi baz alarak kişi ve araca özel ücret çıkarmaktadırlar. Bundan dolayı her firma farklı fiyat söyler. Artık araç sahipleri istediğiniz şekilde bütçenize uygun sigorta yaptırma imkanınız bulunmaktadır .
Sigorta poliçesi arabada olmak zorunda mı?
2013 yılında yapılan bir düzenleme ile trafik poliçelerini araçlarında taşıma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Halk dilinde çevirme diye tabir edilen rutin trafik denetimleri sırasında görevlilerin ellerindeki cihazlarla yaptıkları kontrolde, araç plakasını sorgulayarak sigortanızın olup olmadığı tespit edilebiliyor.
NOT: Sonuçta elektronik cihaz arıza verebilir; sizin yine de poliçenizi yanınızda bulundurmanızda fayda var.
Trafik sigortası kimin hasarını öder?
Yaptırmış olduğumuz zorunlu trafik sigortası karşı tarafa verdiğimiz zararları; araç, kişi ya da mallara vermiş olduğumuz maddi ve bedeni zararları karşılar. Kendi aracımızın masrafını karşılatmamız için zorunlu olmayan, kendi isteğimizle yaptırabildiğimiz kasko sigortası yaptırmamız gerekmektedir.
NOT: Zorunlu trafik sigorta poliçeniz içindeki madde ve genel şartlarınız ne ise ona göre kaza halinde diğer araç ve araç sahibine vermiş olduğunuz zararlar, aracın türüne, kullanımına ve limitlerine göre sigorta firması tarafından işleme alınır.
Sigorta primini etkileyen unsurlar nelerdir?
Araçların sigorta süresi yıllık olduğu için yıl boyunca kazaya karışmadığımız takdirde hasarsızlık indirimi uygulanır. Aksi takdirde yıl içinde kazaya karışmıssanız sigorta yenilemesinde tutar yükselecektir.
Sigorta primini artıran bir diğer sebep de, aracın ticari işletme üzerine kayıtlı olmasıdır. Bunun mantığı, bu araçların sıklıkla kullanıldığı ve kazaya karışma oranının yüksek olduğu varsayımıdır.
Tabii aracımızı hangi ilde kullandığımız da önemli. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi kalabalık ve büyük şehirler, yoğun trafik ve kaza oranları açısından sigorta şirketleri tarafından riskli sayılır ve primi etkileyen unsurlar içerisine girer.
Poliçelerimizi gününde ve zamanında yenilemenin de faydası var. Aksi takdirde her 30 gün için sigorta şirketleri %5 gecikme oranı uygular. Buda pirimin artmasına neden olur.
Son olarak Türkiye il sınırları içerisinde görmüş olduğumuz 30 yaş üstü arabaların kaza oranını artırdığı ve bu arabalarla kazaya karışma oranının yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle 30 yaş üstü arabalar da sigorta pirimini etkilemektedir.
Yazıma burda son noktayı koyarken araç trafik sigortamızı ve varsa gücümüz kasko yaptırmayı ihmal etmeyelim. Kazasız belasız günler dilerim. Sağlıcakla…
Emre KÖME